tiistai 26. helmikuuta 2019

Osakkeiden vertailua: Mistä salkkuni tuotto muodostui vuonna 2018?

Selvitetään minkä verran mikäkin osakkeeni on tuottanut. Sitten verrataan osakkeen tuottoa suhteessa sen painotukseen. Näin saan kokonaiskuvan salkun tuoton muodostumisesta.

Idea kirjoitukseen on kytenyt jo hetken aikaa. Kiireisen loppuvuoden takia minulla  ollut aikaa tai voimavaroja tutkia omistamani yritysten tilannetta kovinkaan tarkasti. Mentaliteetti on ollut osakkeiden ostaminen ja "kyllä se sieltä nousee." Viikolla en ole voinut edes kuvitella että iltaisin jaksaisin alkaa paneutumaan salkun tuottoon. Yleensä sunnuntai on ollut viikon ainoa vapaa-päivä, joka on yleensä käytetty tyttöystävän kanssa yhteiseen tekemiseen. En ole sunnuntaitakaan viitsinyt pyhittää koneen ääressä istumiselle.


Kirjoituksen tarkoitus on korostaa salkusta yritykset jotka tuottavat vähän, mutta niiden painotus on suuri. Tällöin voin miettiä onko kannettu riski saadun tuoton arvoinen vai ovatko yrityksen tulevaisuuden näkymät niin hyvät, että pienempi tuotto juuri nyt on hyväksyttävä. Korkoa korolle ajatuksella mahdollisimman iso tuotto mahdollisimman aikaisin mahdollistaa omaisuuden nopean kasvattamisen, koska tämä vähentää tavoiteeseen tarvittavan oman pääoman määrää.

Summat ovat bruttona. Mahdolliset eroavaisuudet aiempiin laskemiin esimerkiksi vuoden tuotoista johtuvat valuuttakursseista. En tiedä minkä päivän valuuttakurssilla Nordnet laskee valuutan euroina, kun tuottoja tarkastelee jälkikäteen.



Kaikkia osakkeita en ole omistanut koko vuotta; AT&T on tullut mukaan vasta kesäkuussa, joten siitä on jäänyt puolet vuoden osingoista saamatta. Ford taas maksoi hyvää reilun 5% osinkoa ostohinnasta, mutta sen jälkeen osakkeen arvosta on sulanut 30%, joten Ford näyttää tuottaneen hyvin suhteessa painotukseen. Tämähän on harhaa ja osinkoa pudotettiinkin tälle vuodelle.

Koska tykkään havainnollistavista kaavioista, yllä oleva taulukko on esitetty toisessa muodossa.



Listaan yhtiöt jotka ovat tarjonneet hyvää tuottoa, sekä hieman perusteluita:

Capman - Kasvava osinko, joka jo vuonna 2018 on pystynyt maksamaan reilusti painotustaan suuremman osingon. Osingon odotan nousevan.
Fortum - 1/10 vuoden tuotoista. Painotus on noussut loppuvuoden ostojen vuoksi. Vuoden jälkimmäisellä puoliskossa ostin fortumia noin 28% lisää, joka nostaa nykyistä painotusta.
HR - Salkkuni isoin omistus ja salkkuni isoin tuotto. REIT tarjoaa myös joka kuukausittaista osinkoa.
Nordea - Sama kuin Fortumilla. Hyvä osinko, mutta lokakuussa ostin 29% lisää joka on nostanut painotusta.
Annaly Capital Management - High yeld yhtiö, josta kirjoitinkin oman kirjoituksen oston jälkeen. Painotus on laskenut kurssin mukana, mutta ehdin saamaan yhtiöltä vain yhden kvartaalin osingon vuodelta 2018. Parhaimmillaan yhtiö tarjoaa loistavaa kassavirtaa useaksi vuodeksi. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.
AT&T - Hyvä osinko, joista pääsin nauttimaan vain puoliksi vuonna 2018.
Telia - En ole kiinnittänyt suurta huomiota Telian osinkoon, mutta kyllä vain se näyttää tarjonneen vuoden 3. suurimmat osingot absoluuttisesti, sekä kohtuullista tuottoa myös painotukseensa nähden.
Tieto - Olen pallotellut Tiedon kanssa suuntaan jos toiseen, välillä myhäillyt miten hyvän sijoituksen olen tehnyt, välillä odotellut myyntipaikkoja, jotta pääsen tästä eroon. Eiköhän ole ainakin toistaiseksi pitämisen arvoinen yhtiö.

Salkun tuotto suhteessa painotukseen ei ole hyvä mittari päättämään onko sijoitus hyvä vai ei. Se kuitenkin auttaa minua erottamaan jyvät akanoista ja pohtimaan salkun koostumusta tulevaisuudessa.

Kirjoitukselle on tulossa toinen osa, missä tarkastelen osakkeiden tuottoa vuonna 2019.

Ja pakollinen disclaimer:
Blogissa esitetty materiaali ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. En ole vastuussa sinun tekemistäsi sijoituspäätöksistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti