lauantai 14. maaliskuuta 2020

Mikä on koronavirus?

Koronaviruksesta uutisoidaan ja väitellään sosiaalisessa mediassa niin absurdeilla väitteilla, että ajattelin ottaa asiasta itsekin selvää. Koska somessa asiasta kohistaan niin paljon ja THL:n päätöksiä haukutaan jatkuvasti, niin on ehkä syytä tehdä pientä kirjallisuuskatsausta. En ota kantaa taloudelliseen näkökulmaan, mutta jokainen voi itse kirjoituksen luettuaan miettiä onko syytä panikoida vai ei. Kirjoitan kaiken selkokielellä ja ymmärrettävästi enkä yritäkään kuulostaa fiksummalta kuin olen. Luonnollisesti, en ole ammattilainen enkä ole vastuussa tiedon oikeellisuudesta.





Koronavirus on ilmeisesti siirtynyt ihmisiin lepakoista. Alunperin kiinassa viruksen esiintyvyys kasvoi  4:ssä viikossa 1879 kertaiseksi. Tämä tarkoittaa että se tarttuu erittäin herkästi. Arvioitu kuolleisuus vaihtelee reilusti 1 - 33% välillä. Kiinan virallinen luku on 3,2%. Menehtyneiden mediaani ikä on 74v. Ensioireista menehtymiseen kesti noin 14 päivää, nuoremmilla tauti etenee hitaammin. (Sun ym. 2020.) Astma, diabetes tai sydänsairaus lisää riskiä sairastua vakavasti
(WHO 2020.)

Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on noin 1-12 päivää (THL 2020.) Taudin oireina ovat korkea kuume, yskä, väsymys ja lihassärky sekä hengenahdistus. Lisäksi saattaa olla veristä tai limaista yskää ja ripulia. Hoito on oireenmukaista, eli tautiin ei juuri nyt ole parannusta. Jostain lääkkeistä on saatu kuitenkin hyviä tuloksia. Taudin epäillään aiheuttaneen jälkitautina keuhkofibroosia. Ehkäisykeinoja ovat hygieniasta huolehtiminen, liiallisen rasituksen välttäminen, hengityssuojat ja liikkumisen rajoittaminen. (Sun ym. 2020.) Koronaviruksen leviämistä on mahdollista estää liikkumisen rajoituksilla (Chen ym. 2020.)

WHO:n tilannepäivityksen mukaan kuolleisuus Kiinassa on noin 3,9%. Italiassa se on 6,7% ja esimerkiksi saksassa 0,25%. Mailmanlaajuisesti kuolleisuus on 3,4% luokkaa. (WHO 2020.)

Pohdinta
Ajattelin saavani tästä paljon enemmän irti. Löysin vain samaa tietoa, joka oli jo THL:n sivuilla.  En tullut yhtään viisaammaksi, miltei kaikki tieto oli jo somessa helposti luettavassa muodossa. Toivoin löytäväni jotain, jonka avulla voisin lakata huolehtimasta sairastumisesta ja sen vaikutuksesta yritysten tuloksiin. En löytänyt. Astmaatikkona suhtaudun tähän vakavasti. Yllätyin, miten suuri kuolleisuus taudilla on. Kuten THL:n sivuilla todetaan, kuolleisuutta saattaa nostaa se, että lievät taudit sairastetaan kotona, joten ne eivät näy tilastoissa.

Mielestäni näyttää siltä, että liikkumisen rajoittaminen ei ole liioiteltua. Joissain maissa kuolleisuus on suurta, kun taas esimerkiksi saksassa se on vähäistä. Ne, jotka haukkuivat THL:n ja hallituksen viivyttelystä, taisivat olla oikeassa. Olisi pitänyt reagoida nopeammin. Uskon, että edelleen kannattaa reagoida. En aio itse panikoida enempää kuin tähänkään asti: Välttelen turhaa ulkona liikkumista ja pesen käsiä usein. Bussilla liikkumista täytynee vähentää hetkeksi, eipä sitä ole syytäkään käyttää kun koulussa opetus toteutetaan verkkoluentoina kesään asti.

Mikäli joku läheisesi kuuluu riskiryhmään, välttäisin turhia vierailuita nyt hetken. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Lähteet:

Pengfei Sun, Xiaosheng Lu, Chao Xu, Wenjuan Sun, Bo Pan, 2020. Understanding of COVID‐19 based on current evidence. Journal of Medical Virology. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdfdirect/10.1002/jmv.25722

Xinguang Chen & Bin Yu 2020. First two months of the 2019 Coronavirus Disease (COVID-19) epidemic in China: real-time surveillance and evaluation with a second derivative model. Global Health Research and Policy.
WHO koronavirus tilanneraportti:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports

WHO koronavirus sivut:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

THL. Ajankohtaista koronaviruksesta.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti