lauantai 22. elokuuta 2020

Suunnitelma käteisen kasvattamiseksi

Olen puhunut käteisen painotuksen nostamisesta 10% niin pitkään, että on aika kehitellä konkreettiset askelmerkit käteisen suhteen. Ongelmanahan on  ollut, että aina kun saan 1 000€ kasaan, ostan osakkeita koko rahalla. Tämän välttämiseksi tarvitsen tiukemmat kriteerit ostoille. Juuri nyt kun käteistä ei ole, minusta tuntuu että teen turhaa työtä tutkiessani osakkeita. Ei ole varaa ostaa, joten miksi edes tutkia?



Käteisen keräämistä on haitannut oman malttamattomuuden vuoksi myös Nordnetin kuukausisäästö ja Nordean kuukausittaiset ostot. Nyt, kun kk säästö toteutuu harvakseltaan ja Nordeassa teen kaupat molemmille tileille samassa kuussa, minulla jää useampi kuukausi vuodessa aikaa kerätä käteistä kasaan. Syyskuussa toteutuva kk-säästö on nyt viimeinen siihen asti, että saan haluamani 10% käteispainotuksen kasaan. Nordeaan laitan kerran kvartaalissa 100€, jolla toteutan oston saman tien (50€ OST ja 50€ AOT). Nordessa säilytys on ilmaista mikäli tekee yhden kaupan kvartaalissa / tili. Tämä ei ole ongelma 1% kulukaton ansiosta. Voin tehdä oston pienelläkin rahasummalla. Olen uskaltanut siirtää 100€ kvartaalissa Nordeaan, koska kesän jäljiltä käyttötilillä näyttää olevan mukavasti puskuria.

Jatkossa siis käytän kaksi kuukautta kolmesta, sekä kaikki osingot, käteisen keräämiseen. 10% painotus tarkoittaa nykysalkulla noin 4 000€ käteistä. Omaa rahaa käytän jatkossa 50 - 100€ ja loput tulee osingoista. Kuukaudessa käteismääräni kasvaa noin 70 - 200€. Lisäksi minulla on pieni ässä hihassa: Elokuussa olen jatkanut viimeksi kesken jäänyttä treidaamisen opettelua. Sain Elokuussa noin 140€ osinkoja. Otin tämän 140€ treidauskassaan, jonka avulla olen saanut mukavan 2,4% tuoton kuukauden aikana. Kirjoitan ensimmäisistä treidipäivistä uuden kirjoituksen varmaan jo viikonlopun aikana.

Saatuani 10% käteistä kasaan, aloitan taas säännöllisen satunnaiset kuukausisäästöt. Tällöinkin pyrin kasvattamaan käteisen osuutta hiljalleen. Jotta vältyn heräteostoksilta, laadin itselleni tiukat kriteerit joiden mukaan teen ostokset jatkossa. En ole kovin tarkasti näitä kriteereitä vielä miettinyt. Ajatuksena on jonkinlainen arvonmäärityksen ja tunnuslukujen yhdistelmä, joihin lasken turvamarginaalin.

Ostoksia tehdessä käytän tuttua ja hyväksi todettua superluottoa tuomaan vipuvaikutusta omalle pääomalle. Mikäli tuloni ovat joskus tulevaisuudessa reilusti nykyistä paremmat (tai edes säännöllisemmät) uskaltaudun varmasti kasvattamaan luoton osuutta hieman.

Käteisessä on se ongelma, että mikäli kurssit jatkavat kohti koillista samalla kun istun käteisen päällä, menetän tuottoa. Tämän välttämiseksi suunnitelmassani on toinen vaihe: Kun käteistä on 10 - 20%, niin lasken ostoon vaadittavia kriteereitä. Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa sitä, että tyydyn pienempään tuottoon. Suuremmalla käteispainolla tyydyn huonompaan tuottoon, koska huonokin tuotto on parempi kuin ei tuottoa. Minulle jää silti pelimerkkejä tehdä ostoja mikäli hyvä paikka tulee eteen.

Näin ainakin teoriassa. Katsotaan pystynkö pitäytymään suunnitelmassani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti