lauantai 3. lokakuuta 2020

Q3 2020

 Aika vetää yhteen viimeiset kolme kuukautta. Vaikka sijoitukset eivät ole nousseet kovin runsaasti eikä osinkojakaan tullut hirveästi, olen kuitenkin tyytyväinen. Asiat ovat edenneet hyvin koulun osalta ja töissäkin on tullut käytyä joten taloudellisesti tämä kvartaali ei ole ollut täysi fiasko.

Q3

Tuloja on kertynyt Q3:lla
6 977,13€
Yhteensä vuonna 2020
11 431,51€

Vuonna 2019 tienasin noin 15k. Pitäisi siis saada vielä 4 000 tienestejä kolmen kuukauden aikana, jotta pääsen samoihin lukemiin. Ei olisi mahdotonta, mutta varsinkin jos teen vielä yhden harjoittelun loppuvuonna, niin aika ei riitä tekemään niin paljoa töitä

Menoja on tullut Q3:lla
2 062,64€
Yhteensä vuonna 2020
8 275,41€

Siinä mielessä tilanne on hyvä, että vielä Q2 raportissa olin tienannut vähemmän kuin olin kuluttanut. Nyt näyttää siltä, että tänäkin vuonna päädyn hienoisesti plussan puolelle. Se on pääasia.

Osinkoja Q3:lla
241,6€
Yhteensä vuonna 2020
1 428,08€

Q3 ajalta (netto)osingot ovat 8,2% kulutuksesta. Tämä on huonoin lukema koko seuranta-ajalta, sitten vuodesta 2018. Edellinen pohja oli Q1 2018 jolloin osingot kattoivat 9,76% kulutuksesta. Koko vuoden osalta osingot ovat 13,7% kulutuksesta. Ensi vuodeksi voisi harkita josko netto-osingot olisivat jopa 15% kulutuksesta. Tavoite on hyvä, koska sitä voi edistää saamalla enemmän osinkoja tai kuluttamalla vähemmän. Molemmissa tapauksissa suunta on oikea.

Kaaviona osinkojen ja kulutuksen suhde näyttää tältä:



Kulutus on uusi normi. Vaikkakin elän edelleen säästäväisesti, niin kyllä asuntolainan myötä kulutus on aivan eri levelillä. Eikä sähkökään (tai varsinkaan sähkön siirto!) ole ilmaista. Eipä tämä yllätyksenä tullut. Ensimmäinen vesilaskukin tuli, odotettua suurempi summa sieltäkin. Vettä kului kesällä paljon kun kastelimme vasta kylvettyä nurmikkoa päivittäin. Vesilaskua saa pienennettyä kun nurmikon kastelu jää vähemmälle ja myös olemalla suihkussa nopeampi. Olen yrittänyt keskittyä siihen, etten lotraa siellä kovin montaa minuuttia.


Osingot ovat tähän asti -36% viime vuoden osingoista. En tule saamaan vuoden 2019 summaa tänä vuonna, mutta ei haittaa. 2021 tulee olemana parempi, ehkä jopa paras vuosi ikinä. Tilanne näyttäisi olevan likimain tasoissa vuoden 2018 osinkojen kanssa. Tavoitteena oli saada osinkoja 1 716€ tänä vuonna, tuosta summasta puuttuu vielä 288€ brutto-osinkoja. Saatan jopa yltää osinkotavoitteeseen rimaa hipoen. Kuukausittaisen osinkosumman seurannassa tilanne näyttää surkealta: 4/19 kaltainen huippukuukausi puuttuu kokonaan.



Välillä näytti jo siltä, että salkku palaa suhteellisen nopeasti takaisin huippulukemiin. Muutaman hyvän nousun jälkeen on kuitenkin tullut vähintää samaa luokkaa oleva lasku. Omaa pääomaa lisään salkkuun niin hitaasti, että siitä ei ole vauhdittamaan salkun kasvua tämänkään kokoisessa salkussa. Ennen koronaa kolkuttelin 50k rajaa, nyt on ollut mahdotonta päästä edes 40k yläpuolelle.


Laina on lyhentynyt suunitelman mukaan. Tekisi mieli aloittaa ylimääräiset lyhennykset, mutta olen malttanut odottaa kunnes pääsen työelämään. En halua joutua stressaamaan rahojen riittämistä lainanlyhennykseen, joten parempi mennä mahdollisimman minimaalisesti kunnes tulot ovat säännöllisemmät. Nyt lainaa on 175 085€, eli kohta on maksettu ensimmäiset 5 000€ pois. Tämä on jo 2,8% lainasummasta.


Salkun suhteen tilanne on tämä. Suuria peliliikkeitä en ole taaskaan tehnyt. Q4:n ostot Nordean tilille on tehty, loppuvuoden pyrin kasvattamaan käteistä. Lokakuun osingot laitan treidaustilille, loput sitten käteiskassaan. Käteisen määrä on noussut mukavasti, mutta on se vaan tuskallisen hidasta. Osakeostoja en ole suunnitellut enää tänä vuonna tekeväni. Toivotaan että talous pääsee taas vauhtiin ensi vuonna ja monet firmat palaavat osingonmaksuun, mielellään jopa vähän korottavat osinkoa.


Tälläinen oli minun Q3. Vähän taantumavaihetta eletty. Vaikea uskoa että vuotta on enää 3kk jäljellä. Siinä missä 2019 tuntui kestävän ikuisesti, tämä vuosi on mennyt ohi aivan hujauksessa. Loppukiriä siis, niin on ensi vuodelle rima riittävän korkealla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti