maanantai 17. toukokuuta 2021

AT&T ja Warner Media jakaantuvat eri yhtiöiksi.

Tänään oman feedini suurin uutinen on ollut AT&T:n ja discoveryn päätös irtauttaa Warner Media AT&T:stä uudeksi yhtiöksi ja sulauttaa se yhteen Discoveryn kanssa. Uuden yhtiön omistavat 71% AT&T:n omistajat.

Markkinat ottivat tämän uutisen vastaan nostamalla AT&T:n osakkeen huimaan nousuun. Se kuitenkin myytiin lähes lähtötasolle iltaan mennessä. Nopealla vilkaisulla en näe tätä superhyvänä juttuna joka oikeuttaisi huiman kurssinousun. Ei tämä silti erityisen huonokaan uutinen ole.

Yhtiön sijoittajatarina selkiytyy huomattavasti. Kyseessä ei ole enää monialamediayhtiö vaan puhdas internet- ja verkko-operaattori. Tämä varmastikin nostaa osakkeen arvoa varsinkin niille, jotka haluavat sijoittaa teleoperaattoriin. Minusta monialayhtiössä on monta näkökulmaa. Se voi tasoittaa liikevoittoa, tuoda synergioita ja ennen kaikkea luoda arvoa asiakkaalle. Mutta se voi myös syödä omistaja-arvoa kun sijoittaja joutuu omistamaan jotain mitä ei haluaisi. Varsinkin mikäli uskot HBO:n tuottavan pitkässä juoksussa huonommin kuin AT&T:n verkko-operaatioliiketoiminnan, kuten minä uskon, niin tämä on sinulle hyvä uutinen.


Uutta yhtiötä jaetaan AT&T:n omistajille osinkoina. En halua sitä. Pidän mainostelevisiota vanhanaikaisena mediana, vähän kuin radiota. Mikäli radiokanavat olisivat pörssissä, en omistaisi yhtäkään. Spotify syö radion ja Netflix syö mainos-tv:n. En myöskään halua omistaa kovasti kilpailtua suoratoistopalveluita. Kilpailu on kovaa ja se on asiakasta ajatellen erittäin hyvä. Mutta omistajaa ajatellen se pakottaa yhtiöt, kuten Netflixin, satsaamaan isoihin nimiin, joita ei saa elokuviin kovin halvalla.

Suoratoistopalvelut ovat varmasti tulleet jäädäkseen, mutta kilpailu pitää huolen siitä, että voittomarginaalit eivät pääse kasvamaan huomattavan suuriksi. Yhtiöillä ei ole ns. vallihautaa. Ellei laajaa origina content - kirjastoa lasketa sellaiseksi. Ja sen osalta Netflix ei ole mikään Disney. HBO sitten taas ei ole edes Netflix. Elokuvien ja tv-sarjojen massatuotannossa käy yleensä sillä tavalla huonosti, että määrä korvaa laadun.

Omistin HBO:ta mielelläni 'osana muuta liiketoimintaa', mutta en tiedä mitä teen kun osakkeet ilmaantuvat tililleni. Ehkäpä myyn heti pois, ehkäpä odotan ensimmäistä tulosraporttia jotta saan jonkun ajatuksen siitä, kannattaako myydä vaiko ehkä sittenkin istua kyydissä. Alustavasti en ole innoissani. Tv-kanavat tulevat varmasti tuottamaan voittoa jatkossakin, mutta en usko niiden tuottavan kasvavaa voittoa seuraavat 10 - 20 vuotta.

AT&T ilmoittaa, että järjestely laskee yhtiön velkaa 43 000 miljoonaa. Yhtiölllä on taseessa 346 521 miljoonaa vierasta pääomaa vuoden 2020 lopussa. Velka lyhenee siis noin 12%. Osa veloista siirtyy ymmärtääkseni uuden yhtiön taseeseen.

Miten käy AT&T:n osingolle?
Yhtiön vapaa kassavirta 2020 oli 27 445 miljoonaa. Yhtiö arvioi että uuden AT&T:n vapaa kassavirta tulee olemaan 20 000+ miljoonaa. Eli 2/3 entisestä. Osinkoja aiotaan maksaa 40 - 43% ennustetusta vapaasta kassavirrasta, kun "vanha" AT&T maksoi 54% suuremmasta vapaasta kassavirrasta.

Tämä kuulostaa siltä että yhtiö kertoi leikkaavansa osinkoaan.

Tuloksena voi kuitenkin olla uusi AT&T, joka tuottaa kokonaisuutena paremmin kuin vanha AT&T. Yhtiö aikoo panostaa "kokonaistuottoon." Alla kuvakaappaus yhtiön esityksestä.


Odotin että AT&T tekee jotain velkatilanteensa korjaamiseksi, mutta näin suuri liike tuli minulle yllätyksenä. Hiljainen liike oikeaan suuntaan olisi varmasti jatkunut, mikäli juuri nyt ei käytäisi kovaa kilpailua 5G asiakkaista ja infrasta.


Jatkossa keskitytään pärjäämään ydinliiketoiminnassa. Omistan sitä mielummin kuin Warner Mediaa. Jatkossa velka ei toivottavasti syö kohtuuttoman suurta osaa liikevoitosta. Osinko pidetään maltillisena, jotta pystytään myös kasvamaan. Omien osakkeiden ostot käytetään keinona jakaa pääomaa omistajille. Pitkässä juoksussa tämä on tarkoittanut hyvää tuottoa.

Toivotaan että tällä kertaa johto tietää mitä tekee. Viime aikoina on tehty surkeaa työtä tuhotessa omistaja-arvoa suurilla hankinnoilla, joita ei ole saatu tuottamaan ollenkaan.

Nyt kun AT&T:stä tulee taas puhdas verkko-operaattori, niin herää vain yksi kysymys: Onko se paras verkko-operaattori, jota kannattaa omistaa?

Ehkäpä se on Yhdysvaltojen Telia, kun olisi kannattanut ostaa Elisaa. Warren Buffetin Berkshire Hathaway muuten omistaa molempia AT&T:n kilpailijoita, Verizonea ja T-Mobilea. Siitäkin voinee päätellä jotain.

PS. Tekeekö Telia vastaavan tempun joskus tulevaisuudessa, nyt kun on aloittanut tehostamistoimet ja pyrkii suoraviivaistamaan yhtiörakennetta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti