tiistai 13. maaliskuuta 2018

Sijoitusstrategiani

Pyrin sijoittamaan hyvin yksinkertaisella taktiikalla.
Ostan ja unohdan mahdollisimman pienillä kuluilla.

Tällä hetkellä salkussani on 10 suoraa osaketta, sekä 4 erilaista rahastoa.

Osakeostoina teen Helsingin pörssissä minimissään 1000€ kauppoja, johtuen 9€ välityspalkkiosta nordnetissä. Ostaessa pienemmällä summalla, välityspalkkio nousee yli 1%. Pitkällä aikavälillä 1% kulu siellä ja toinen täällä näkyy varmasti jo salkun tuotoissakin. Sama sääntö pätee ulkomaan pörsseihin. Toronton pörssin minimiveloitus on 20€, joten sijoitettava minimisumma on 2000€, New Yorkin pörssiin minimisumma on 1500€. Tämä on osasyy siihen, että salkussani on suurehko painotus kotimaisilla osakkeilla. Pienillä tuloilla ylimmääräisen 500€ säästäminen kestää 3-4 kuukautta, jolloin useita hyviä ostopaikkoja saattaa mennä ohi. Toisaalta edellä mainituissa pörsseissä osinkoa maksetaan usen 4 kertaa vuodessa, jolloin saan tasaista rahavirtaa ympäri vuoden.

Rahastojen painotus salkussani on 3/2018 13,5%. Käteisen osuus noin 5,7%. Pitkässä juoksussa rahastot ja etf:ät varmasti tuottaisivat paremmin, mutta haluan myös tasaista tuloa, jonka avulla voin ostaa lisää haluamaani osaketta tai rahastoa.

Tällä epävarmuuden aikana pyrin nostamaan käteisen painon noin 10%. Kurssien tippuessa ja hyvien ostopaikkojen ilmaantuessa, minulla on varaa ottaa rahaa säästöstä, jolloin ei tarvitse käyttää elämiseen tarkoitettua varallisuutta.  Nordnet tarjoaa myös paremman koron säästötililleni, mitä Danske Bank (0,1% vs 0,15%). Pidän Nordnettiin laittamiani rahoja toistaiseksi menetettyinä rahoina, ja en koske niihin kuin pakon edessä. Näin vältän kiusauksen nostaa rahaa helpottamaan elintasoahdinkoa.

Pyrin tekemään ostopäätöksen näillä perusteilla:
1)Firma maksaa hyvää osinkoa
2)Osinko on vakaalla pohjalla
3)Osingossa on nousupotentiaalia

Osakekurssin nousupotentiaali ja osingon maksu useamman kerran vuodessa ovat toissijaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat toki päätökseeni. Kurssin noususta ei ole paljoakaan hyötyä, jos ei aio myydä osakkeita. Useamman kerran vuodessa tuleva osinko tuottaa henkistä mielihyvää. Samalla saan myös ajallisen hajautuksen salkulleni, mutta rationaalisesti ajateltuna se ei ole kovinkaan hyvä ostoperuste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti