torstai 5. heinäkuuta 2018

2018 H1

Puolet vuodesta 2018 on eletty, joten katsotaan hieman tarkemmin missä mennään.

Pitää korjata yksi väärä väittämä. Löysin vanhoja veroilmoituksia, ja täydensin saatuja osinkojani. Nordean ja Nokian osinkoni olivat menneet Danske Bankin tilille, joten ne olivat jääneet laskuista pois, koska minulla ei ole ollut tilin tietoja saatavilla jälkikäteen. Kun lisäsin nämä laskelmiini, tienasin ensimmäisen 1000€ osinkoina 3/2018, en 4/2018 kuten aiemmin väitin.
Brutto osinkoni olivat vuonna

2016: 226,16€
2017: 484,4€
2018 H1: 908,7

Yllä olevia lukuja havainnollistaa hyvin tämä kaavio. Laskettu veroprosentilla 30, joka on tarkoituksella hieman yläkanttiin.

Vuoden 2018 osaltahan tämä tarkoittaa tähän mennessä sitä, että vuoden jokaisena kuukautena saan keskiarvona 75,73€ osinkoa. Päivässä tämä tarkoittaa 2,49€. Lasken kuukausi- ja päivätienestit siksi, että helpompi tehdä kuukausi tai päiväbudjetti, kuin vuosibudjetti.

Kivasti olen tuplaamassa osinkojani vuosi vuodelta. Ensivuonna tämä ei tule enää onnistumaan, koska salkku alkaa olemaan jo sen kokoinen, että tulot ei riitä kasvattamaan sitä riittävästi. Minulla on 2 firmaa vielä kiikarissa, joiden osakkeita haluan ostaa. Lisäksi on suunnitelmissa yksi lyhytaikainen sijoitus. Salkkuni alkaa kuitenkin olemaan jo niin hajautettu, että tulee tosissaan miettiä onko kaikkia näitä firmoja syytä pitää salkussa. Jokaisen yhtiön seuraaminen alkaa käymään jo työstä.


Tämän vuoden aikana olen tienannut

10 047,09€
Kohtuulliset tulot, joihin olen jo enemmän kuin tyytyväinen. Tulojen arvaamattomuus vain syö mielenrauhaani.

Tämän vuoden aikana olen sijoittanut salkkuuni

9800€
Kuvastaa hyvin tämän hetkistä ongelmaani, jonka mainitsin jo kesäkuun kuukausikatsauksessa. Tämä luku toki sisältää jokusen tuhat euroa viime vuonna tienaamiani rahoja, jotka eivät näy tämän vuoden tienesteissä.

Osinkoja on tullut

908,7€
Kuten aiemmin uumoilin, tavoitteeksi asetettu 1000€ toteutuu hyvissä ajoin ennen vuoden loppua. Ellei elokuussa, niin syyskuussa viimeistään.

Rahastoihin panostaminen on jäänyt vähemmälle tasaista tulovirtaa kasvattaessani. Ensivuonna ehdin panostaa myös rahastoihin enemmän, ja tämä toivottavasti näkyy nopeammin kasvavana salkkuna. Viimeiset firmat vaan salkkuun, toivottavasti jo tämän vuoden puolella. Se tarkoittaisi, että pitäisi saada vielä noin 4k käteistä säästöön, niin olen ostokunnossa.


Verottajalta pelkään jonkunlaisia mätkyjä tänä vuonna, joten pakko alkaa jättämään rahaa käteiseksi. Nämäkin selviävät kesän jälkeen.


Työrintamalla on nyt sellainen tilanne, että muutama potentiaalinen paikka on hyvällä mallilla. Mutta mutta... saas nähdä pystynkö ottamaan niitä vastaan, kun kouluakin pitäisi saada hoidettua eteenpäin. jatkuvasti painin sen ongelman kanssa, että vietänkö tässä elämäntilanteessa 6 vuotta tehden töitä ja opiskellen ja yritellen, pienillä tuloilla, vai yritänkö hoitaa tämän pois kolmessa vuodessa ilman mitään tuloja. Ilman mitään tuloja eläminen ei innoita, mutta toisaalta vihaan myös tätä elämäntilannetta, ja en todellakaan haluaisi hidastaa koulun etenemistä yhtään. Koulun jättäminen pois ei sekään ole kovin innostavaa, sillä mitään pidempiaikaista ja varmempaa työtä ei ole lähiaikoina näkyvissä.

5 kommenttia:

 1. Pisti silmään tuo tulojen ja salkkuun laitetun rahan määrä. Millä olet kuitannut elämisen kustannukset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kysymästä. Pahoittelut vastauksen viivästymisestä, on jäänyt kommenttisi huomaamatta. Niinkuin kirjoitin, niin noin 3k tuosta summasta on viime vuonna tienattuja rahoja.

   Eli käytännössä elämiseen olen käyttänyt 500€/kk. Avopuoliso maksaa vuokrat, minä maksan auton (jolla ajetaan todellä vähän). Ruoka maksetaan tulojen mukaan, eli autan niin paljon kun pystyn. Tulevaisuudessa vähän enemmän omistakin rahoista menee elämiseen, nyt aivan liian suuri osa tuloista salkkuun. Uusia vaatteita ym. en ole ostanut tänä vuonna ollenkaan. Pitäisi alkaa satsaamaan muuhunkin kuin sijoittamiseen. Tämä onneksi helpottaa kun tulot kasvavat tulevaisuudessa.

   Poista
  2. Ei pitäisi kirjoitella nettiin enää näin myöhään. "vastauksen viivästymisestä" kun viesti on 3 päivää vanha. Nukkumaan!

   Poista
  3. Miten pystyt elämään noin pienellä summalla, varsinkaan auton kanssa? Kiinnostaisi myös kuulla miten vaimosi suhtautuu sijoitusharrastukseen, jos tienaat normaalipalkan mutta elät silti vähän siivellä. Taidat omistaa kultaakin arvokkaamman naisen, kirjaimellisesti.

   Poista
  4. Hyvä kysymys... käytännössä pystyn elämään näin, kun en osta mitään ylimmääräistä. Siksi myös ahdistaa, jos esimerkiksi tietokone menisi rikki. Ruoka on suhteellisen halpaa (Noin 280€/kk), autolla ajan todellä vähän. Viikossa pyöräilen helposti yli 100km, joten bensakulut jäävät pieneksi. Joku voisi sanoa että ei tämä ole elämää ollenkaan, mutta usein olen miettinyt, että jos minulla olisi ylimmääräistä rahaa käytettävissä, niin juuri nyt en ostaisi mitään. Se toisi vain mielenrauhaa siltä varalta jos jokin tärkeä esine, kuten tietokone, lakkaa toimimasta.

   Kyseessä on itseasiassa avovaimo, mutta jokatapauksessa. Meille ei raha ole ollut ikinä ongelma. Emme ole edes suhteen alkuaikoina laskeneet ruokakuluja yms. jotta molemmat varmasti maksavat osansa. Silloin kun meillä molemmilla oli eri elämäntilanne, niin minä maksoin suurimman osan kuluista. Sijoittaminen on hänelle ok, koska sen tarkotus on kuitenkin parantaa yhteisen taloudemme tilaa.

   Vielä lisään, että omat tuloni, jotka nyt ovat olleet kohtuullisen hyvät, niin ovat erittäin riippuvaisia asiakkaista ja tarjotuista työvuoroista. Kaksi vuotta olin yrittäjänä ilman palkkatöitä, ja kyllä silloin uneksin että tienaisin edes 1000€ kuukaudessa. Heinäkuussa tienaan muuten noin 300€, kunnes elokuussa jatkuu taas työt.

   Poista