sunnuntai 11. marraskuuta 2018

onko köyhän järkeä sijoittaa?

Olen miettinyt, että minkälaisilla summilla kannattaa sijoittaa. Jos laittaa joka kuukausi mitättömän summan passiivisen indeksirahaston muodossa pörssiin ja antaa ajan tehdä tehtävänsä. Onko tulos vaivan väärtti? 10% tuotto on 10%, oli kyseessä sitten 10 000€ tai 100€. Kuitenkin jälkimmäisessä saatu tuotto ei oikein innosta, ensimmäisessä se on jo kiva summa rahaa.Varaton sijoittaja kirjoitti tästä aiheesta erittäin mielenkiintoisen kirjoituksen. Törmäsin blogiin jonkun toisen blogrollin kautta. Jäi vaivaamaan mieltä, itsekin kun olen sijoitellut 50€ summia kuukausittain.

10 vuodessa varaton sijoittaja on sijoittanu 600€ ajallisesti hajauttaen (5€/kk). Sijoitusten arvo on nyt 751€, eli voittoa on tullut 151€. Reilu 25% tuotto 10 vuodessa. Toki omat summani ovat kymmenkertaiset näihin summiin verratuna, mutta silti. Lasketaampa.

25% tuotto 10 vuodessa tarkoittaaa keskimäärin 2,26% tuottoa vuodessa, sillä 
1*1,0226^10=1,25.

Ei vaikuta kovin motivoivalta? 2,26% voittaa hädin tuskin inflaation. Sijoitusten tuottoon vaikuttaa myös ostojen ajoitus. Indeksisijoittamisen pitäisi olla kuitenkin parhaiten tuottava ja verotehokkain sijoitusmuoto. Tästä syystä minä suosin osinkoyhtiöitä. Arvonnousun sulaessa pois yhdessä päivässä, minulle jää silti jokaiselta sijoitetulta vuodelta noin 5% osinkotuotto. Nettona tämä tarkoittaa 3,5% tuottoa vuosittain. Tiedostan, että kurssien lähdössä uudestaan nousuun indeksisijoittaja saa menetetyt prosentit nopeasti takaisin, koska rahasto on kasvanut korkoa korolle kurssien ollessa alhaalla. Aion kasvattaa indeksien osuutta omassa salkussani tulevaisuudessa.

Jos noilla summilla ei sijoittaminen motivoi, niin milloin se kannattaa? Tuo 5€ kuukaudessa tuskin on kovinkaan monelle iso raha. Monelle tuo tienattu 151€ jo tuntuisi tuloissa. Jaksaako 151€ takia sitten nähdä vaivaa...? 50€ kuukaudessa olisi tuottanut 1 510€. 100€ kuukaudessa olisi tuottanut 3 020€. On kyse samoista prosenteista, mutta isommilla summilla tuotto tuntuu paljon houkuttelevammalta. Olen sanonut usealle tutulle, että sijoittaminen aloitetaan euro kerrallaan, lopulta on kiva potti kasassa. Jossain vaiheessa olisi kuitenkin tarkoitus päästä myös voitolle. Tarkoitan sitä, että olen tienannut enemmän kuin olen sijoittanut. Korkoa korolle ilmiön vaikutuksen huomaa vasta kun järjestelmällistä sijoittamista on takana useita vuosia.

Jos sijoittamisessa pääsee kunnolla voitolle vasta, kun sijoitukset ovat tuottaneet enemmän kuin olet sijoittanut + inflaation. Tämä vaatii monen kymmenen vuoden tasaista sijoittamista. Tai esimerkiksi suuremman alkusumman, jota hiljalleen laskee vuosittain.

-Jos sijoitan joka vuosi 100€ ja saan sijoitukselle 4% tuoton, olen tienannut enemmän kuin olen sijoittanut 32 vuodessa.
-Jos sijoitan ensimmäisenä vuotena 1 000€ ja sen jälkeen sijoitan 100€ vuosittain, olen tienannut enemmän kuin olen sijoittanut 26 vuodessa.
-Jos sijoitan 1 000€ alkusumman ja seuraavana vuotena 100€. Seuraavana vuotena 90€. Seuraavana vuotena 80€... jne. Olen tienannut enemmän kuin olen sijoittanut 18 vuodessa.

Huomioitavaa on, että mitä nopeammin olen päässyt sijoittamisessa voitolle, sitä pienemmän absoluuttiset sijoitustuotot ovat: Sijoitettu summa pienenee jokaisessa esimerkissä. Jälkimmäisissä esimerkeissä raha on käytettävissä esimerkiksi elintason nostamiseen.

Välillä mietin onko sijoittaminen vaivan väärti. Monella loppuu mielenkiinto kesken, enkä itsekään ole varma jaksanko sijoittaa suuren osan tuloistani myös tulevaisuudessa. Tavoitteeni saavuttaminen, eli eläköityminen alle 40-vuotiaana, vaatisi juurikin sen. Omassa taloudellisessa tilanteessani en kyllä keksi rahoille muutakaan käyttöä; en uskalla tuhlata niitä sillä saatan tarvita säästöjä milloin tahansa.

Taloudellista riippumattomuutta realistisempi tavoite on saada sijoituksista vipuvartta maksaa tulevaisuudessa asuntolaina nopeammin pois. Samalla saan taloudellista turvaa, kun tiedän saavani kohtuullisen summan osinkoja vuodessa. Mielestäni 6 000€ vuodessa on riittävä summa tuomaan taloudellista liikkumavaraa. Keskimäärin tuo on 500€ kuukaudessa. Tämä on saavutettavissa kohtuullisella säästöasteella ja kohtuullisessa ajassa.

Noh, katsotaan milloin pääsen täysipäiväisesti töihin. Se varmasti muuttaa suhtautumistani rahaan.

2 kommenttia:

 1. Kappas minut on mainittu :) Empä ole ennen blogiisi eksynyt, mutta täytyypä tutustua aiheeseen. Sen verran tuosta 600€ sijoituksesta niin sehän oli lapselle säästämistä mistä ensimmäiset vuodet meni vain pankkitilille ja vasta viimeiset vuodet rahastoon. Sijoittaminen siis on paljon kannattavampaa kun pankkitilillä makuuttaminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Minulta on jäänyt oikein oleellinen seikka laskematta, kun en ole ottanut huomioon rahojen pankkitilillä viettämää aikaa! Nyt luettuani kirjoituksesi uudestaan, kyllähän se mainitaan tekstissäsi. Pahoittelut tästä.

   Kirjoituksen pointti ei onneksi ollut sijoitustesi tuotoissa, vaan sain siitä ajatuksen jonka (yritin) kirjoittaa tekstissä auki. Näin jälkikäteen ajateltuna teksti on aika sekava :D

   Poista