torstai 1. marraskuuta 2018

Kuukausikatsaus 10/2018


LOKAKUUN KUUKAUSIKATSAUS
Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan edistymistäni kohti tavoitetta. Tärkein tekijä tavoitteeseen pääsemiseksi on sijoittamiseen käytetty rahamäärä.


Yritystoiminnasta tienasin
603€

Toistan: Näillä tuloilla pääsisin todennäköisesti paljon vähemmällä stressillä mikäli jättäisin nämä hommat, ja hankkisin iltatöitä koulun ohelle. Olinkin jo lokakuun ensimmäisen viikon jälkeen lopettamassa, kun "työnantaja" lupasi paremmat työolosuhteet. Yllättäen mikään ei ole muuttunut, joten lopettaminen on vain yhden huonon päivän päässä. Toki yrittäjänä jatkaisin silti omalla toiminimella, mutta en enää "alihankkijana".


Palkkatuloja
1077,96€

Ensimmäistä kertaa uuden alan hommissa yhden viikonlopun verran. Vuoroja tarjottiin enemmänkin, mutta viesti oli tullut kesken työpäivän, joten en ollut riittävän nopeasti ottamassa niitä vastaan. Palkan piti ymmärtääkseni tulla viimeinen päivä mutta ei näkynyt. Nyt odotellaan puoleenväliin, josko silloin tulisi.


Vähennettäviä kuluja kertyi
1732,24€

Veromätkyt nostivat summaa huomattavasti. Tämän summanhan otin yrityksen tililtä, siellä kun olin juuri tätä varten makuuttanut 4000€.


Elämiseen jäi
-51,28€

Näyttää taas siltä, kun olisin tässä kuussa menettänyt rahaa. Luvut hämää hieman, koska yrityksen tililtä lähtevät rahat merkkaan juuri sen kuukauden menoiksi.


Sijoitustilille
3000€

Viimeaikoina olen säästänyt 50€ kuukaudessa. Veromätkyjen jälkeen tilille jäi odotettua enemmän rahaa. Yhtäkkiä tuntui että rahaa on 0 -korkoisella pankkitilillä liikaa, samalla kun osakkeet tulivat jokusen % alas. Lisäksi laitoin 24€ fellow finance palveluun. Ensimmäinen 25€ siellä näyttää tuottavan mukavasti, joten kasvatetaan positiota hieman. Edelleen varovaisesti testimielellä.


Osinkoja kertyi
103€

Ompas mukavaa kun olen saanut nostettua suhteellisen tasaista osinkovirtaa pitkin vuotta. Alkuvuoden satsaukset loppuvuoden osinkoihin ovat todellakin olleet sen arvoisia, vaikka osakkeiden arvo onkin laskenut huomattavasti. Tekee psyykkeelle hyvää.

31.10.2018 Salkkuni saldo on 13,9% tavoitteesta. Käteispaino salkussani on 5,1%. Saattaa olla, että osa tuosta käteisestä katoaa hyvin nopeasti. Olen kyttäillyt Sampoa, josko voisi positiota hieman kasvattaa. Sampo on yhtiö jota uskaltaa pitää suurellakin painolla salkussa.


Jälkikäteen arvioituna tekemäni Nordean ja Fortumin osakeostot olivat huonosti ajoitettu. Joka kerta kun kurssit laskevat 2% niin ryntään ostoksille kaikkien liikenevien käteisteni kanssa. Ja aina liian aikaisin. Milloin opin riittävän kärsivälliseksi? Ei ole tarkoitus ajoittaa pohjia sekunnilleen oikein, mutta jos oston jälkeen kurssi tippuu vielä tuplasti, niin voisi hieman analysoida omaa tekemistä.

Säästämisen ja sijoittamisen motivaatio vaihtelee hurjasti. Välillä olen hirveän tyytyväinen kun saan 50€ kuukaudessa sijoitustilille, ja rahaa jaa elämisestä vielä ylikin. Sitten tiedostan töiden loppuvan marraskuun jälkeen ja stressi pomppaa naamalle. Jotain keikkatöitä saan varmasti uudelta alalta, mutta vuoroja on tarjottu odottamaani harvemmin. Yrittäjyys on taas siirtymässä pykälän alaspäin, vuoden alusta en aio enää YELiä maksaa.

Tuntuu että lokakuu meni samalla kaavalla kuin syyskuu. Elän päivä kerrallaan. Liikaa töitä mielessä, aivokapasiteetti ei riitä suunnittelemaan kovin pitkälle. Nyt olen ehtinyt kuntoilemaankin kohtalaisia määriä, mutta mitään suunnitelmallisuutta ei siinä touhussa ole. Treeni silloin kun sen ehtii ja jaksaa tehdä. Marraskuu pitäisi vielä painaa monessa paikassa. Pomo tosin jo tarjosi viikoksi lisää töitä, hyvinkin voi olla pitkälle joulukuutakin tarvetta. En aio kieltäytyä jos töitä tarjotaan. Vuoden vaihteen jälkeen onkin aikaa levätä ja pohtia mistä aion saada tuloja elämiseen ja sijoittamiseen. Toiveena olisi myös jatkossa säästää minimissään 50€ sijoittamiseen, 50€ asuntoon ja 50€ elämisen puskuriksi. Minun kuluillani tämä vaatisi noin 400-500€ nettotulot. Vakituiset viikonloppuvuorot olisi paras ratkaisu.

Olen muuten huomannut, että osingot tuovat jo nyt minulle taloudellista turvaa. Koska vuoden vaihteessa tienesteille voi käydä mitä tahansa, niin olen huomannut että alkuvuoden osingot tuovat mielenrauhaa. Tiedän saavani Huhtikuun loppuun mennessä ainakin 1 kuukauden elämiseen tarvittavan summan pääomatuloja. Yritän toki keksiä muita tulonlähteitä, jotta sijoitukseni pääsevät kasvamaan korkoa korolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti