tiistai 16. lokakuuta 2018

Maanantaina tein 2 ostoa, pohdintaa niistä

Olen miettinyt, että pystyisinkö saamaan kohtalaista tuloa treidaamalla. En päivittäin, vaan silloin tällöin, kun huomaan jonkun osakkeen olevan mielestäni selkeästi väärin hinnoiteltu. Tämänpäiväinen osto oli hyvää oppia siihen. Ehdin hetken verran katsella kurssin kehitystä ja osto-myynti graafia (onko tälle joku hienompi nimi?). Ei ollut tarkoitus varsinaisesti treidata, vaikka itseäni huvittaakseni pyrin ajoittamaan ostot mahdollisimman halvalle. Ostin molempia osakkeita, Fortumia ja Nordeaa, pitkällä tähtäimellä.
Fortum nousi heti avaukseen yli 1% nousuun. Tässä vaiheessa ostin 49 kpl hintaan 20,06€, katsoin että ostoja on markkinoilla niin paljon enemmän. Ajattelin ettei ainakaan ehdi karata käsistä, kun nyt saan sillä hinnalla minkä olen valmis maksamaan. Viimeaikoina osake on ollut ylihinnoiteltu. Enpäs tajunnut miten nopeasti tuo osto ja myyntitarjousten suhde voikaan muuttua. Kun epäsuhta tasoittui, niin osake kävi jopa 19,7 hinnoissa melkeimpä heti perään. Ei olisi pitänyt panikoida oston kanssa. Päivän mittää osake laskeutui niinkin alas kuin 19,395€. Ehkä ei olisi kannattanut lähteä leikkiin mukaan maanantaina, viikonlopun jäljiltä kun voi odottaa millon minkäkinlaista reaktiota. Tai sitten ei olisi kannattanut harrastaa tätä lajia töiden ohessa kiireessä kännykällä. Tekosyitä kaikki, Fortumin +% tippuivat noin +34%->+22%. Keskihinta siis nousi huomattavasti, mutta väliäkös sillä. Pitkään salkkuun ostin. Pitkällä aikavälillä on melkeimpä turhanpäiväistä, olisinko säästänyt 35€ tässä ostossa. Olin jo kursseja katsellessa päättänyt lisätä Fortumia, mutta sain vielä varmistuksen kun Inderes aamukatsauksessaan totesin kurssin olevan siedettävällä tasolla.

Nordean suhteen olin hieman kärsivällisempi, ja päivän aikana osto jäi vieläpä plussalle. Ostin aamusta 119 kpl hintaan 8,36€. Tuon jälkeen osake sukelsi vielä 8,3€, ja sen jälkeen lähti kipuamaan ylöspäin, päätyen hintaan 8,45€. Hetken odottaen olisin voinut saada halvemmalla, mutta tämä on pelkkää jossittelua. Jälkeenpäin käyrästä on aina helppo sanoa mitä olisi kannattanut tehdä. Mikäli kyseessä olisi suuret summat joiden kanssa olisi tarkoitus treidata, olisin todennäköisesti realisoinut tappiot 20min sisällä ostosta, ennen kuin ne kasvavat kestämättömiksi. Nordeat olen siirtänyt nordnettiin toisesta pankista, ja nyt vielä kotimaan siirron vuoksi keskihinta nollaantui, joten osakkeen tämänhetkistä tuottoa en osaa arvioida.

Nordea on nyt salkussani kohtuullisen suurella painolla, toivottavasti luottoni yhtiöön ei ole mennyt hukkaan. 11,4% painotuksella Nordea on suurin omistukseni, ohittaen HR:n. Loistavan osingon vuoksi olen halunnut pitää HR suurimpana yhtiönä, sillä kuukausittaiset osingot tuovat minulle suunnattomasti hyvää fiilistä ja motivaatiota. Fortumia olen pitänyt yhtenä parhaista sijoituksista huikean osingon vuoksi, sekä parhaimmillaan osake on ollut +55%. Lisäksi kyseessä on defensiivinen ala, joka pystyy tekemään tulosta myös laskusuhdanteessa. Haluan satsata uusiutuviin energinalähteisiin, ja Fortum tarjoaa juuri sitä. Fortumin painotus salkussani on 3. suurin, 10,6%.

Tämä päivä opetti ainakin sen, että minusta ei ole päivätreidaamiseen. Joskus, kun rahaa on riittävästi, jonkunlaista harrastelua haluaisin senkin suhteen harjoittaa. Pidän sitä jännittävänä ajanvietteenä. Nyt päätin kokeilla ostojen ajoittamista niillä yhtiöillä, joita haluan pitää salkussani, mikäli en myyntivoittoa pystykkään tekemään arvonnousuna.Treidatessa jokaiselle päivälle tulisi olla suunnitelma tehtynä, mihin hintaan olen valmis osaketta ostamaan ja myymään. Tänään olin vain valmis ostamaan ja tämä kostautui Fortumin kohdalla.

Vuoden 2018 osingoilla laskettuna tämän päivän ostoni tuovat Nordealta lisää osinkoja 80,92€ ja Fortumilta 53,9€ bruttona. Kelpo satsaus siis ensivuoden osinkoihin. Harmi että nuita tuottoja joutuu odottamaan vielä 5kk ennen kuin osingot maksetaan. Siinä ajassa kurssikin ehtii kyykätä vielä lisää, joten aika näyttää oliko ostojen ajoitus onnistunut.

Opettavainen kokemus. Siksipä tässä yritänkin analysoida omaa toimintaa, vinkiksi tulevaisuutta varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti