perjantai 12. lokakuuta 2018

Miltä omaisuuden arvon aleneminen tuntuu?


Salkkuni arvosta katosi noin 2000€ viikossa. Eläisin tuolla rahalla 4 kuukautta. Tuloihini nähden tämä on jo kohtalainen raha. Miltä tämä huima pudotus tuntuu?
-Ei miltään.

Luen usein kommentteja, että en tiedä mitään sijoittamisesta koska sijoituuralleni on sattunut pelkkää nousua. Talousblogitkin kuulemma lakkaavat päivittymästä kun ensimmäinen kunnon lasku tulee. Silloin oikeat, kokeneet sijoittajat pääsevät korjaamaan potin.

Treidasin pikkupoikana Nokian kanssa, siinä 2007-2009. ":D"
Yksi kaunis päivä totesin että suuresta omaisuudestani oli kadonnut 70%. ":D"
Tuo oli iso raha 16 vuotiaalle pojalle. Todella iso.
Sen jälkeen en uskaltanut sijoittaa moneen vuoteen. Seuraavat ostot tein vasta 2015.

Nyt koen olevani vanhempi ja viisaampi. Laskuhan sen vasta näyttää, että miten pää kestää. Tällä hetkellä pienet laskut eivät ole nostaneet verenpainetta. Pidän salkkuun laitettuja euroja (toistaiseksi) uponneina kustannuksina, enkä kuvittelekkaan tarvitsevani niitä elämiseen.

Joko on aika tehdä muutamia ostoja?
Minulla on rahoitussektorilla mielestäni ylipainoa jo salkussa. Nordea olisi halpaa ja tarjoaisi hyvän osingon. Italian tilanne pelottaa.
Fortum on laskenut siedettävälle tasolle, sitä voisin defensiivisenä yhtiönä harkita.
Fordin punaiset prosenttilukemat ovat luokkaa -28%, mutta kauppasota iskee yhtiöön rajusti, joten katsellaan vielä. Kannattavuuskin on ollut viimeaikoina kehnoa.
Olen vertaillut Coca-Colaa ja Pepsiä. Näillä hinnoilla kallista, mutta niihinkin haluaisin saada ostorahat valmiiksi, jotta tilaisuuden tullen voin iskeä kiinni.
Onhan tuossa muutamakin yhtiö mukavan halpa viimeaikoihin nähden. Nokia, Capman, HR, Sampo. Meinasin jo tehdä paniikkioston, mutta pysähdyin hetkeksi miettimään. Jos ostan nyt, niin syön ison osan kerryttämästäni elämisen puskurikassasta. Marraskuun loppuun minullta on vielä töitä, sen jälkeen tulot voivat loppua jopa kokonaan myös yritystoiminnan osalta.

Katsellaan... katsellaan....

2 kommenttia:

  1. Ei kannata ottaa turhaa stressiä kurssien heilahteluista, ne kuuluvat sijoittamiseen. Nyt on kyllä hyvä aika kotiuttaa voittoja ja keventää osakkeiden painotusta salkussa kun ollaan todennäköisesti syklin huipun tuntumassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! Omalla kohdalla suurin osa osakkeista on jo miinuksella, joten painoa olisi kannattanut keventää aiemmin, jos sen aikoo tehdä. Omaan suunnitelmaan ei ikinä kuulunut osakkeiden myyminen tai markkinoiden ajoittaminen, harmittaa vaan että käteistä on surullisen vähän käytettävissä.

      Poista