perjantai 15. helmikuuta 2019

Oppirahojen maksua ja tulevaisuuden suunnitelmia

Viime viikkojen ajatuksia ja hajatuksia.

Helmikuun puoleen väliin kestänyt työharjoittelu jätti huonon fiiliksen. Työyhteisössä opiskelijan paikka oli olla likaämpärinä kaikkien muiden kuravedelle. Lisäksi koulu alkoi kurssilla, joka on niin järkyttävän huonosti organisoitu, ettei kukaan oikeen tunnu tietävän mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Nyt on takki tyhjä, eikä oikein kiinnostaisi mikään. En tiedä, mutta luulen, että näistä tekijöistä johtuen halusin kaataa pörssiin hieman lisää rahaa, joka tuottaisi lisää rahaa jne. jotta pääsen edistymään tavoitteissani mahdollisimman nopeasti.Teliaa tuli ostettua 1 000€ edestä tammikuussa. Se on nyt toiseksi suurin omistukseni 10,8% painotuksella. Tämä on maksimi, mitä haluan Teliassa nyt pitää, mielestäni pieni ylipianotuskin. Asia korjaantuu uusien ostojen myötä, sitten kun niitä tulee tehtyä. Nyt on vielä kohtuullinen summa käteistä ostopaikkoja varten.

Olen mutustellut sopivaa käteisen painotusta. 10 - 15 % on mielestäni hyvä summa. 40k  salkussa se tarkoittaisi 4 000 - 6 000€. Tämä takaa pelivaraa pudotuksiin, mutta en kuitenkaan menetä huomattavia summia toteutumattomina tuottoina jos pudotusta ei tulekaan.

Handelsbanken USA indeksi. Verotehokkaasti sain vihdoin aikaiseksi ostaa indeksirahastoa. Pieni 15€ aloituspositio. Laskin joskus, että noin 30% rahastoissa on sopiva määrä, joka takaa verotehokkuuden, mutta jättää tilaa myös osinkosalkulle. Katsotaan miten sijoitussäästötili muuttaa tätä ajatusta. Päädyin Handelsbankenin USA indeksiin. 0,4% kuluilla hajautus USA:n pörssiin. Sisältää monia yhtiöitä joita haluaisin omistaa. ETF:iä mietin myös, mutta epäsäännöllisten tulojen vuoksi en halua aloittaa kuukausisäästämistä. Katsellaan niitä sitten kun olen kunnolla työelämässä.

Nordnet smart: Nordnet Smart salkuille annoin täystyrmäyksen ensivilkaisulla. Nyt 3kk aloituksen jälkeen, täytyy kuitenkin myöntää että ne kestivät joulukuun laskun oikein hyvin. Otan maaliskuun osingoista pienen position smart10:tä salkkuun. Todennäköisesti lähdetään minimisummalla liikkeelle ja katsotaan näkymiä ajan kanssa.
Nordnetin esittelyvideo smart salkuista:Orionin osake tippui uuden tutkimustuloksen julkistamisen myötä 7%. Lukiessa muiden kommentteja ja Inderesin tiivistelmää tutkimuksesta, niin tulos näyttää kuitenkin olleen lievästi positiivinen. Ajattelin ottaa helpot rahat pois, ja sijoitin 2 000€ orioniin. Korjausliiketta ei tullutkaan seuraavana päivänä. Alkuun osake lähti jopa huimaan laskuun. Panikoin. Ajattelin realisoida tappiot mahdollisimman nopeasti, ennen kuin vahinkoa ehtii tapahtua suuremmin. Onnistuin häviämään rahaa. Vaikka kaupankäyntikulut huomioidenkin tappio oli vain 35€, niin harmittaa silti. Otin tämän tärkeänä oppikokemuksena treidaukseen. Muutama sääntö:
1) Älä ikinä treidaa osakkeella, johon et ole perehtynyt. Orion on minulle uusi tuttavuus. Kävin aamulla ennen koulua kiireessä läpi tärkeitä tunnuslukujuja. Voin sanoa etten tiennyt mihin rahani laitoin. Vaikka kauppaa käydessä pitää tehdä nopeita ratkaisuja, niin taustatyö pitää tehdä huolellisesti ajan kanssa.
2) Älä treidaa osakkeella, jota et ole valmis pitämään tarvittaessa myös pitkää aikaa. Minulla oli pari viikkoa takaperin Nokiaan ostotoimeksianto tuolla samalla 2 000€ potilla. Mikäli suunta lähtisikin alaspäin, niin uskon Nokian olevan pitkässä juoksussa hyvä sijoitus. Minulla ei olisi ollut ongelmia pitää osakkeita salkussa 10 vuotta. Muutoinhan luopuisin kaikista Nokian osakkeista samantein. Tämä liittyy vahvasti kohtaan 1. Pääpaino sijoituksissani on edelleen kaupankäynnin välttämisessä ja osta- ja pidä tyylissä. Haluan kuitenkin oppia treidauksen jalon taidon, jotta voin saada "vipuvartta" käteiselleni.
3) Älä panikoi. Panikointi ja tappion katkaiseminen mahdollisimman aikaisin on kuin veteen piirretty viiva. Jos olisin pitänyt Orionin osakkeet seuraavaan päivään, olisin tehnyt hieman enemmän voittoa, mitä nyt tein tappiota. Tämä liittyy vahvasti kohtaan 2. Jos haluan pitää osaketta salkussa 10v, ei ole mitään syytä realisoida tappiota heti kun mennään miinukselle. Holdaamalla menettäisin vain käteisposition tai osake saattaa tulla ylipainotetuksi salkussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti