Paljoan onnea vaan,
Paljon onnea vaan,
Paljon onnea pääomatuloiksi.
Eilen blogini täytti 1 vuoden. Syntymäpäivää vietän päivän jäljessä, jotta kuukausikatsaus ehtii tulla ajallaan. Hämärät muistikuvat minulla on siitä, miten päätös blogin kirjoittamiseen tuli. Olin makustellut sitä jo useamman kuukauden, ollessani koukussa talousblogien kuukausikatsauksiin. Olen aloittanut ainakin 3 blogia aiemmin, ja aina on loppunut into kesken viimeistään kolmannen postauksen jälkeen. Lopullinen kirjoituspäätös tuli kuitenkin hyvin nopeasti. Vuosi oli alussa, olin tylsistynyt ja turhautunut. Nousin sohvalta, avasin koneen ja aloitin blogin. En ehtinyt miettiä sitä lopultakaan niin paljoa, päätös oli tehty hyvin nopeasti. Kirjoittaminen oli fiksuinta aloittaa vuoden alusta, jotta pääsen suoraan seuraamaan kalenterivuoden ajan sijoitusten kehittymistä.
Nimen kanssa oli ongelmia. "Pääoma tuloiksi" ei ole kovin iskevä. Fiksu olisi ollut nimi, josta saan suoraan alter egon someen. P0hatta olisi hyvä. Tai Warren Fyffet, osinkokuningas, talousmentor. Muutamia hyviä kokeilin, mutta oli jo varattu. Koin elämäntilanteeni olevan surkea. Yritin sellaisia nimiä kuin ryysyistä rikkauksiin. Yksi taisi olla pohataksi pohjalta, sekin varattu (Loistava blogi muuten.) Omavaraisuushaaste on pitkä nimi, mutta jää mieleen. Pääoma tuloiksi taisi olla epätoivoinen yritys. Ajattelin että ihan sama, sitähän tässä tehdään. Muutetaan tilillä makaavat rahat tuloiksi. Voihan nimen vaihtaa myöhemmin. Joskus minulla oli nimeen liittyvä logoideakin, mutta sen olen jo unohtanut. Pääoma tuloiksi on huono siksikin, että googlesta blogi löytyy helpommin haulla "paaomatuloiksi". Kukaan ikinä googleta tuota. Enää haluaisi nimeäkään vaihtaa, sillä uskon saaneeni hieman näkyvyyttä ja säännöllisiä lukijoita.
Yritin esitellä itseni niin, ettei minua voi siitä tunnistaa mutta kaikki tarpeellinen tulee sanotuksi. Kuvitelin jokaisen vastaantulijan jatkossa tunnistavan minut blogiteksteistäni. Vähän epäilen että blogini saavuttaa niin suurta suosiota. Vaikka saavuttaisi, niin joskus tulee varmasti myös aika alkaa kirjoittamaan omalla nimellä ja naamalla. Taitaa olla aika kirjoittaa kattavampi esittely?
Tavoitteeksi asetin 2-4 blogikirjoitusta kuukaudessa. Kerran kuukaudessa tuleva kuukausikatsaus olisi blogin tärkeintä antia. Alkuperäinen suunnitelmani oli raknetaa blogi kuukausikatsauksien ympärille, ja kirjoitella muita asioita jos tulee jotain järkevää sanottavaa. Suuri suunnitelmani oli kirjoittaa asiapitoisia yritysanalyysejä mallia Talousmentor, mutta kiireen lisääntyessä totesin tämän olevan mahdotonta. En itsekään jaksanut enää lukea muiden asiapitoisia tekstejä. Tätä kirjoittaessa huomaan kasvaneeni paljon. Unelma päästä pätemään insinöörimäisellä tarkkuudella yksityiskohtiin keskittyen (sekä ammatissa että blogissa) on vaihtunut ihmisen kohtaamiseen ja rehelliseen ajatuksen vaihtoon. Nyt minulla on yksinkertainen tarve saada mielipiteeni sanottua, ja toivon sen avaavan lukijoille omaa näkemystäni. Koen syys-marraskuun stressin olleen yksi merkittävä tekijä, joka on saanut muutoksen aikaan. Kuoriutuiko minusta timantti paineen alla vai luovuinko itselleni tärkeästä asiasta heti kun vastoinkäymisiä ilmeni?
Yksi unelma on saada tuloja blogilla. Ei huimia summia, euro sieltä täältä. Pientä kassavirtaa työstä jota teen mielelläni. Ajatus oli, että vuoden kirjoittamisen jälkeen voisin jo laittaa mainoksen blogiin. Tämä näytti alkuvuodesta jopa erittäin realistiselta tavoitteelta, kun syystä tai toisesta jokainen kirjoitukseni keräsi yli 200 lukukertaa parissa päivässä. Sitten tahti hiipui. Vuoden loppupuolella julkaistut tekstini ovat saaneet katseluita noin 50 - 100kpl kuukaudessa. En halua spämmätä blogiani sharevilleen, se oon joidenkin mielestä ärsyttävää. Twitteri voisi olla hyvä alusta, jossa ottaa muutenkin kantaa talouteen liittyviin asioihin. Olen pelännyt mainoksen laittamista blogiin. Se kun kuulemma karkottaa lukijoita. Toisaalta, jos talousbloggari ei uskalla ottaa sitä ratkaisevaa askelta, jolla blogilla on mahdollista saada tuloja, niin tarvitseeko edes blogata? Laitoin yhden mainoksen sivupalkkiin. En koe sen häiritsevän lukuelämystä. Minulle ei ole selvinnyt miten adsensen tulot muodostuvat. Olen ollut siinä uskossa, että mainoksista maksetaan katselukertojen perusteella. Googlen raportit näyttävät tuloja tulevan kuitenkin vain klikkausten perusteella. Samapa tuo, näin alussa olikin tarkoitus kokeilla miltä mainokset näyttävät ja odottaa palautetta.
Kirjoitettuja tekstejä katsellessani huomaan ajatusten muuttuneen. Alussa kirjoitin hyvinkin konkreettisia tekstejä, lähinnä kuukausikatsauksia tai sijoitustavoitteita. Näissä kaikissa avainasemassa ovat kylmät numerot. Vuoden loppua kohden kirjoittelin enemmän omista tuntemuksista fiilispohjalta. Tiedostinkin stressin ja suuren työkuorman olevan yksi syy tähän muutokseen, kun en vain jaksanut, halunnut tai ehtinyt analysoida omaa tekemistä tai maailmaa ympärilläni niin tarkasti. 12h työpäivän jälkeen ensimmäinen asia mielessä ei ole tuottojen kaiveleminen excelistä ja niiden analysointi blogissa.
Suosituimpia tekstejä ovat olleet:
1 Arjen säästövinkki 1 (501 lukukertaa)
2 80k vuositulot ei riitä sijoittamiseen! (268 lukukertaa)
3 2018 H1 (233 lukukertaa)
Yhteensä blogini on kerännyt katseluita 6 518 kpl. Tämä tarkoittaa keskiarvona 171 katselua/teksti.
Toki vanhemmilla teksteillä on ollut enemmän aikaa kerätä lukijoita, mutta silti osa teksteistä sai 200 lukijaa hyvinkin nopeasti, toiset eivät ikinä. Suosituimpia näyttävät olevan helposti luettavat pohdinnat. Vaikka yritysanalyysini eivät ole kovinkaan syvällisiä, niin ne saattavat silti olla liian raskasta luettavaa osalle. Noh, näissä yritän kehittyä, luettiin niitä tai ei: Ne kasvattavat minua sijoittajana. Fun fact: Arjen säästövinkin nimesin numerolla 1, koska suunnittelin kirjoittavani niitä 3 - 4 vuodessa. Noh, toisen tekstin julkaiseminen vain lykkääntyi ja lykkääntyi, vaikka olen monesti päivittänyt numerot vastamaan juuri sitä päivää. Nyt esimerksi tammikuussa piti kirjoittaa paljon tavoitteista ym. joten siirsin Arjen säästövinkki 2:n helmikuulle. Katsotaan josko siellä olisi enemmän tilaa. En halua julkaista kovinkaan montaa tekstiä kuukaudessa, koska en pysty pitämään tahtia yllä montaa kuukautta. Mielestäni tasainen tahti on myös lukijalle mukavampaa, kuin hetken spämmäys ja sitten kolmen kuukauden hiljaiselo.
Tekstieni ongelma on ajatusten virta, joka ei aina tuota kovin fiksuja lauseita. Minulla on ongelmia saada teksti pysymään aisoissa. Pilkkuja, sivulauseita, täytesanoja tulee vällillä niin monta että en itsekkään enää tiedä mitä olen kirjoittanut tai yrittänyt sanoa. Tämän huomaan vasta kun luen tekstiä läpi 2 - 3 päivää julkaisemisen jälkeen. Välillä tuntuu ettei pointti tule riittävän selväksi, ja syyllistyn toistoon. Toivon että blogini ansiosta olen kehittynyt kirjoittajana. Vuosi on samalla todella lyhyt ja todella pitkä aika. Jos kehityn tässä samalla kun pidän blogia rennolla asenteella harrastuspohjalta, niin olen tyytyväinen. Vuoden kun keskittyy johonkin, niin kehitystä pitäisi tulla reilustikin.
Tekstejä on valmiina 26 kpl odottamassa viilaamista ja julkaisemista. Kaikkia en tule ikinä julkaisemaan, ne on kirjoitettu mielentilassa jolloin en ole ajatellut riittävän selkeästi. Säännöllisin väliajoin luen kommentteja miten suurin osa talousblogeista on turhanpäiväisiä ja kirjoittajat kyllästyvät vuodessa. Päinvastoin, vuoden alusta lisääntynyt ajatuskapasiteetti on kanavoitunut talouden seuraamiseen ja sitä kautta blogin pitämiseen, mutta nyt terveemmällä tavalla. En koe pakkomiellettä, niin kuin pahimpina hetkinä viimeiset pari vuotta. Blogin tyhjänpäiväisyyteen en ota kantaa.
Vuoden jälkeen on oletettavaakin, että blogi elää ja hakee muotoaan. Kehitysehdotuksia joita olen itse pohtinut:
Kuukausikatsauksien yksinkertaistaminen. En halua nähdä niin paljoa vaivaa ynnäämällä lukuja yhteen, koska en usko että ketään kiinnostaa yritystoimintani vähennykset.
Neljännes raporttien mehevöittäminen. Sama kuin yllä. Miksi tuhlaisin aikaani laskematta tuottojani ym. yhteen. Se ei tuo lisäarvoa lukijalle eikä minulle. Havainnoillastavien käyrien lisääminen taas tuo. En yritä väkisin paisuttaa H1 raporttia suuremmaksi kuin Q raportit. Jatkossa julkaisen vain Q1-Q4 sekä vuosikatsauksen.
Kuvien laittaminen otsikon tai esittelyn alle elävöittää blogia. Olen viimeaikoina piirrellyt niitä itse. Taas olen herätellyt henkiin vanhaa harrastusta. Esimerkiksi tämän tekstin kuvituskuvan piirsin itse. Tyylini kyllä erottaa googlesta haetuista kuvista. Toivon kehittyväni myös piirtäjänä blogin myötä.
Kiitos kaikille lukijoille.
Kiitos kaikille kommentoijille.
Kiitos kaikille muille bloggareille,
jotka innostivat minut aloittamaan blogin.
Matka jatkuu, toivottavasti sinäkin matkaat mukana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti