maanantai 21. toukokuuta 2018

80k vuositulot ei riitä sijoittamiseen!

Otsikossa viittaan tähän ylen uutiseen
https://yle.fi/uutiset/3-10205816

Monet tuttuni oikeassa elämässä sekä sijoittajat sharevillessä olivat kovasti sitä mieltä, että miten voi jollain olla elämän prioriteetit noin väärässä. Näillä ihmisillähän ei ole alkeellisintakaan käryä rahankäytöstä! Siitä keskustelu sitten jatkui siihen miten typerää on ostaa X hintainen auto jos tienaa vain Y määrä rahaa vuodessa. Osattiin jopa kertoa minkälaisilla tienesteillä on hyväksyttyä ostaa minkäkin hintainen auto.

Kylläpäs me sijoittajat olemme keskivertoa fiksumpia ihmisiä, muut kun eivät vaan tajua miten rahaa saa käyttää! Nyt on filter bubble vahva.

Filter bubble, tai informaatiokupla suomalaisittain, tarkoittaa sitä, että facebookin algoritmeihin perustuen, tai mistä tahansa muusta syystä samanmieliset ihmiset näkevät toistensa päivityksiä ja myötäilevät toisiaan. Syntyy hyvin helposti mielikuva jossa itse olen oikeassa ja ne harvat väärämieliset jyrätään joukolla yli, oppiipahan olemaan. Nuorisollehan tämä on Jodel. Sharevillessä, joka toimii sijoittajien sosiaalisena mediana, tämä oli yllättävän vahva reaktio..

Jos minä tienaisin 80k vuodessa niin nykyisellä elintasollani saisin 75k sijoitettua. Mutta haluaisinko ylläpitää nykyistä elintasoa, jos rahaa olisi noin paljon? En. Olisi tässäkin tapauksessa fiksumpaa, jos jokainen keskittyisi elämään omaa elämäänsä ilman muiden syyllistämistä. Jännästi tuota uutista vastaan hyökänneet kuitenkin kokevat itse oikeuden tehdä 2 ulkomaanmatkaa vuodessa, se kun sattuu sopimaan heidän maailmankuvaansa.

Tässä vaiheessa toivoisin myös, että ne tuhlaajat keskittyisivät tuhlaamaan eikä kateellisena äänestämään SDP:tä jotta saadaan riistäjäporvarisijoittajilta enemmän rahaa verojen muodossa. Miksi toinen saa tuhlata rahansa kaikkeen kivaan, ja sen jälkeen valittaa siitä miten väärin on kun joku muu on säästänyt suuren osan tuloistaan 15 vuotta ja nyt alkaa vihdoin pääsemaan kohtalaisille tuloille?

Heitin työpaikan kahvitauolla vitsin. Jokaiselle, joka ostaa jotain yli 1000€ maksavaa ilman vähintään 10 kuukauden säästämistä, tulisi säätää 30% "mullekaikkihetinyt"- vero. Jos haluat auton, niin sinun pitää ilmoittaa verottajalle joka kuukausi että tässä on nyt 100€ taas autovarten, haluan sen joskus tulevaisuudessa kun rahat on säästetty. Jos ostat sen ilman säästämistä, tai huomaat vaan että rahaa on unohtunut tilille ja päätät käyttää sen, niin napsahtaa lisäverot päälle! Se nimittäin on väärin että joku tienaa rahaa ja käyttää sen elämästä nauttimiseen, kuten matkustamiseen. Verottaa niitä pitää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti