perjantai 3. heinäkuuta 2020

Q2 2020

Aika vetää yhteen viimeiset kolme kuukautta. Jo ennen kirjoittamisen aloittamista tekee pahaa, kun tiedän miten pienet tulot ovat olleet. Ei auta itku markkinoilla. En voi muuttaa menneisyyttä. Parempi tehdä totuudenmukainen katsaus ja uskoa siihen, että seuraavasta kvartaalista tulee tätä parempi.

Q2

Tuloja on kertynyt Q2:lla
2 242,23€
Yhteensä vuonna 2020
4 454,38€

Menoja on tullut Q2:lla
4 549,68€
Yhteensä vuonna 2020
6 212,77€

Osinkoja Q2:lla
866,4€
Yhteensä vuonna 2020
1 186,48€

Q2 ajalta (brutto)osingot kattavat 19% kulutuksesta. Koko vuoden osalta osingot sattuvat olemaan sama 19% kulutuksesta. Ilman uuden tietokoneen hankintaa kulut olisivat 1 800€ matalammat, jolloin suhdeluku olisi paljon miellyttävämpi. Q2 tulot olivat odotettua paremmat, mutta olen silti noin 2 000€ alijäämäinen tämän vuoden osalta. Tavoite on totta kai se, että vuoden lopussa olen tienannut enemmän kuin olen tuhlannut. Tämä on ainoa keino kasvattaa omaisuutta pitkässä juoksussa. Kirittävää siis riittää seuraavaksi 6 kuukaudeksi. Vaihtoehtoja ovat kulutuksen karsiminen tai tulojen kasvattaminen. Kulut tulevat hienoisesti laskemaan, koska taloa varten ei toivottavasti tarvitse tehdä enää suuria hankintoja. Tuloja pyrin kasvattamaan niin kuin ennenkin. Teen niin paljon keikkaa kun vain jaksan.

Kaaviona osinkojen ja kulutuksen suhde näyttää tältä:


Kulutuksen suuri nousu yksittäisten ostosten myötä havainnollistaa hyvin sen, että taloudelliseen riippumattomuuteen ei riitä se kun osingot juuri ja juuri ylittävät kulutuksen. Pelivaraa pitää olla vähintää 200€ kuukaudessa. En pidä itseäni enää varsinaisena firettäjänä, pitäisi kirjoittaa tästä oma kirjoituksensa. Joka tapauksessa, on mukava huomata että osingot ovat suuri osa esimerkiksi 2019 Q4:n kuluista.


Puolet vuodesta eletty ja osingoista on kasassa 53% viime vuoden osinkopotista. Viime vuonna sain H2 aikana osinkoja 620€, joten en usko kiriväni puuttuvaa summaa kasaan. Tämäkin osinkovuosi tulee joka tapauksessa olemaan kohtuullinen. Kuukausittainen osinkokertymä on jo nettona 70€ / kk. Olen pitänyt 100€ kuukausiosinkoja hyvänä minimivaatimuksena.


Suurta osinkojuhlaa ei loppuvuosi ole yleensä ollut. Tänä vuonna ainakin 2 firmaa on siirtänyt todennäköisen osingon maksun loppuvuoteen. Molemmat firmat ovat myös laskeneet osinkojaan viime vuodesta joten se ei tule pelastamaan tätä vuotta.

Salkku on hieman toipunut pohjilta, romahduksen toinen aalto on syönyt osan hyvästä noususta. Hetki tässä pyristellään ennen kuin päästään takaisin huippulukemiin. Olisi hienoa että saisin salkun kasvamaan 10k vuosivauhtia, mutta tämän vuoden osalta se vaatisi jo reilua kurssinousua.


Asuntolainan vuoksi on mielekästä tarkastella talouden velkaa ja omaisuutta. Olen nettovelaton, kun omaisuuden arvo ylittää velan arvon. Selkeyden vuoksi omaisuuden arvoksi lasken osakesalkun, en asuntoa, autoa tai muutakaan epälikvidiä omaisuutta. Mukava katsella kun sekä lainan lyhennykset että salkun kasvu nopeuttavat nettovelan kutistumista. Tuntuu että asioita tapahtuu todella nopeasti. Huhtikuussa nettovelkani oli suurimmillaan 148k, nyt 4 lyhennystä myöhemmin se on vain 140k.Osa salkustani on Nordeassa, joten luvatusti ja avoimmuuden nimissä päivittelen salkun tilannetta säännöllisesti. Tässä tämän hetkinen salkkuni. Excelin kanssa oli taas ongelmia, kun se oli hukannut pörssidatan. En tiedä milloin tämä on tapahtunut, huomasin vasta äskettäin. Olenkohan raportoinut vääriä lukuja kuukausikatsauksessa? Otan luvut suoraan excelistä, se on säästänyt minut turhilta yhteen- ja vähennyslaskuilta.


Hyvää kesän jatkoa lukijoille. Toivottavasti säät hellivät, mutta sateitakin tulee. Säästäisin vesilaskussa, kun ei tarvitse vasta kylvettyä nurmikkoa kastella niin paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti