maanantai 6. marraskuuta 2023

Buy the dip: Tietoevry

Capman Q3 tulosta kommentoidessa totesin että jotain haluan ostaa. Seuraavaksi harkinnassa on Tietoevry. Katsotaan miten yhtiö on pärjännyt viime aikoina ja pohditaan onko se hyvä osto-kohde?


Olin jo päättänyt että Tietoevryn lisäostot ovat jäissä kunnes banking divestointi on saatu päätökseen. Mielenkiintoni heräsi uudestaan kun katselin kurssilaskua ja pohdin mihin työntäisin rahani. Indereksen aamukatsauksesta 27.10.2023 löytyy seuraava kommentti yhtiöstä: "Osakkeen arvostuskuva on useasta näkökulmasta katsottuna edelleen houkutteleva (2023e P/E 13x, oik. P/E 9x, DCF 30 €, SOTP 26 € ja tuotto-odotus yli 15 %) ja irrotettavien liiketoimintojen myötä osakkeessa on ajureita purkamaan aliarvostusta." Koko kirjoituksen voi lukea free-tilillä ko. päivän aamukatsauksesta jos kiinnostaa minua laadukkaampi analyysi.

Nykyinen tietoevry tulee jatkossa olemaan:
1) Tietoevry (Create, Care ja Industry)
Nykyisen tietoevryn "ydin". Vakaata tulosta pitkillä sopimuksilla
2) Banking
Parhaiten kasvava liiketoiminnan osa-alue.
3) Tech Services.
Matalan marginaalin liiketoimintaa.

Olen pyöritellyt näitä lukuja ennenkin, mutta tulevan divestoinnin lähestyäessä täytyy virkistää mieltä. Ajattelen että Banking eriytetään omaksi yhtiöksi koska sillä on hyvät kasvunäkymät ja yhtiö arvokkaampi yksinään. Tämä listataan pörssiin, sille on varmasti kysyntää, mutuilen että voi olla potentiaalinen yritysostokohde jos kehitys jatkuu hyvänä. Tech services eriytetään koska se on heikoin lenkki joka laskee muiden osien arvoa. Tälle yritetään löytää ostaja, pörssissä siitä ei todennäköisesti saa fiksua hintaa.


Segmentin kasvun seuraaminen on vaikeaa johtuen lukuisista uudelleen järjestelyistä. (Asiakassopimuksia on siirretty segmentistä toiseen joten luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia). Banking liikevaihto 2020 oli 419 milj. → 2023 Q3 lopussa: 417,5 milj. Create, Care ja Industry ei ole kasvanut, mutta saanut pidettyä kiinni liikevaihdosta kohtuullisesti. 2021: 1 281 milj. → 2023 Q3 lopussa: 991. (Muistelen että tästäkin on divestoitu osia pois.)

En vielä ole varma mitä näistä osista haluan omistaa vai haluanko omistaa mitään. Teknologia-sektorilta löytyy parempia firmoja ainakin jos suuntaa katseen jenkkipörssiin. Microsoft on kiinnostanut jo pidemmän aikaa ja harkitsen hevosen vaihtamista siihen. Nyt pohdin miten saisin yrityksen nykyisestä arvostuksesta kaiken irti. Divestoinnit ovat perusteltuja kun katsoo eri liiketoimintojen laatua. Jos päädyn siihen että banking on omistamisen arvoinen, olisi kiva että sitä saa tuntuvan kokoisen siivun.

4,8% painotuksella Tietoevryä on salkussa riittävästi, mutta divestointien yhteydessä se tulee laskemaan. Voisin hetkellisesti ylipainottaa osaketta koska A) Divestoinneissa on potentiaalia arvonluomiseen. B) Seuraavan 2v sisällä indeksit ovat toivottavasti nykyistä korkeammalla jolloin saan näistä paremman hinnan mikäli päätän myydä osan tai kaikki pois.

---

Sektorilla on vaikeat markkinat, mutta mikä on huomioitavaa, niin Tietoevry on onnistunut pitämään kiinni EBITA marginaalista kohtuullisen hyvin Q3:lla. (12.9 vs 13,1%). Vertailun vuoksi Siili solutions luvut ovat 6,3 vs. 8,8%. Digia 7,1 vs 5,0. Toisaalta Digian kasvu Q3 kaudelta on 13,9% kun Tietoevryllä se on -3%. Siilin kasvuluku on 7,6%. Lähde Inderes ja yhtiöiden Q3 raportit.

Kuten yllä segmentti-taulukosta nähdään, suurin liikevaihdon lasku osuu Tech services segmenttiin, josta ollaan siis pääsemässä eroon. Minusta se kertoo jo yhtiöstä paljon hyvää, kun marginaalista on saatu pidettyä kiinni.

Oma DCF arvioni on hieman indereksen yläpuolla kuin sain hinnaksi 33€ mutta myönnettäköön se olevan herkkä liikevaihdon laskulle. Kovin isoa yllätystä ei ylärivillä tarvitse tulla niin nykyinen hinta onkin täysin perusteltu.

Varovainen NOPAT-marginaaliin perustuva tuotto-odotus määritykseni sekä DDM mallini antavat nykyhinnalle vähintäänkin sellaisen marginaalin, etten viitsi jättää tätä tilaisuutta välistä.

---

Mikäli 2 vuotta kestäneen laskumarkkinan pohja nähtiin nyt, niin se osui samalle päivälle kun kirjoitin kuukausikatsaukseen lauseen "laskumarkkina pitää käyttää rohkeammin hyväksi." En ehtinyt ihan pohjilta mukaan mutta jos olen edes suunnilleen oikealla kentällä arvonmääritykseni suhteen niin vielä ehtii mukaan! Tietoevryssä on ajureita ajaamaan korkeampaa arvostusta. Mikäli korkohuippu on nyt saavutettu ja tulostaantuma on hinnoiteltu helsingin pörssiin, uskoisin että seuraavan 1 - 2v ajan myös yleinen markkinakehitys antaa tuulta osakkeen purjeisiin.

Ostin lisää 50kpl hintaan 20,34€. Halvemmallakin olisi päivän aikana saanut, mutta fomo iski päälle ja nostin ostohintaa sitä mukaan kun kurssi yritti karata ylöspäin. Alkuperäinen suunnitelmani oli 20,0, sitten 20,20. Tähän hintaan olisi saanut muutaman tunnin myöhemmin. Eipä tuo 0,7% ero oikeasti paranna tuottoani hirveästi mutta aina ärsyttää kun nostan osto-hintaa ja sitten laskeekin sen alle.

Rahoitin oston ylimääräisellä 1 000€ sijoituksella. Uskalsin tehdä sellaisen, koska marraskuussa tulee miltei kahden kuukauden palkka. Nyt kun yritän päästä eroon käyttötilin ylisuuresta puskurista niin ei ollut tarvetta koskea salkun käteispositioon.

Oston jälkeen Tietoevry on 6,2% painotuksella salkussa. Positiolla on kokoa kirjoitushetkellä 4 060€.  Tässä vielä suunnitelmani tulevaisuudelle, aikajänne ehkä 1 - 3 vuotta:
1) Tech Services myydään pois. Rahat käytetään lisäosinkoihin / omien osakkeiden ostoon.
2) Divestoinnit vapauttavat arvoa ja osille hyväksytään korkeammat arvostuskertoimet.
3) Tulos lähtee kasvuun kunhan vaikeasta markkinasta päästään yli.
4) Markkinan nousu tarttuu osakkeeseen ja sille hyväksytään korkeammat arvostuskertoimet
5) Harkitsen myynkö osan tai koko position pois hyvällä voitolla kirjoitushetken hintaan nähden!

Jotenkin tämä sijoituscase on niin kauniin simppeli että jokin tässä menee varmasti pieleen. Pakollisena disclaimerina taas se, ettei minun kirjoituksiani kannata pitää sijoitussuosituksina. En ole sijoittamisen ammattilainen, blogikirjoitus on mielipide joka voi muuttua ilman erillistä kirjoitusta hyvinkin nopeasti.

2 kommenttia:

 1. ” Jotenkin tämä sijoituscase on niin kauniin simppeli että jokin tässä menee varmasti pieleen.”

  Itseironia best! :D tekis mieli itekin alentaa keskihintaa tuon(kin) firman kohdalla vaan ei oikein ole pelimerkkejä nyt… Säästän vähiä roposiani josko tulis taas Black Friday-kamppis Nordnetille.
  Kiitos kun pidät ajan tasalla tämmösistä divestoinneista :D tuntuu että oon valinnu pelkkiä pilkkoutujia salkkuun (viimesimpänä WPC, byäää) ja suhtaudun kaikkiin spin-offeihin lähtökohtaisen negatiivisesti. Mut tässä oli mukavan toiveikas pohjavire tässä sinun tulevaisuusspekuloinnissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Divestoinnit jää todella helposti huomaamatta itselläkin. Ja vaikka olisikin tietoinen asiasta niin sen analysointi unohtuu vielä helpommin.

   Olin itsekin alunperin divestointeja vastaan. Ajattelin että yhdessä firmassa on parempi hajautus jolloin sen on pakko olla arvokkaampi. Oli pakko muuttaa mieltäni, kun McKinseyn kirjassa "Valuation: Measuring and Managing the Value of Companies" professorit kertoivat että nyrkkisääntönä ainakin divestoitu yhtiö menestyy paremmin, usein myös emoyhtiö. Nykyään yritän nähdä divestoinnit hyvänä päätöksenä. Tietoevrynkin tapauksessa siinä näkyy selkeä yritys luoda omistaja-arvoa.

   Kiitos myös muistutuksesta että black-friday on tulossa! Nordnetillä on tapana ilmoittaa siitä turhan lyhyellä varotusajalla, täytyy itsekin pitää huolta että on vähän käteistä jos vastaava kampanja tänä vuonna tulee.

   Poista