keskiviikko 1. marraskuuta 2023

Kuukausikatsaus 10/2023

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Etenemistä tarkastellaan lukujen valossa. Tärkeimpänä lukuna on saadut osingot sekä säästetty summa. Lopussa päiväkirjamaisesti fiiliksiä menneestä kuusta.



Tuloja
3 551,38€
Ei tässä pääse käyttötili tyhjenemään. En saanut uudesta työpaikasta vielä palkkaa, mutta vanhasta maksettiin viikon palkka sekä iso kasa lomarahoja. Lomarahoja pitäisi vähän malttaa pitää tililläkin jotta voi kesällä pitää hieman palkatonta. Tuskin maltan :)

Kulutus
1 498,1€
Jos tulot olivat suuria niin oli kulutuskin! Jostain syystä olin laskenut näyttöpäätelasit syyskuun menoiksi, vaikka lähtivät tililtä vasta lokakuussa. Näyttääpä siitä huolimatta kulutus rumalta. Niiden lisäksi suuria tuloja oli 500€ ylimääräinen lainan lyhennys sekä bussikortti 100€. Bussilla kulkeminenkin on kallista lystiä! Uuden työpaikan vuoksi jouduin ostamaan uusia vaatteitakin, kun työvaatteita ei ole ja omat 10v käyttämättä olleet farkkuni ja paremmat T-paitani ovat ihmeellisesti kutistuneet.

Osinkoja.
304,2€
Yli tuplasin 2022 Lokakuun osingot, eli ihan hyvä. Syy toki on se, että Fortum siirtyi maksamaan osinkoa 2 kertaa vuodessa ja toinen erä maksettiin lokakuussa.

Säästöön
650€
250€ käteiseksi, 250€ treidisalkkuun ja 150€ Nordean tileille. Laitoin hieman enemmän mitä suunnittelin kun viime kuussa takautuvasti maksettava palkankorotus tuli yllätyksenä. Suunnitelman mukaan vähennän säästösummaa 50€ joka kuukausi.

Salkun tilanne
31.10.2023 salkkuni saldo on 25,9% tavoitteesta.
-916€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 4,3%.
Sijoituslainaa 218,69€

Pitkä salkku näytti hetken kehittyvän hyvin, mutta sitten tuli taas punaiset luvut tauluun. Eli kuukausi on lasketeltu. Osa salkun yhtiöistä on varmasti jo naurettavan halpoja, vähän harmittaa että olen nostanut niiden painotuksen sopivaksi korkeammilla hinnoilla. Nyt arkailen lisäämistä kun hinta olisi huomattavasti alempi. Esimerkki tästä on Telia, joka näyttää pitkästä aikaa elpymisen merkkejä.

Treidaaminen on ollut vaikeaa laskukuukaudesta huolimatta. Ensin en saanut kauppoja aikaiseksi. Sitten kun sain, ne menivät pieleen. Jonkinlaista ajoitusta sekin kun laskumarkkinassa saa indeksishortin pohjalta. Kaiken kukkuraksi käytin vielä treidaamiseen tarkoitetun kassan Coca-Colan ja Mandatumin ostoon. Historiassa olen holdaamalla hävinnyt rahaa hitaammin kun treidaamalla joten ei tämä välttämättä huono juttu ole. Treidistrategiaa pitää vielä työstää paremmin itselle sopivaksi, nyt olisi hyvä hetki kun kassakin on taas pakkasella. En tykkää pitkistä treiditauoista, koska tämän jälkeen uudelleen aloittaminen tuntuu kuin alottaisi taas täysin vieraasta markkinasta. Sen takia pitäisi olla koko ajan vähän kassaa treidaamiseen, jotta mielenkiinto markkinan seuraamiseen pysyy.

Odottamaani paremman käteistilanteen vuoksi teimme vielä ylimääräisen 1 000€ lyhennyksen asuntolainaan. Tammikuussa lainan korko taas nousee ja näin saamme varmuudella noin 4,5% "tuoton."

Ylimääräisestä lainanlyhennyksestä huolimatta minulla on mahdollisuus jatkaa suunnitelman mukaan käyttötilin tyhjentämistä nopeutetulla tahdilla pörssiin ja autotalliin JA tehdä siitä huolimatta vielä 2 - 3 ylimääräistä 1 000€ ostoa seuraavien kuukausien aikana. Päädyin siihen ratkaisuun että kurssilasku on käytettävä rohkeammin hyväksi ja nyt haarukoiden parasta ostokohdetta pohtien samalla toimialaa, maantieteellistä jakaumaa ja salkun painotusta.

Useampi yhtiö tutkittavana, vähän kiirekin on. Viikonloppuna excel lauloi. Onneksi on Monsteria niin jaksaa.

Muuta
Viimeiset kolme viikkoa olen opetellut uuden työpaikan toimintatapoja. Toisinaan työ vaikuttaa mukavalta ja työnkuva monipuoliselta, sitten on päiviä jolloin mietin että ruoho taas on vihreämpää aidan toisella puolella. Uusi työpaikka on onneksi vielä niin vieras, ettei kannata tehdä pitkälle vieviä johtopäätöksiä työn mielekkyydestä.

Työpaikkojen välissä olisi kannattanut pitää viikon hengähdystauko. Jatkoin töitä uudessa paikassa samalla V-käyrällä millä lopetin vanhassa. Viikonlopun aikana käyrä ei ehdi vielä huomattavasti laskemaan. Uuteen työyhteisöön sopeutuminen olisi ollut helpompaa paremmin levänneenä. Alan pikkuhiljaa saamaan kiinni punaisesta langasta ja vuoden loppuun mennessä luulen jo tietäväni oliko työpaikan vaihdos hyvä päätös vai ei. Tai vaihdos varmasti oli hyvä asia, mutta onko uusi paikka minun paikkani, siitä en mene vielä takuuseen. Enköhän viihdy ainakin muutaman vuoden.

Vietin useamman illan kuukaudesta lukien vanhoja blogitekstien luonnoksia. Vanhimmat olivat vuodelta 2020. Onpas tullut aloitettua monta projektia, joita en ikinä saanut julkaisukuntoon. Kirjoitus itsessään ei ole kovin kummoinen projekti, mutta sen taustalla olevan ajatuksen olen kuvitellut vievän sijoittamisen graalin maljalle. Kun nyt tämän toteutan niin salkku räjähtää... Monet tekstit olivat filosofista tajunnan virtaa jota yritän nykyään välttää, mutta oli siellä pari hyvääkin ajatusta. Poistin noin 90% teksteistä, loput voivat olla vielä pelastettavissa.

Julkaisemattomat tekstit ovat hyvä esimerkki siitä, miten paljon olen tuhlannut aikaa suunnittelemalla milloin mitäkin, kirjoittanut siitä kirjoituksen jossa avaan ajatusta perin pohjin, mutta en ole ikinä päässyt toteutukseen asti. Aina loppunut jaksaminen kesken tai jokin toinen projekti on vienyt mielenkiinnon.

2 kommenttia:

  1. Muikeat tulot ja muikeat osingot :) Hyvä kuukausi kuulostaa olleen. Jonkinlainen loma työpaikkojen välissä olisi tosiaan voinut tehdä terää, mutta ehkä sen väliin jääminen nyt vähän motivoi jättämään jonkin verran käteistä palkattoman kesäloman varalle, ettei ihan ylitöiksi mene ja pää pimene.

    En usko, että kirjoittaminen on mennyt hukkaan noissa teksteissä, jotka eivät koskaan nähneet päivänvaloa. Jonnekin alitajuntaan ne ajatukset ovat todennäköisesti jääneet muhimaan ja jalostumaan, ja ovat mahdollistaneet sitten muita kirjoituksia ja projekteja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo suunnittelin että vuoden vaihteessa en enää laita ylimääräistä pörssiin vaikka miten kurssit laskevat tai tilille kertyy käteistä. Saa nähdä toteutuuko :D suunnittelin että ainakin 3 vk haluan kesällä olla pois töistä, sitten ehkä muutama pidempi viikonloppu siellä täällä niin jaksaa taas pitkän loppuvuoden.

      Ihailen tuota sun optimismia. Mulla on tapana että kirjoitus lähtee syntymään jonkinlaisessa flow tilassa kuin itsestään, mutta jälkikäteen voi olla vaikea itsekään tajuta mitä olen yrittänyt kirjoittaa :D Haluisin toki itsekin uskoa että kaikki mitä olen oppinut on toiminut kasvualustana jollekin paremmalle. Todellisuudessa varmaan unohdan suurimman osan siitä ideasta mitä ikinä olenkaan ikinä työstänyt!

      Se on sitä kun yrittää kehittyä liian monella osa-alueella niin päätyykin polkemaan kaikissa paikoillaan xD

      Edit. Kirjoitusvirheet

      Poista