torstai 26. lokakuuta 2023

Capman Q3: En heitä kirvestä kaivoon

Olen ollut niin bullish Capmanin suhteen aiemmin, että tänään julkaistua Q3 tulosta sekä sen aiheuttamaa 9% kurssilaskua olisi ehkä hyvä pureskella hieman. Tässä ensimmäiset ajatukset nopean raporttiin tutustumisen jälkeen. Kirjoitettu väsyneillä silmillä. Luonnollisesti tämä ei ole sijoitussuositus jne.


-Varainhankintaa on saatu tehtyä kohtuullisesti Q3 aikana, kun uutta varallisuutta on kerätty 60milj. Jostain syystä tätä lukua ei nyt ilmoiteta suoraan raportissa, vaan se pitää kaivaa Q2 raportista ja suorittaa haastava vähennyslasku. Kyseessä on iso osa yhtiön nykyistä tarinaa. Iso miinus johdolle tästä, vaikuttaa kun yritettäisiin peitellä jotain.

-Osakemäärä on edelleen noussut huolestuttavasti 0,6% vuodessa. Toivoisin että yhtiö käyttäisi osan taseesta omien osakkeiden ostoon. Se palkitsee pitkän aikavälin sijoittajaa kun osuus yrityksestä nousee, nyt se laimenee vuosi vuodelta.

-Käyvän arvon muutoksista siivottu liikevoitto laski hieman (11 293 vs. 13 199). Voitonjako osuustuotoista siivottuna se taas nousi (8 270 vs. 7 709). Voitonjako-osuustuotot ovat luonteeltaan kausittaisia eli en ole huolissani niiden vaihtelusta. Toistan itseäni H1 katsastuksessa, kun sanon että Capmanin taustalla oleva kone on nyt paremmassa kunnossa mitä se oli 2019 - 2020 vaikka kurssi on samalla tasolla. Toki korkotasokin on eri.

-Uusi osinkopolitiikka on terveempi kuin aikaisempi. Se jättää enemmän tilaa kasvulle. Enää ei tarvitse pelätä että osinkoa maksetaan kasvun kustannuksella tai ettei osinko ole kestävällä pohjalla. Nyt uskallan luottaa siihen että osinkopäätös perustuu parhaimpaan näkemykseen muista sijoitusvaihtoehdoista. Hetkellisesti osinko saattaa kyykätä mutta uskon että tuleva kasvu kompensoi tämän muutaman vuoden kuluessa. (Näin ruusuisesti toimitusjohtaja kertoi uudesta osinkopolitiikasta. Toteutus on se vaikein osuus.) Pidän ajatuksesta ja peukkua tälle.

-Ostaisin lisää jos
A) yhtiö ei olisi jo valmiiksi 5% painolla salkussa
B) Finanssisektorilla ei olisi jo valmiksi suuri painotus
C) Käteisen osuus olisi suurempi. (työllä ja tuskalla olen nostanut käteisen painotus 4% tuntumaan, se riittää maksimissaan kahteen ostoon.)

D) Saatan ostaa näistä huolimatta, kunhan olen nukkunut hyvät yöunet ennen päätöstä ja mutustellut tulosjulkaisua hetken. Tarkempi arvonmääritys pitäisi tehdä ensin, harmi kun on viikonlopuksi jo liikaakin tekemistä.

Ajattelen että Capmanin arvoa voi arvioida parhaiten DDM mallilla. Kun aiemmin ennustin Capmanin osingon kasvavan 1 - 2 snt / vuosi niin nyt siihen pitäisi saada jonkunlaista kausivaihtelua. Mikäli yhtiö jatkaa hyvällä tiellä, niin tämän pitäisi kuitenkin johtaa siihen että osingoista lasketun liukuvan keskiarvon pitäisi jatkossa nousta jyrkemmällä kulmakertoimella. Arvonmääritys vaikeutuu kun pitää osata ennustaa ylimääräisiä osinkoja.

---

Jos ei Capmania, niin johonkin haluaisin käteisen työntää, mutta en kerralla. Indeksitasolla tarkasteltuna tämä kurssilasku näyttää ostopaikalta, jota en haluaisi jättää käyttämättä. Nousukaudella on helppo suunnitella miten seuraavan laskun koittaessa olen rohkea, mutta taaskaan ei ollut riittävästi käteistä että olisin päässyt toteuttamaan harkittua osto-ohjelmaa. Ehkä ensi kerralla?

Sainkin odottamaani suuremman lopputilin, kun lomarahat maksettiin ulos entisestä työpaikasta. Hieman ylimääräistä likviditeettiä löytyy. Tarpeen vaatiessa voisi nostaa ujosti sijoituslainaakin, mutta toki nuo käteiset kannattaa laittaa ensin töihin.

Nyt syön tuhdin iltapalan ja nukun pitkät yöunet, jonka jälkeen pystyn toivottavasti miettimään parasta ostokohdetta paremmalla järjenjuoksulla. Nälkäisenä ja väsyneenä ei kannata mennä ruokakauppaan eikä tehdä sijoituspäätöksiä.

Mainitaan samassa kirjoituksessa että Keskon Q3 oli nopealla vilkaisulla yllättävän hyvä. Tietoevryn tuloksessa oli toivomisen varaa, mutta näihin en ehtinyt perehtyä edes sen vertaa mitä Capmaniin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti