maanantai 16. lokakuuta 2023

Fellow Financen tili tyhjäksi

2018 joukkolainat olivat kovassa huudossa. Yhden blogin kirjoittaja sai useita satoja euroja joukkolainoista korkoa joka kuukausi. Indereksen videolla analyytikko huomautti miten kaikkien kannattaisi laittaa pieni osa rahoista joukkolainoihin. Tästä innostuneena minäkin laitoin osan vähistä rahoistani silloiseen Fellow Finance joukkorahoitusalustalle.

Kun Fellow Finance muuttui Alisa Pankiksi, joukkolainasijoittaminen lakkautettiin. Sen sijaan että pankki olisi itse ottanut helpot rahat välistä pienellä riskillä ja välittänyt lainoja, se päätti että tienataampas asiakkaiden rahoilla itse. Lainasijoitukset muuttuivat "lyhyeksi koroksi" eli käytännössä säästötili jolle maksettiin pientä korkoa.

Joukkolainat olivat lähtökohtaisesti hyvä ajatus tasapainottamaan salkkua. Fellow Financessa se oli tehty helpoksi: Laina-allokaattori hoiti uudelleensijoituksen automaattisesti. Rahaa tuli tasaisesti joka kuukausi ja ne sijoitettiin uudelleen ilman että itse piti nähdä vaivaa sen eteen. Riskiähän näissä oli jo lähtökohtaisesti, joukkolainaa hakivat ne jotka eivät saa lainaa suoraan pankista. Eli pankki arvioi asiakkaan lainan liian riskiseksi. Mutta jos valitsi allokaattoriin vain laadukkaimmat lainat ja reilun hajautuksen, pääoman menettämisen riski oli kuitenkin aika pieni.

Muistaakseni samassa blogissa jossa kirjoittaja oli panostanut näihin enemmän, realisoitui myös toinen riski: Välittäjäfirma meni konkurssiin tai sitten katosi kuin tuhka tuuleen. En enää muista. Joka tapauksessa sijoittaja hävisi rahansa. Jos näihin lähti sillä ajatuksella että myönnän lainat Puolalaisille rakennusfirmoille 12% korolla niin siinä on jo ansainnutkin pienet tappiot. Ei tuollaista tuottoa saa ilman kovaa riskiä. Taisipa osa lainan hakemuksista olla puhtaita huijauksiakin. Otettiin hyväuskoisilta rahat pois.

Oma joukkovelkakirjasijoittamiseni ei sekään mennyt hyvin. Latoin palveluun vain minimisumman jolla pääsee alkuun. Tästä syystä hajautusta ei tullut ja salkkuun osui mätä laina. Tätä luottotappiota laina-allokaattori yrittikin kovasti kuroa kiinni loppuajan. Kuva alla.


Eli miltei pääsin omilleni. Mielenkiintoinen kokemus joka päätyi huonosti, mutta pienen hajautuksen vuoksi syy oli myös itsessä. Lopputulemana 4 joukkovelkakirjaa josta 1 tappio ja kokonaisuutena toteutunut tuotto -2,4%. Nostan nyt sitten nämäkin rahat pois täältä ja laitan ne töihin tuttuun paikkaan, ensin säästötilille ja sieltä pörssiin kun hyvä ostopaikka tulee. Sain aikaiseksi pitkän kirjoituksen siitä, että siirrän nyt kirjanpidon 44€ sijoitusvarallisuuteen :D Summa menee sijoituslainan lyhentämiseen. 

Sijoituslainaa tuli nostettua, kun samana päivänä aktivoituivat ostotoimeksiannot Mandatumista ja Coca-Colasta. Mandatum oli salkussa 600€ positiolla ja vaihtoehdot olivat ostaa lisää tai myydä pois. Ajattelin että nykyisessä markkinassa osake on mielummin alihinnoiteltu kuin oikein, joten päädyin lisäämään sitä pienesti. Samana päivänä sitten Kokis laski omaan ostotoimeksiantoon ja vahingossa oli treidikassa käytetty. Nyt mietin siirränkö Bank Norwegianin käteisestä rahaa treidisalkkuun vai annanko treidisalkun taas kasvaa hiljalleen.

Koroistakin saa nykyään jotain tuottoa, olen harkinnut niitä osaksi salkkua. Pienellä pääomalla ei voi sijoittaa suoraan joukkovelkakirjoihin ja etf:n ongelma on uudelleensijoitusriski. Treidipositiota olen myös ajatellut mutta kun oma aktiivinen sijoitusurani on ollut 0-korkojen aikaa, niin en ole ikinä tutustunut velkakirjoihin sen tarkemmin. Ehkä nyt olisi aika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti