keskiviikko 4. lokakuuta 2023

Q3/2023

Vuodesta 2023 on eletty jo 9 kuukautta ja syksy on pitkällä. On aika katsoa kokonaiskuvaa. 3kk välein tehtävä seuranta auttaa näkemään salkun hieman kauempaa ja sen avulla katse pysyy paremmin pitkässä pelissä. Kuukauden mittainen seuranta ohjaa päätöksentekoa helposti kuukauden aikajänteelle.

Q3

Tuloja on kertynyt Q3:lla
6 503,32€
Yhteensä vuonna 2023
20 763,12€

Vuosi sitten olin tienannut yli 21 000€. Silloin takana oli reilusti ylitöitä kun niitä oli tarjolla. Vaikka palkka on noussut niin se ei ole riittänyt kompensoimaan useampaa sunnuntaita josta sai ylitöiden lisäksi pyhäpalkan.

Menoja on tullut Q3:lla
3 661,77€
Yhteensä vuonna 2023
9 681,05€

Menot nousseet 16,1% verrattuna samaan ajanjaksoon 2022. Verrattuna Q2/2023 menot ovat nousseet 24,1%. Huolestuttava suunta kun tulot pienenevät ja kulut nousevat.

Osinkoja bruttona Q3:lla
392,8€
Yhteensä vuonna 2023
2 339,83€

Q3/2022 verrattuna osingot ovat laskeneet -10,4%. Muutamat firmat ovat siirtyneet maksamaan osingot 2 kertaa vuodessa, joten vielä ei tarvitse huolestua mutta eipä tässäkään suunta näytä hyvältä. Olen myös myynyt reilun osingon maksajan NLY:n pois salkusta, jonka seurauksena hetkellisesti osingot tippuivat mutta jatkossa osingot ovat laadukkaampaa. Eli käytännössä ennustettavampia ja toivottavasti myös nousevia vaikka en laittaisi uutta pääomaa salkkuun.

Q3 ajalta netto-osingot kattavat 7,51% kulutuksesta. Aiemmilta vuosilta Q3 luvut olivat 10,16% ja 8,48%. Koko vuoden osalta osingot kattavat 16,9% kulutuksesta. Kulutus on 46,6% palkkatuloista. Säästöasteeni on hieman laskenut, mutta edelleen alle 50% joka on hyvä.

Kaaviona osinkojen ja kulutuksen suhde näyttää tältä:


Näin huonoa suhdelukua osinkojen ja kulutuksen suhteen ei olekaan hetkeen ollut. Pitää mennä niin kauas kun Q1 2021 jolloin suhde oli 5,96%. Pitäisi pyrkiä tekemään parempia päätöksiä kulutuksen osalta, mutta kun talous ei tosiaan ole kovin tiukalla niin vaikea pihdata asioista joihin on varaa. Tässä on myös vähän tottunut sellaiseen pullamössöelämään, josta on vaikea totutella pois ellei ole pakko.

2022 osinkojen saavuttaminen on edelleen mahdollista, mutta hirveästi yli en pääse. Toisaalta jos 9 kuukaudessa pääsee samalla tasolle missä oli 2 vuotta sitten 12 kuukauden aikana, kyllä suunta en silti hyvä. Pitäisi lisätä tuohon käyrään kolmen vuoden liukuva keskiarvo, jotta vuosittainen seuranta ei vie tässäkään liikaa huomiota pois pitkän aikavälin suunnasta.


Kuukausittaiset osinkoni jakautuvat seuraavasti:


Loppu vuonna pitäisi olla useampi vertailuvuosia parempi kuukausi. Nämähän voisi laskea etukäteen valmiiksi, mutta minusta on kiva seurata sitä reaaliajassa. Jälleen myös siksi, jotta päätöksenteko ei perustu siihen että pitää voittaa viime vuoden osingot. Nyrkkisääntöjä vuoden 2023 osinkoihin on panostettu 2022. Tänä vuonna se on jo myöhäistä ellei sitten ihan alkuvuonna ole ostanut osakkeita.

Alla on omistusten arvo vähennettynä sen hetkisellä sijoituslainalla. Kyseessä ei ole tuottokäyrä, vaan salkun arvon kunkin kuukauden lopussa, eli se sisältää salkkuun talletetun uuden rahan. Vaakasuoraan matelu jatkuu. Toisaalta jos katsoo OMXHPI:tä, joka kehittynyt -4,8% viimeisen 3kk aikana niin olen mielestäni tehnyt kohtuullista työtä kun olensaanut pidettyä salkun edes nollissa. Salkku alkaa olla sen kokoinen että pelkästään palkkatöistä säästetty raha ei enää riitä pitämään salkkua ennallaan joten jatkossa pitää keskittyä yhä enemmän pääoman tehokkaaseen allokointiin ja hyviin sijoituspäätöksiin. Eli prioriteetti siirtyy hiljalleen rahan tienaamisesta siihen että saa rahan tuottamaan. Tähän olisi tietenkin pitänyt keskittyä heti alussa, mutta historiani vuoksi opin ajattelemaan että "kunhan  saisin säästettyä enemmän kaikki olisi hyvin." Tästä yritän nyt sitten oppia pois.


Alla salkun käteinen. 3/2022 jälkeen olen saanut käteistä kasvatettua systemaattisesti. Muistutuksena että tässä on pitkän salkun käteinen eli se ei sisällä treidikassaa. Yksi ostotoimeksianto on vetämässä, jos se menee läpi niin siihen palaa taas suuri osa käteisestä. Mutta ostoja vartenhan sitä käteistä säästetään.


Salkun tämänhetkinen tilanne on tämä:


Q2 katsauksen jälkeen olen lisännyt AT&T:tä sekä tehnyt Nordean salkkuun kvartaaliostot UPM, Keskoa ja Investoria. Treiditili on kutistunut koska siirsin ne rahat pääsalkkuun ja treidaan jatkossa siellä. Siirtohetkellä oli sijoituslainaa ja tästä syystä treidikassa hetkellisesti supistui. Ei sillä ettenkö olisi onnistunut myös häviämään rahaa :D

Lainan ja salkun suhde näyttää nyt tältä:

Koron tarkistuspäivä lähestyy, eli tammikuun alussa lainan korko tulee taas nousemaan. Vuoden lopussa voisi tehdä vielä ylimääräisen lyhennyksen. Katsotaan miten oma kassani siihen riittää, kuten syyskuun kuukausikatsauksessa kirjoitin niin puskuritili tyhjenee miltei kerralla.

Vuoden 2023 tavoitteet etenevät näin:

Osinkoja bruttona: 2 339,83 / 2 965€ (78,9%)
Netto-osingot 18% kulutuksesta: 16,9%
Nettovelka alle 87 000€: 91 960€ (-4 960€)

Kylläpäs tämän vuoden tavoitteista tuli jännitysnäytelmä. Mietin näitä aseteltaessa että ovatko liian helppoja, nyt mietin toteutuvatko ollenkaan. Osinkojen suhteen varovainen kyllä. Osinkojen ja kulutuksen suhde riippuu siitä, ostanko sähkömoottorin pyörään vai en. Varovainen optimismi tähän, mutta heräteostoja pitää välttää. Nettovelka saattanee sekin onnistua jos tehdään vielä ylimääräinen lyhennys, jos pörssi nousee ja jos pystyn pitämään kiinni suunnitelmastani siirtää hieman enemmän säästöön. Paljon ehkää näissä tavoitteissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti