sunnuntai 1. lokakuuta 2023

Kuukausikatsaus 9/2023

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Etenemistä tarkastellaan lukujen valossa. Tärkeimpänä lukuna on saadut osingot sekä säästetty summa. Lopussa päiväkirjamaisesti fiiliksiä menneestä kuusta.


Tuloja
2 096,8€
Peruspalkka, viimeisten korotusten myötä nettopallka nousi vihdoin yli 2 000€. Veroprosentti pitäisi tarkistaa, nykyinen saattaa olla liian alhainen kun oli jo lähtökohtaisesti arvioitu tiukaksi.

Kulutus
1 343,08€
Hirvittävän suuret menot. Lähdin hankkimaan näyttöpäätelaseja työterveyden kautta, mutta prosessin kanssa tuli vähän kiire ja päädyin maksamaan ne itse. Ilman tätä ylimääräistä 450€ menoerää kulutus on hyvällä tasolla.

Osinkoja.
243,3€

Säästöön
700€
300€ käteiseksi ja 400€ treidisalkkuun. Laitoin hieman enemmän mitä suunnittelin kun viime kuussa takautuvasti maksettava palkankorotus tuli yllätyksenä. Tästä nyt suunnitelman mukaan lähden vähentämään säästösummaa 50€ joka kuukausi.

Salkun tilanne
30.9.2023 salkkuni saldo on 26,3% tavoitteesta.
-1 091€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 3,8%.
Sijoituslainaa 0€

Pääsalkun ja treiditilin yhdistäminen toi uuden pulman jota en osannut etukäteen ajatella: Minulla oli Capmanissa treidipositio osingon irtoamisen aikaan. Laskenko kaikki osingot osingoiksi vai pelkästään ydinposition? Päädyin siihen että tärkeintä on seurata ydinsalkun osinkojen kehittymistä. Eli treidiposition osingot otan huomioon treidin tuloksessa, ja seurattaviin osinkoihin kirjaan vain holdausposition osingot. Näin pystyn seuraamaan että pitkä salkkuni kehittyy haluttuun suuntaan eikä treidipositiot sotke sitä. Osinko voi olla oleellinen osa treidin tulosta, ja se tulee kuitenkin ottaa treidauksen tuotoissa huomioon, joten näin vältyn osingon laskemisesta kahdesti. Vaatii hieman enemmän vaivaa kun osinkoja ei voi katsoa suoraan tilitapahtumista, mutta minusta tämä oli paras ratkaisu.

Kuukauden aikana tein 2 treidiä, toisesta -2,9% tappiota ja toisesta 1,85% voittoa. Tappiollisen treidin perustelut olivat huonot mutta toteutus oli hyvä: Stop-loss pelasti isommilta häviöiltä. Voitollisen treidin perustelut olivat hyvät mutta toteutus huono: Myin taas pienellä voitolla pois, koska pelkäsin että kääntyy tappioksi. Voiton olisi saanut tuplattua odottamalla vuorokauden pidempään! Voittojen liian aikainen kotiuttaminen on aina ollut ongelma voitollisissa treideissä ja olen työstänyt sihen ratkaisun, jota en ole vielä päässyt käytännössä kokeilemaan. Yritän muistaa avata tätä seuraavassa treidauksen välitilinpäätöksessä.

Capman-treidit saivat aikaan sen, että keskihintani nousi reilusti. Eli onnistuin häviämään hieman rahaa ja samalla realisoimaan verovelkaa koska ensimmäinen positioni oli reilusti voitollinen. Tiedostin tämän kyllä treidia ottaessa. Tuntuu typerältä treidata vain salkkuyhtiöiden ulkopuolella koska salkkuyhtiöt ovat kuitenkin niitä jotka minun pitäisi tuntea mahdollisimman hyvin. Ajattelin toistaiseksi treidata veroista välittämättä. Tässä saattaa käydä esimerkiksi niin että menetän hankintameno-olettaman vanhoista positioista. Joka tapauksessa, mikäli treidaaminen lähtee sujumaan niin siinä on tuottopotentiaalia huomattavasti enemmän kuin mitä voin voittaa verokikkailulla.

Pääsalkun kehityksestä ei ole paljoa sanottavaa. Kuukausi mentiin milteimpä sivuttaisliikkeessä ja viimeisinä päiviä lasketeltiin enemmän. Mandatum irtosi Sammosta, mielenkiintoista nähdä miten sitä aletaan hinnoittelemaan kun kaupankäynti alkaa. Kunhan osakekurssi selviää niin mietin mitä teen positiolle. Arvonmääritys olisi hyvä tehdä nyt kun kurssi ei ole tiedossa jolloin se ei vaikuta omaan näkemykseen mutta en ole saanut aikaiseksi.

Muuta
Näyttöpäätelasien kanssa sähläsin. Laitoin projektin käyntiin työterveyden kautta ja aikataulu meni hieman tiukaksi. Minulle ei missään vaiheessa kunnolla selkiytynyt miten prosessin kuuluisi edetä, joten marssin yhteistyökumppanina toimivaan optikkoliikkeeseen ja lähdettiin selvittämään näköä. Kiireen vuoksi sitten vain maksoin mitä pyydettiin kyselemättä sen enempää. Todennäköisesti kriteerit eivät olisi täyttyneet työnantajan maksamille laseille mutta se kortti olisi kannattanut katsoa loppuun. Maksoin siis 450€ laseista, jotka olisi voinut saada 30% halvemmalta Specsaversiltä tai jopa työnantajan laskuun. Ärsyttää, mutta lasit tulevat välttämättä tarpeeseen. Silmälasiprojektin kanssa tuli kiire, koska olen vaihtamassa työpaikkaa! Nolottaa että yritän saada nykyisen työnantajan laskuun vielä silmälasit kun työsuhde päättyy viikon päästä mutta lasiprosessi oli jo niin pitkällä kun uusi työpaikka varmistui, etten halua aloittaa sitä kokonaan alusta.

Sain uudesta työpaikasta suoraan vakituisen sopimuksen ja olen kiitollinen tästä luottamuksesta. Kerroin kyllä suostuvani myös pitkään sijaisuuteen. Odotan innolla, mutta myös haikeana. Nykyinen työni oli ensimmäinen "oikea" työpaikka, jossa olin muutakin kuin kesäsijainen. Muistin virkistykseksi pitää palata kevään ja kesän kuukausikatsauksiin: Olin todella stressaantunut ennen lomaani. Uusi työpaikka pitäisi olla paremmin resurssoitu ja paremmin johdettu organisaatio. Siellä on moni asia paremmin, mutta joitain asioita myös huonommin. Uskon kokonaisuuden päätyvän plussan puolelle.

Toivon, että jatkossa minulla on enemmän voimavaroja muuhun arkeen. Välillä jouduin pakottamaan itseni illalla ylös sohvalta, koska olin töiden jälkeen niin väsynyt. Tämä oli ehkä vähän dramaattisesti sanottu, mutta jouduin todella tsemppaamaan itseäni että sain lähdettyä kuntosalille. Joka ilta kun avasin tietokoneen pörssiä varten jouduin tsemppaamaan että saan edes muutaman minuutin jotain hyödyllistä tehdyksi. Toisinaan en jaksanut edes pelata tietokonepelejä koska ne vaativat liikaa ajattelua. Iltoja kului katsellen videoita youtubesta koska silloin ei tarvinnut ajatella itse tai tehdä mitään päätöksiä.

Palkka nousee noin 6%. Kiva tietenkin, mutta epätoivoisimmalla hetkellä muistan että palkka ei ollut kynnyskysymys. Kevään palkkaharmonisointi nosti entisen työpaikkani palkkatasoa sen verran että suurimmasta palkkakuopasta on päästy pois. Palkkaa tärkeämpää on että jäljelle jäävä vapaa-aika on laadukkaampaa. Toivon että energiaa jäisi sen verran että jaksaisin välillä tehdä keikkatöitä. Kuten ajattelin vanhastakin työpaikasta, jos viihdyn uudessa työssä niin aion viettää loppu-urani siellä. Minulla on muutamia etenemismahdollisuuksia uudessa työssä ja uusi organisaatio on kehittämismyönteinen.

Työpaikan vaihdon seurauksena en tiedä minkä verran saan palkkaa lokakuussa, koska aloitan uudessa työssä kesken kuukauden. Onneksi on tapana pitää turhankin suurta puskuria käyttötilillä, voin huoletta sanoa ettei sillä ole väliä maksetaanko lokakuun palkka lokakuussa vai tuleeko marraskuussa isompi potti :)

Talvella olen polkenut työmatkat läskipyörällä ja nyt kun se on rikki eikä sopivia osia saa, ajattelin että muunnan sen sähköpyöräksi. Tämä tulee maksamaan noin 1 500€ joten puskuri tulee todella tarpeeseen. Nytpä tulee sitten tyhjennettyä se kerralla, kun tätä olen muutenkin yrittänyt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti