sunnuntai 17. syyskuuta 2023

Tuloskausi H1 2023

Taas on kahlattu iso kasa tuloksia läpi. Osa hyvinkin tarkasti, osaa ei niin tarkasti kun pitäisi. Kirjoitus venähti taas turhan pitkälle, koska lomalla ei huvittanut lukea montaakaan tulosta. Kaikki tulokset vähintäänkin silmäilen läpi suht nopeasti kun tulos julkaistaan.Tässä lyhyet yhteenvedot salkkuyhtiöiden tuloksista. Teen näitä jotta pakotan itseni lukemaan salkkuyhtiöiden tulosraportit läpi hieman syvemmin edes 2 kertaa vuodessa. Tällä kertaa jätän kaikki excel-arvonmääritykset tekemättä koska en kokenut tälläisen nopean haarukoinnin antavan minulle mitään. Se olisi kyllä asiallista tehdä vähintäänkin kerran vuodessa. Katsotaan FY tulosten jälkeen.
Näitä ei kannata lukea sijoitussuosituksina, vaikka toisinaan pohdinkin kannattaisiko juuri nyt ostaa vai ei. En ole pätevä antamaan sijoitusneuvoja. Do your own research jne.

3M
Tulos ja näkymät ovat sen verran hyvät että loppuvuoden näkymiä nostettiin. Adjusted EPS:n oletetaan olevan 8,6 - 9,1$. PFAS oikeudenkäynnin hinta on 10,3 miljardia ja se maksetaan 13v aikana, eli maksuaikaa on enemmän kun minun ennustamani 10v. Tämä helpottaa kassavirran hallinnoimista. Olen pettynyt, kun omia osakkeita ei ostettu. Tai jos ollaan niin vaikutus on saatu kumottua osakeoptioilla. Q1 loppuun verrattuna osakemäärä on kasvanut. Eli alle 100$ kurssia ei käytetty hyväksi kun osake oli nykyiseen kassavirtaan nähden huokeasti hinnoiteltu. Olen pettynyt johdon pelisilmään.

Toisaalta yhtiössä on käynnissä organisaatiorakenteen järjestäminen uuteen uskoon, tämä on varmasti vienyt suurimman osan huomiosta. Jotta voin arvioida onko organisaatiouudistus menossa oikeaan suuntaan, pitää laskea ROIC. Tulkitsin tuloslaskelman niin että NOPAT:ista on kasassa 56% 2022 tasosta ja H1 ROIC on 7%. ROIC ilman liikearvoa on 13%. Koska sidottu pääoma on suhteellisen vakio, niin yhtiö on menossa oikeaan suuntaan, kun 2022 luvut olivat 13 % ja 20%. Nyt kirjattu PFAS tappio tarkoittaa että tulevaisuudessa raportoitu tulos on entistä ennustettavampi.

Kirjoitin osakkeesta viimeksi täällä. H1 raporttia lukiessa ja osakkeen ollessa 112$, jälkiviisaana totean että 95$ olisi ollut hyvä ostopaikka. Tämä kävi mielessä, mutta ajattelin olla tällä kertaa mielummin liian varovainen kun liian innokas. Oma positiivinen skenaarioni nojasi vahvasti ajatukseen että alle 100$ kurssilla omien ostot luovat omistajille arvoa, tämä olisi ollut johdolta hyvä statement sen puolesta että tilanne ei ole niin epätoivoinen miltä se pahimmillaan näytti. Käsi pystyyn virheen merkiksi, olin väärässä ja odottamani ajuri osakkeen arvonnousulle ei toistaiseksi toteutunut.

AT&T
Katselen AT&T:n tulosta hyvillä mielin. Tuloslaskelman alin rivi laski 5%, suurin muutos on korkokustannuksissa ja DIRECTV:n jakamissa osingoissa. Yhtiön teleoperaattoriliiketoiminta on vakaalla pohjalla: Operating income nousi 18,3%. Osa parantuneesta operatiivisesta tuloksesta johtuu kertaluontoisten järjestelyerien puutteesta, mutta niistä siivottunakin yhtiö on saanut tehostettua toimintaa. Jokin näissä teleoperaattoreissa minua viehättää.

Velkaa ei olle lyhennetty seuraavan vuoden aikana, mutta tulosjulkaisun yhteidessä johto kertoi investointien painottuvan H1:lle, eli loppu vuonna vapaata kassavirtaa tulee entistä enemmän ja siitä käytetään osa velan lyhentämiseen. Velkaa pitäisi lähteä laskuun 3% vuosivauhtia hiljalleen kiihtyen. Alla kuva Q2 esityksestä. Tulosjulkaisun yhteydessä johto puhui luottavaisesti tulevaisuuden marginaaleista ja laskevista CAPEX kustannuksista. Olisiko teleoperaattoreilla jo pahin takanapäin?


Ainoa negatiivinen asia raportissa oli, että ilmeisesti uusi erä preferred shares osakkeita on laskettu liikkeelle. Se kertoo siitä, että yhtiön kassavirta on tiukilla. Nämä ovat omistajalle turvallisempi vaihtoehto kuin velka, mutta arveluttaa jos velkaa maksetaan pois velan korvikkeella. Joka tapauksessa viimeisin analyysini T:stä löytyy täältä, nyt näyttää siltä että aliarvioin FCF:n ja yliarvioin investointitarpeet seuraavat vuodet. Tuolloin sain käyväksi arvoksi 17$ ja nyt kun kurssi on alle tuon sekä tulevaisuus näyttää paremmalta mitä odotin, päädyin lisäämään pienesti. T on divestointien myötä 
parempi yhtiö joka on vain 2,8% painolla salkussa. Yleensä kun luulen olevani markkinoita fiksumpi, käy huonosti. Otan taas sen riskin!

Capman
Jos aloitetaan tärkeimmästä, niin Capmanin H1 liikevoitto oli 4,7 milj. kun vertailukaudella se oli 33 milj. Sitten korjataan käyvän arvon muutokset pois niin nykyinen tulos on 7,4 vs. 8,6 milj. Huomioidaan vielä kausiluonteiset voitonjako-osuustuotot joita saatiin 1,7 milj. vähemmän kuin vertailukaudella. Karkeasti sanoisin että tulos on vertailukauden tasolla mutta alla oleva kone on paremmassa kunnossa: Liikevaihto ilman voitonjako-osuustuottoja ja käyvän arvon muutoksia kasvoi 14%. Uutta varallisuutta saatiin kerättyä noin 200 milj. Jos tämä ei olisi jo valmiiksi 6,1% painolla, harkitsisin vakavasti lisäämistä. Tekemättä tarkempaa arvonmääritystä mutuilen että 3€ on nykyisessäkin markkinaympäristössä käypä arvo. Indereksen tavoitehinta on 2,7€. Nousseiden korkojen myötä oma arvioni saattaa olla hieman yläkanttiin.

Sijoitusten arvonmuutokset eivät ole kovin merkityksellisiä, mutta ne eivät ole merkityksettömiä. Yhtiön liiketoimintaan kuuluu myös irtaantuminen yhtiöistä ja arvonluonnin kautta voiton tekeminen. Samoin voitonjako-osuustuotot ovat tärkeä osa liiketoimintaa, mutta en osaa ennustaa niitä ja ne ovat luonteeltaan kausittaisia. Siksi niiden merkitys on vähäinen puolen vuoden aikajänteellä. Uusi TJ ei ole vielä vakuuttanut, mutta aloittikin vaikeassa markkinassa joten kovin pitkälle vieviä johtopäätöksiä ei kannata tehdä.

Eli nyt istutaan kyydissä vaikeiden markkinoiden läpi ja seuraavalla nousukaudella kerätään uusmyynnin ja aktiivisen arvonluonnin hedelmää. Vaikka olen sijoittanut monta vuotta, markkinoiden maanisdepressiivisyyden voimakkuus yllättää minut aina. Kun ajattelen että osakkeen realistinen hintahaarukka on 2,8 - 3,1 niin se onkin 2,4 - 3,3. Pohtiessa Capmanin mielekkyyttä sijoituskohteena, tärkeimpänä asiana korostuu näkemys laajemmasta kokonaiskuvasta mihin yhtiön on menossa ja millä realiteeteilla. Jos on ostanut väärään aikaan ja väärään hintaan, sijoituksella on saanut tuhottua varallisuutta.

Coca-Cola
Liikevaihto kasvoi 5% samalla kun myyntivolyymi pysyi ennallaan. Tarkoittaa että inflaatiota on saatu vietyä hintoihin. Operatiivinen tulos pysyi kuitenkin ennallaan. 2023 ohjeistusta viilattiin hieman paremmaksi. Tulos ei saa hyppimään innosta, mutta jos ajattelee markkinaa missä se tehtiin niin onhan tässä laatuyhtiö. 71% payout ratio hitaasti kasvavalla toimialalla tarkoittaa että sen verran kun kasvuinvestoja on mahdollista tehdä, niihin pitäisi olla varaa. Tasaisen varmaa suorittamista.

Coca-Cola on pitkään ollut "lisää kun on oikean hintainen" listalla eli käytännössä mentaliteetti on ollut buy the dip. Dippiä ei ole ikinä tullut joten on jäänyt ostamatta. Kiirehän tämän kanssa ei ole, siinä missä laadukkaan yhtiön downside on pieni, niin siitä puuttuu myös suuri upside. Toistaiseksi on toiminut hyvänä bondi-osakkeena joka vähentää salkun volatiliteettia koska yhtiön kurssikehitys on ollut niin vakaata. Kirjoitushetkellä osakkeen paino salkussa 2,3%. Jatkan odottelua että saan tätä mielestäni kohtuulliseen hintaan.

Fortum
Sähkön hintaheilahteluiden vuoksi en osaa sanoa onko tulos nyt sitten hyvä vai huono. Juuri pörssisähköön siirtyneenä kuluttajana olen suhteellisen tyytyväinen että loppuvuoden suojaustasot ovat hintaan 4,9 snt / kWh eli mahdottoman korkeita spot-hintoja ei odoteta. Osakkeenomistajana tietenkin sitä parempi mitä korkeampi hinta sähköstä saadaan. Suuret investoinnit sähköntuotantoon pitävät huolen että spot-hinta pysynee keskiarvona jossain 3 - 8 sentin välillä. Jos investoidaan liikaa niin hinta laskee ja investoinnit eivät enää kannata, jos investoidaan liian vähän niin sähkön hinta nousee ja investointien tuotto-odotus paranee. Tässä mielessä markkinatalous on kaunista, kysyntä ja tarjonta ohjaavat sähköyhtiöiden investointeja automaattisesti vaikka julkisella sääntelylläkin on paikkansa toimialalla.

Vertailukelpoisia lukuja katsellessa tulos oli ihan kohtuullinen. EPS riittää kattamaan 0,91€ osingon helposti ja investointeihinkin jää rahaa. Inderes osti Fortumia lisää mallisalkkuun syksyllä, joka yleensä on tarkoittanut että liiketoiminnassa on potentiaalia. Uniper ja venäjäsotkujen ollessa takanapäin taseen vahvistaminen ja keskittyminen ydinliiketoimintaan laskee yhtiön riskiprofiilia. Olen edelleen hivenen katkera että unipersotkuissa valtio sai vietyä piensijoittajilta osuuden ja johto ei tuntenut näitä huonoja päätöksiä omassa nahassaan riittävästi. Toki johtoryhmästä vaihtui yli puolet nyt maaliskuussa.

Viimeisimmän ostoni tein 5/2023. 6,6% painotuksella positio on toistaiseksi täynnä. Sähköistymisen ja vihreän energian megatrendi antaa osakkeelle tukea ja minusta tulevaisuuden näkymät ovat tästä syystä positiiviset. Hetkellistä ylipainotustakin voisin harkita, jos tuntuu että on liikaa käteistä ja haluan sen töihin, mutta juuri nyt olen tyytyväinen painotukseen.

H&R
Strategia etenee, eli retail ja office-kiinteistöistä pyritään eroon. Vaikuttaa hyvältä päätökseltä, koska  näiden samojen kiinteistöjen kasvu on 2% ja 9%. Residential ja industry kasvuluvut puolestaan ovat 23% ja 19%. Osinkoa maksetaan 60% AFFO:sta, eli rahaa jaa mukavasti yhtiöön, jonka turvin voidaan maksaa velkaa, ostaa omia osakkeita ja kasvaa. Vaikka kiinteistöjä on nyt vähemmän kuin vuosi sitten (397 vs. 408), FFO on kasvanut. Toisaalta, AFFO marginaali suhteessa vuokratuottoihin on laskenut (33 vs. 37%). Laskeva AFFO selittyy riveillä "straigh-lining of contractual rent" ja pääomainvestoinnit. Ensimmäisen voisi suomentaa vaikka vuokraoikeuden tasaamiseksi. Rivi saattaa selittyä jo vuokratuilla kiinteistöillä, jotka ovat edelleen rakennusvaiheessa. Pääomainvestoinnit ovat luonnollisesti hyvä asia, ilman sitä ei ole kasvua.

Olen ostanut yhtiötä kahdessa erässä: 10/2017 ja 3/2020. Koronakriisissä tehty osto näyttää toistaiseksi hyvältä ratkaisulta, ensimmäisellä kerralla taisin maksaa liikaa. Vaikea sanoa, koska välissä on jaettu Primaris omistajille, enkä ole varma onko tämä huomioitu hankintahinnassa. Yhtiö on reilussa alennuksessa NAV:iin nähden, ei keksi syytä miksi. Jos tätä voisi ostaa lisää, saattaisin harkita. Nousujohteinen 5,5% osinko houkuttelee. Nordnet estänyt kanadalaisten reittien ostamisen joten toistaiseksi istun tyytyväisenä nykyisen position päällä. Yhtiö on sopivalla 5% painolla salkussa, se on riittävän merkityksellinen rivi vielä useamman vuoden vaikka en pystyisikään ostamaan lisää.

Primaris REIT
Tulos oli ensisilmäyksellä hyvä, mutta hetken tutkiskelun jälkeen se alkaa kääntymään neutraaliksi. Ylimmällä rivillä kasvua, joka ei ole valunut alariveille asti. FFO ja AFFO lievästi laskeneet vaikka ne laskettaisiin katsastuskauden lopun osakemäärillä. Osinkoa on maksettu FFO:n payout ration kustannuksella. Koska tuloslaskelmassa erikseen ilmoitetaan tavoitetason olevan 45 - 50% niin haluaisin nähdä siihen pyrittävän. Uskoisin että H1 aikana tehdyt investoinnit auttavat payout ration laskemisessa. Myös omien ostot tukevat tätä, jos johto malttaa olla nostamatta osinkoa nopeampaa kun liiketoiminta kehittyy.

Koska Primaris on vain 1,7% painolla salkussa niin kovin tarkkaan en viitsi tulosraporttia tutkia. Nordnet päättänyt estää Kanadalaisten REIT:ien ostamisen, joten en voi lisätä. Raportti pitää lukea läpi ajatuksella "myynkö vai pidänkö." Yllättävän virkistävää ja yksinkertaista. Tulosraportin lukemisesta häviää iso kasa harmaan sävyjä, koska yleensä pidä / lisää raja on häilyvä. Toistaiseksi päädyin taas siihen, että tämä kannattaa jättää salkkuun. Ellei ostaminen taas mahdollistu jossain vaiheessa, niin lopulta tämä on niin pienellä painolla ettei sen vaikuta mitenkään salkun tuottoon, siinä vaiheessa on jo sama myydä pois.

Nordea
Kaikki liiketoimintasegmentit ovat kehittyneet hienosti. Fee and commission income tuotti vähemmän kuin vertailukaudella, mutta konsernin kulut ovat laskeneet. Ajattelen kyseisen liiketoiminnan olevan kausiluonteista mutta kulut pysyviä. Omien osakkeiden oston johdosta EPS on tuplaantunut verrattuna H1 2022. Pienet luottotappiot arveluttavat, mutta Indereksen mukaan niistä ei tarvitse olla huolissaan. Johdolla on edelleen (ymmärtääkseni jo valmiiksi tuloksesta vähennettyä?) luottotappiovarausta 572 milj. joka tuo hyvää puskuria tulevaisuuden luottotappioihin. ROE on hyvällä 18,4% tasolla, kun aiemmat vuodet se on ollut 11%. Tuskin nykyinen taso on pysyvä, mutta johto nosti tavoitteitaan pyrkien yli 15% tasoon joka vaikuttaa realistiselta.

Edelliset ostoni tein 7/2022 hintaan 8,7€. Nordea on 9,6% painolla salkussa. Välillä tekisi mieli ostaa lisää, mutta finanssisektori on jo valmiiksi suurella painolla. Uskon että nyt alkaa olemaan jo myöhäistä ostaa hyvää halvalla, vaikka en tätä mahdottoman kalliina vielä pidäkään. Koronnostosyklin tuoma vetoapu tulokseen on uskoakseni loppusuoralla, että ehkäpä seuraavaksi kannattaa odottaa aallon pohjaa ennen tankkaamista. (Ei sijoitusneuvo.) Nyt kaikki näyttää liian hyvältä, silloin kannattaa istua käsien päällä. Hyviä ostopaikkoja odotellessa nautitaan osingoista.

Royal Unibrew
Kaksijakoinen tulos. Liikevoitto (486 vs. 926) ja EPS (9,8 vs. 19,2) laskivat reilusti, mutta löytyy myös positiivista. Tässä muutamia positiivisia, luvut miljoonissa: Liikevaihto 6 147 vs. 5 373. Vapaa kassavirta 545 vs. 310. Volyymi 6,6 vs. 6,5. ROIC on laskenut hieman (12 vs 15%) mutta tässä on toki luonnollistakin vaihtelua. Tarkemmin tämän pääsen analysoimaan FY tuloksen jälkeen kun saan siivottua kertaluonteiset ja ei operatiiviset erät pois tuloslaskelmista.

Liikevaihto-ohjeistusta laskettiin ja koko vuoden EBIT ohjeistusta nostettiin, eli kaksijakoinen tämäkin. Epäorgaaninen kasvu jatkuu Vrumona kaupan myötä. Yhtiö ostetaan Heinekeniltä ja ymmärsin että sen myötä avautuu kokonana uusi markkina alankomaihin. Vrumonalla on vahva markkina-asema ja osto sopii yhtiön strategiaan josta on historiallisesti hyvät näytöt.

Lisäsin Royal Unibrewia toukokuussa. Nyt raportoidun vahvan kassavirran ansiosta olen tyytyväinen ostoon. Pidän yhtiön strategiaa fiksuna, alaa suhdannekestävänä ja tulevaisuuden näkymiä hyvänä.  Nykyisellä 5,7% painotuksella olen tyytyväinen omistukseen enkä harkitse enää lisäämistä. Isoin riski mitä tässä näen, on terveys-trendi. Jos sellaista edes on, saattaa olla kuplani vahvistusharhaa. Suuri osa yhtiön porfoliosta koostuu alkoholijuomista sekä virvoitusjuomista. Muistan lukeneeni miten Olvilla makuvedet olivat suosituin tuotekategoria. Näitä terveellisiä vaihtoehtoja löytyy toki myös Royal Unibrewin valikoimasta. Todettakoon etten usko että kaikki ihmiset luopuisivat lopullisesti kaikesta hyvästä ja litkisivät oluen, viini tai limukan sijaan pelkkää kivennäisvettä aterian yhteydessä. Vaikka markkina ei kasvaisi seuraavan 20v aikana, niin markkina tulee aina olemaan olemassa.

Sampo
Tulos ei ollut kovin hyvä. Osa tästä innottomuudesta johtuu vertailukauden kovasta tuloksesta jolloin If teki todella kovan tuloksen. Operatiivisesti tärkein rivi eli vakuutuspalvelutulos on laskenut pienesti. Niin pieni ero että käytännössä ollaan vertailukauden tasolla. Kokonaisuutena siis pehmeä raportti.

Omien ostot pitänevät huolen että pieni korotus saadaan vakuutusosinkoon. Suurimmat ylimääräiset pääomat lienevät jaettu omistajille. Olen pettynyt ettei Topdanmarkia ole ostettu. Olen hyvilläni Mandatumin jakamisesta omistajille. Uskon että Mandatum on parempi yksinään, vaikkakaan ajatuksena ei ole kasvattaa sitä kovin suureksi osaksi salkkua. Riippuen toki yhtiön luvuista, pitää perehtyä niihin viimeistään kun osake ilmaantuu salkkuun.

Omistan tyytyväisenä, mutta 11% painolla enempää ei ole tarvetta olla. Tavoitteena laskea painotus noin 10% tuntumaan. Tuskin tästä kurssirakettia tulee, mutta parhaimmillaan tasaista ja ennustettavaa kassavirtaa.

Telia
Telia teki virheen lähtiessaan mukaan mediabisnekseen, aivan kuten AT&T. TV on riippakivenä muuten hyvin kehittyvässä liiketoiminnassa. Voisiko sen jo divestoida pois? Tästä vihjailtiin tulosjulkaisun yhteydessä. Liikevaihdossa hyvää 4,5% kehitystä. Jostain syystä Telia nostaa kohokohtiin “ CAPEX excluding fees for licenses, spectrum and right-of-use assets” joka on laskenut -3%. Minusta nämä ovat käyttöomaisuusinvestointeja joiden jättäminen pois olisi itsensä huijaamista. Vertailukauteen verratuna myös CAPEX on noussut 6,7%.

Kassavirta on tiukilla. Raportoitu 690 milj. FCF tekee 0,18 SEK/osake ei ole lähelläkään 0,5 SEK kvartaalisoinkoa. Inderes olettaa Q2 olleen heikko puhtaasti kassavirtojen ajoituksesta johtuen. Toivotaan näin, mutta kyllä Telia pitää pystyä parantamaan jotta tätä haluaa omistaa. Oma kärsivällisyyteni alkaa olemaan lopussa, yleensä silloin ollaan pohjilla. Katsotaan ainakin 2023 loppuun ja ensivuoden näkymät, ennen kuin hätäillään. Jos tv saadaan irroitettua pois, niin teleoperaattoriliiketoiminta voisi hyvinkin olla omistamisen arvoista jatkossakin.
Tein viimeisen ostoni 11/2022 hintaan 3,0€. Se oli selkeästi huono päätös. Tuolloin osake vaikutti halvalta kun 2019 osake oli vielä säännöllisesti 4€ tuntumassa. Tulee Nokia flashback: Sen sijaan että myyn laskevan yhtiön pois, ostan sitä lisää ja odottelen käännettä. Nokiaan tuhlasin yli 10v menetettyjä tuottoja. Teliaa olen ostanut ensimmäisen kerran 2017.

Tietoevry
Tulos ei ole huono, joskaan ei mitenkään hyväkään. Kuvaa Tietoevryä: Tasainen suorittaja joka harvoin yllättää positiivisesti. H1 näyttäisi aina olevan heikompi kuin H2 mutta laskeva liikevaihto tarkoittaa ettei parantuva kannattavuus välttämättä riitä nostamaan liikevoittoa edellisvuotta paremmaksi. Kannattavuusnäkymät pidettiin ennallaan, eli pitäisi hieman parantua 2022 verrattuna. Orgaanisen kasvun odotetaan olevan 5 - 7%. Liiketoiminnan rahavirta on hieman parantunut. Markkinat rankaisivat tuloksesta kursislaskulla. Tulos tai edes rahavirta, ei riitä kattamaan osinkoja.

Yhtiö tehnyt yritysoston Yhdysvalloista. Inderes epäili tässä olevan strateginen tarkoitus. Ei tämä lähtökohtaisesti ole huono juttu, mutta ymmärtääkseni USA:an sijoittuvat yritysostot eivät yleensä ole menneet kovin hyvin suomalaisilla yhtiöillä.

Olen ostanut tätä 4 erässä, ensimmäiset 2016 alkaen. Ensimmäinen osto on -18,5% tappiolla. Osinkoja olen saanut nettona 21% ostohinnasta. Tämän jälkeen olen ostanut keskihintaa laskien. Osinkopolitiikka on vuosittain kasvava osinko, minä pidän enemmän siitä että osinko sidotaan esim. EBITA:an tai operatiiviseen tulokseen, esimerkiksi 60 - 80% valitusta suureesta. Tällöin osinkoa ei makseta kasvun kustannuksella. Menneisyydessä olen jahdannut liian korkeita osinkoprosentteja, ja se on johtanut yhtiöihin jotka maksavat osinkoa niin paljon, että kasvuun ei jää varaa. Kasvu vaatii aina investointeja, joihin ei ole varaa jos kaikki liikenevä maksetaan ulos. Tietoevry on 5,5% painotuksella salkussa, enkä toistaiseksi harkitse lisäämistä. Uskon että divestoimalla saadaan luotua arvoa, toivotaan että seuraavalle strategiakaudelle päivitetään osinkopolitiikka 2024 alkaen. Koronassa osinkoa laskettiin paljon, eli johto kyllä uskaltaa poiketa osingosta, mikäli näkevät sen välttämättömänä.

Tietoevryllä on uusi pääomistaja. Silchester International Investorsin omistus on ylittänyt 10%. Jokaiselle yhtiölle vahva näkemystä omaava pääomistaja tekee vain hyvää. Nopealla tutustumisella ymmärsin että Silchester luo arvoa pitkällä aikavälillä eikä yritä ulosmitata sitä mahdollisimman nopeasti.

Visa
Luen tulosta ja harmittelen miksi en ole aiemmin panostanut laadukkaasti ja kannattavasti kasvaviin yrityksiin. No siksi, että ne ovat "liian kalliita" mutta taivas varjele taas mikä tältä tuli. Q3 osalta: Liikevaihto kasvoi 12%, pääasiassa cross-border volyymin vetämänä. EPS kasvoi huikean 25% omien oston seurauksena, mutta tilikauden tulos itsessäänkin kasvoi 7%. Viimeiset 9kk luvut eivät ole sen rumempia: EPS kasvoi 17%.

Isoimpana riskinä näen erilaisten direct payment maksujen yleistymisen, joka vie maksumarkkinaa pois maksukorteista. Visa on toki tässäkin markkinassa mukana, mutta kilpailu on kovaa. EU ja muut julkiset organisaatiot suunnittelevat omaa maksuinfrastruktuuria viedäkseen markkinan pois Visalta ja Master Cardilta. Viimeksi toimitusjohtaja sanoi, että kaikki tekijät jotka kasvattavat markkinaa ovat hyväksi.

Visa on 8,3% painotuksella salkussa. Painotus on kunnossa, mutta euromääräisesti haluaisin mielummin lisätä. Yllä mainittu pelko maksumarkkinan muutoksesta on pitänyt lisäostot poissa. En ymmärrä alaa niin paljoa että uskaltaisin ottaa vahvaa näkemystä.

UPM
Tulos ei tule olemaan lähelläkään ennätysvuotta 2022. Siitä huolimatta H1 aikana voittoa on tehty 426 milj. Liiketoiminnan rahavirta on poikkeuksellisen vahva. Sellun hinta on yhtiön oman arvion mukaan syklin pohjissa. Tase on vahva niin kuin UPM:llä aina. 0,48€ osakekohtaisesta tuloksesta ei makseta ensi vuonna 1,5€ osinkoa. Pidän todennäköisenä että ensi vuonna osinkoa lasketaan, toisaalta yhtiö ennustaa toimitusvolyymien kasvavan H2 aikana. Uruguayn sellutehtaan ja Olkiluoto 3:n pitäisi tukea tulosta, mutta vertailukausi oli niin vahva että tulos laski silti. Tulosvaroituskin ehdittiin antamaan ennen kevättä. En osaa arvioida metsäyhtiön sykliä, mutta jos nyt ollaan edes lähellä pohjaa ja tämä on tulos, niin huipulla vuollaan kultaa. 

1,2% painotuksella jatkan osto-ohjelmaa osakesäästötilille tyytyväisin mielin. Aikomuksena ostaa syklien yli neljä kertaa vuodessa. Välillä ostan pessimismiä, välillä optimismia mutta pitkässä juoksussa UPM on globaali yhtiö jolla on vihreä siirtymä ja uusiutuvat tuotteet portfoliossa. Pitkän aikavälin näkymät ovat hyvät.

Kesko
Ei tällä tuloksella nyt hypitä riemusta, mutta minusta raportti oli miellyttävää luettavaa. Liikevaihto kasvoi 2% mutta liikevoitto laski -12%. Kuluja on saatu laskettua vaikka inflaatio on edelleen korkealla. Tuloksen ns. heikkous johtuu vahvasta vertailukaudesta ja vaikeasta markkinasta. Keskon pitäisi olla suhdannekestävä, ja sellaisella ajatuksella minä sitä salkkuun ostan. Eli tulos kyllä heiluu markkinan mukana, mutta voittoa pitäisi tulla niin hyvässä kuin huonossa markkinassa.

Yllättäen yleensä se heikoin lenkki, eli autokauppa, tekikin nyt oikein hyvän tuloksen. 40milj. liikevoitto ei toki Keskon mittakaavassa ole juuri mitään, mutta mielelläni näen kaikkien osien tuottavan. En ole täysin varma autokaupan arvosta, sillä 40milj liikevoitolla on taas investoitu 40milj. Kasvu vaatii tietenkin investointeja mutta jos jatkuvasti investoidaan kaikki mitä tienataan, niin ei siinä omistajalle jää mitään käteen. Pitäisi yrittää arvioida segmenttien kassavirtaa, se onnistunee kohtuullisen tarkasti kun tase-arvo, liikevoitto ja investoinnit ovat tiedossa.

Osto-ohjelmani jatkuu Nordean osakesäästötilille normaalisti.

Investor AB
Minulla menee vuoden aikana Investoriin 4 x 50€ Nordean salkkuun. Luotan että yhtiö tekee hyviä pitkän tähtäimen päätöksiä saadakseen omistuksistaan mahdollisimman paljon arvoa irti. Siksipä ostan tätä mielelläni riippumatta siitä, minkälaisia odotuksia markkinat hinnoittelevat milloinkin. Keskihintaan minun pitäisi saada ostettua noin suunnilleen käypään arvoon. Tuloksen osalta pyrin seuraamaan kassavirtaa, osingon kestävyyttä sekä NAV:in nousua. NAV:in trendilinja hyvä mittari arvonluonnin onnistumisessa.

Raportoitu NAV / share on noussut vuodenvaihteen jälkeen 197 → 220 SEK. Vuodelta 2022 maksetaan osinkoa 4,4  SEK. Arvonnoususta korjattunu H1 tulos on 4,28 SEK. Kassavirta ennen koko vuoden osinkoja on 5,4 SEK ja osinkojen jälkeen -0,07 SEK. Periaatteessa Investor maksaa osinkoina ulos kaiken ensimmäisen vuosipuoliskon kassavirran ja jättää loput firmaan. H2 kassavirrat ovat heikommat kuin H1 koska monet listayhtiöt maksavat osinkoja keväällä. (2022 koko vuoden kokonaisosingot olivat 11,507 milj. joista H1 aikana tuli 8 533milj.) Korkotulot tulevat sitten tasaisemmin pitkin vuotta.

Uskallan tehdä johtopäätöksen että nykytasolla oleva osinko on edelleen turvassa ja osto-ohjelma jatkuu Nordean puolella. Ja vaikka osinkoa laskettaisiinkin, luotan että johdon mielestä se on paras vaihtoehto pitkäaikaislle omistajalle. Wallenbergien säätiöt omistavat 47% määräysvallasta ja varmasti haluavat pitää suvun yhtiön mahdollisimman pitkään tuloskunnossa sen sijaan että pyrkisivät maksimoimaan lyhyen aikavälin arvon myyntimielessä.

Main street Capital
Kuten viime aikoina on totuttu, yhtiö on tehnyt hienoa työtä. H1:llä net investment income kasvanut 56%. Q2 osalta tämä tarkoittaa 63% payout ratiota osingossa. Negatiivista raportissa on kasvaneet realisoimattomat tappiot, joka toki selittyy markkinatilanteella. Oli markkina mikä hyvänsä, niin ei firmoja hinnoitella "halvaksi" jos sille ei ole syytä. Riskit ovat koholla, miten siitä selvitään riippuu kohdeyritysten laadusta.

Monet portfolioyritykset ovat epäseksikkäitä, ainakin kevyesti syklisiä ja pääomaa sitovia. On siellä myös suhdannekestäviä terveydenhuollon yrityksiä mukana. Yhtiö on 1,2% painolla salkussa. Harkinnassa on lisääminen kun Nordea tarjoaa osakesäästöpäivän USA:an loppuvuonna, jolloin voin ostaa yhdysvalloista osakkeita 1€ välityspalkkiolla. Toisaalta nykyinen taloustilanne on vielä niin epävarma, kun ei ole selkeää konsensusta tuleeko lama ja jos tulee niin miten pitkä. Tarkkaa arvonmääritystä en tehnyt, mutta nopealla mutulla ajattelen että kaikki mahdollinen paha ei vielä välttämättä ole kurssissa.

Yhteenveto
Kokonaisuutena tuloskausi on neutraali. Monella firmalla pehmeyttä tuloksessa. Selkeän positiiviset tulokset jäivät vähiin, mutta ei salkussa mitään toivottaman surkeaakaan ole. Työstin kirjoitusta kaksi kuukautta, jolloin omakin mielentila on ehtinyt muuttua useampaan kertaan. Heinäkuussa saatoin tyytyä erilaisiin lukuihin kun syyskuussa.

Suurimman pettymyksen tarjosi Telia. Parhaimmat luvut tulivat Visalta. Telia on salkussa 4,1% painolla ja Visa 8,3%. Coca-Cola on turhan pienellä painolla, kun se se on 2,3% salkusta. Pääoman tehokkaammassa allokoinnissa on vielä harjoiteltavaa. En ole huolissaan niistä osakkeista joiden pehmeys johtuu makrotaloudesta. Huolestun kun pehmeys on yhtiön omaa syytä. Vaikka markkina on vaikea teleoperaattoreillekin, niin ikuinen alisuorittaja Telia on ollut kehno myös yhtiötasolla. Telian pitäisi olla 2% painolla, samalla kun tasaisen varma Coca-Cola saisi mielellään olla 4% siivu salkusta.

Salkusta puuttuu edelleen laadukas terveydenhuoltosektorin yhtiö. Olen pohtinut sektori etf:ää mutta mielummin ottaisin sieltä mielestäni parhaimman yhtiön. Tällöin olisi hyvä myydä joku heikommista pois, jotta pysyn edes etäisesti kartalla miten omistamillani osakkeilla menee. Onhan salkkuun kohta tulossa Mandatumikin. On vielä hieman auki haluanko pitää sen salkussa vai en.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti