lauantai 7. lokakuuta 2023

Ostin dippiä: Mandatum ja Coca-Cola

Ostin dippiä, kun samana päivänä salkkuun tuli lisäpositiot Mandatumia ja Coca-Cola companya. Molempia harkitsin lisääväni, mutta en samana päivänä. Tässä kävi niin että koko treidikassa meni näihin ostoihin ja vähän ylikin. Eli salkkuun tuli noin 500€ sijoituslainaa. Nyt pitää miettiä pitääkö käteiskassasta siirtää hieman rahaa treidaamista varten jotta ei tule siihen pitkää taukoa. Nyt kun olen hyvään flowhun päässyt. Tässä lyhyet perustelut molemmista ostoista.


Coca-Cola
Olin jo aikoja sitten asettanut kurssihälytyksen 55$ hintaan. Kun viimeisin kurssilasku alkoi, ajattelin että minäpäs käytän tämän hyödyksi ja tankkaan jo pitkään lisäyslistalla ollutta kokista. Ostotoimeksiantoni toteutui hintaan 54$. Halvemmallakin olisi saanut, kun kurssi kävi alle 52$. Mielestäni hinta oli kohtuullinen, vaikkakin vähän jouduin joustamaan arvonmäärityksestäni. Oma käypä arvoni oli ostohinnasta noin 10% alempana.

Ajattelin että jos lasku jatkuu ja käy alle 51$ niin pitänee tankata vielä lisää. Näissä premium merkeissä huolestuttaa, kun kaupan omat merkit valtaavat markkinaa halvemmilla hinnoilla. Näin kävi mm. Kraft-Heinz:lle ja tämän takia Warren Buffet totesikin etteivät ne välttämättä ole enää yhtä hyviä sijoituksia kun aiemmin. Vahva brändi ei riitä kun vähittäiskauppa on muutaman vahvan toimijan varassa. Esimerkki vaikkapa tästä artikkelista. Ilmeisesti virvoitusjuomissa kaupan merkit eivät ole olleet niin suosittuja ainakaan vielä, mutta varmasti kaupan omat brändit yrittävät sinnekin tunkea.

En usko että yhdysvalloissa mikään brändi on niin vahva, että sillä on varaa todeta että ei sitten myydä omia tuotteita Walmartissa. Tietenkään myöskään Walmartilla ei ole varaa todeta ihan jokaiselle että ei myydä sitten teidän tuotteita. Mutta yksittäiset brändit ovat heikoilla.

Ostin 33kpl lisää ja yli tuplasin positioni. KO nyt 4,8% painotuksella salkussa enkä koe tarvetta lisätä, mutta harkitsen kyllä jos laskee 50$ tuntumaan. Riskitön tai edes vähäriskinen tämä ei pahimmassa skenaariossa ole. Samaan aikaan iso upside puuttuu.

Mandatum
Mandatum irtosi sammosta ja se ilmaantui salkkuun 600€ positiolla. Tämä on taas sellainen lillukanvarsi että hyvä kehitys ei näy missään mutta vie paljon huomiota koska mietin lisäämistä jatkuvasti.

Niin tarkkaa analyysiä en saanut aikaiseksi kun olisi pitänyt. Vertasin Mandatumin asset under management (AUM) lukuja Capmaniin, joka on minulle paljon tutumpi yhtiö. Sekä PE-kertoimella että markkina-arvo vs. AUM mandatum hinnoitellaan kalliimmaksi, mutta se on myös markkina-arvoltaan isompi, sekä monen mielestä laadukkaampi yhtiö.

Kaupankäynti alkoi 4€ tuntumasta ja kurssi kävi alle 3,3€. Olen ajatellut että Capman on nyt halvaksi hinnoitellu, todellinen arvo olisi jossain 3€ tuntumassa. Mandatum hinnoitellaan vain hieman kalliimmaksi valitsemillani tunnusluvuilla, joten ajattelin että nykyinen markkina aliarvostaa molempia yhtiötä. Kovin tarkkaa arvonmääritystä en jaksanut keskellä viikkoa tehdä, mutta mutuilen että MANTA:n todellinen arvo olisi +4€ tasolla.

Ostin 320 kpl lisää hintaan 3,35. MANTA on 2,7% painolla salkussa, sellaisella tasolla että siihen käytetty aika ei ole enää ajan tuhlaamista. Sen mitä tähän ja strategiaan ehdin tutustumaan, alkoi tuntumaan että tämä on omistamisen arvoinen yhtiö. Se lisää jo ennestään finanssiyhtiöiden suurta painoa salkussa. Katsotaan josko voisin vähentää sitä priorisoimalla muita yhtiöitä jatkossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti