lauantai 1. kesäkuuta 2024

Kuukausikatsaus 5/2024

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Samalla reflektoin mennyttä kuukautta. Teinkö jotain ja jos tein, niin miksi? Tulot, menot, osingot ja säästetyn rahasumman kirjaan ylös rutiininomaisesti. Lopussa päiväkirjamaisesti ajatuksia menneestä kuukaudesta.
Tuloja
2 423,06€
Normipalkka ja kokemuslisä. En ole varma tuliko lisät useammalta kuukaudelta vaiko vain yhdeltä. Kiva kuitenkin. Minulla on siis 5v työkokemusta jo takana. Aika rientää!

Kulutus
1 371,63€
Tilasin pyörään vaihto-osia. Käytin 2 viikonloppua ja useamman arki-illan sen korjaamiseen. Olipahan projekti, mutta nyt on taas hetken aikaa kunnossa. Vanha pyörä, paljon kilometrejä ja alkuperäiset osat eivät olleet kalleimmasta päästä, joten vaihto tuli tarpeeseen. Kirjanpidon ulkopuolelta tuli 1 000€ kulu autotallin piirrustuksia varten. Se on kertaluontoinen kuluerä enkä ajattele sen olevan osa elämisen kustannuksia, joten en ota sitä mukaan kirjanpitooni.

Osinkoja.
591,1€
Ihan kivat osingot. Useampi satanen ylimääräistä on jo sellainen summa että se toimii hätävarana muun talouden käydessä tiukille. Minullahan ei ole talous tiukalla, mutta jos olisi, niin tämä toisi mukavasti mielenrauhaa. Osa osingoista treiditilille, suurin osa käteiseksi.

Säästöön
300€
150€ käteiseksi, 150€ treiditilille.

Salkun tilanne
31.5.2024 salkkuni saldo on 31,6% tavoitteesta.
+2 588€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 5,3%.
Sijoituslainaa 0€

Treidisalkku tuotti noin 3,7%. Hyvä tuotto itsessään, mutta samassa ajassa Nordnetin pääsalkku tuotti 3,6%. Treidisalkullahan pitäisi saada pitkässä juoksussa pääsalkkua parempia prosentteja, ei siinä muuten ole mitään järkeä. Pienemmällä vaivalla hallinnoisin pelkästään pääsalkkua. Kuukauden perusteella ei tietenkään kannata tehdä nopeata johtopäätöksiä. Tulee mieleen sanonta "Don't confuse bull market for genius."

Treidituotto on peräisin yhdestä hyvästä treidistä. Myin tapani mukaan liian aikasin. Tuli pakottava tunne että nyt kannattaa ottaa rahat pois. Targettiin oli matkaa mutta pää ei kestänyt kun oli jo komeat prosentit voitolla. Enemmänkin olisi ollut tarjolla. Toinen kuukauden aikana otettu treidi on vielä auki. Nihkeältä näyttää. Avaan treidejä enemmän treidauksen välitilinpäätöksessä, kun saan tarpeeksi dataa sen kirjoittamiseen. 

Pääsalkkuun on haussa uusi yhtiö ja tämä sai pohtimaan aiempia myyntejäni. Ajattelin vapauttaa pääomaa salkun pienemmistä omistuksista Primariksesta ja Solventumista. Tarkoituksena allokoida rahat paremmin tuottavaan yhtiöön, jolloin salkusta tulisi keskitetympi, kun kahden vanhan yhtiön tilalle tulee yksi uusi. Firman valinta on vielä työn alla. Olen tutkinut teknologia-sektoria. Se on kasvava sektori ja kasvanee tulevaisuudessakin. Osingothan siinä taas tippuu kun myyn 6% osinkoa maksavan firman pois. Sanon itselleni ettei sillä ole väliä. Tuntuu silti ikävältä.

Salkussa on hieman yllättäen aiemmat mörnijät tuottaneet parhaimmat prosentit. Fortum tuotti +14,6% Telia +7,4%. Royal Unibrew +5,6% ja Tietoevry +3%. Tietoevryn ja Telian kehitys on jo hetken aikaa ärsyttänyt ja suunnittelin näidenkin keventämistä jollain aikavälillä. 

Muuta
Miten selviän heinäkuusta kun jo toukokuussa alkoi helteet ärsyttämään? Hienot ilmat, nuorena olisin tykännyt mutta näin ikäihmisenä (33v) sitä huolehtii enemmän melanooman ehkäisystä kuin rusketuksesta. Tulisipa sateet ja kohtuulliset lämpötilat. Yhden yön valvoin hikoillessa sängyssä ja mietin että onko nukkuminen nyt tälläistä seuraavat 3kk? Päätin hankkia ilmalämpöpumpun seuraavana projektina kun autotalli saadaan rakennutettua. Tykkään kesästä, valoisuudesta ja siitä kun on hienot kelit mutta minua ärsyttää kun en saa nukuttua ja sisällä on niin kuuma ettei voi edes tietokoneella olla. Miten muut työstävät exceleitään kesähelteillä?

Onpas vaikeaa rakennuttaa se talli. Puolet firmoista ei vastannut tarjouspyyntöön ollenkaan. Ne jotka vastasivat niin pomivat rusinat pullasta eli lupautuivat tekemään vaan osan töistä. En yhtään ihmettele että rakennusalalla menee huonosti, kun työstä kieltäydytään aikataulusyistä mutta eivät vaivaudu kysymään mikä meidän aikataulu on. Minua ei kiinnosta sovittaa aikatauluja yhteen useamman ihmisen kanssa. Juuri kun aloin turhautumaan ja ajattelin että unohdetaan koko ***ska niin saatiin tutun kautta sellaisen firman numero joka sanoi heti että hoitavat kyllä kaiken mutta aikaulu täytyy sopia.

Treenikin on maistunut. Yksinkertaistin ohjelmaani ja se on tuonut kehitystä. 2 kertaa viikossa kuntosalille ja viikonloppuna juoksulenkki. Treidaamisen vuoksi en halua arkena tehdä enempää. Viikonloppuisin on nyt turhan kiire kun haluaisin tehdä sekä lenkin että treidisuunnitelman pois lauantai-aamulla. Keskittymiskyky ei iltaisin riitä siihen että saisin konkreettisesti treidejä suunniteltua. Jos lenkin jättää illaksi niin koko päivä menee ärsyttävässä "kohta pitää lähteä" fiiliksessä.

Ratkaisu olisi herätä viikonloppuna klo 7. Aamupala ja ulos lenkille. Lenkin jälkeen kylmä suihku, tölkki Monsteria ja sijoitusjuttujen pariin. Ehtisin hyvin klo 12 mennessä tekemään pörssijutut pois, tuo alkaa olemaan kriittinen kellonaika jonka jälkeen mieli harhailee jo liiaksi. Ainoa este aamuheräilylle on univelka, jota kertyy viikon aikana ihan liikaa huonojen unenlahjojen vuoksi. Kesällä on liikaa ohjelmaa viikonloppuisin ja vielä kun pitäisi saada työt tehtyä aamupäivällä niin aikataulutuksesta tulee vaikeaa. Pitääkin olla iltavirkku ja silti ajatus juoksee parhaiten aamulla!

Juoksemisesta puheenollen, huhtikuussa juoksin 13,8km ja pisin yhtäjaksoinen matka oli 2,4km. Toukokuussa juoksin 22km! Pisin yhtäjaksoinen matka oli 3km. Juoksu menee kivuttomasti. Muuten polvi ei olekaan kuntoutunut. Jatkuva jomotus levossa. Uhosin että kesällä juoksen uuden ennätyksen cooperin testissä, siinä kunnossa en vielä ole. Uskon että polveni kestäisi jo sen 12min kovatahtisen rutistuksen, mutta en vielä viitsi lähteä kokeilemaan rajojani kentälle. On niin prkleen kuumakin ettei siellä voi juosta!

Muut puhuvat jo kesälomasta. En ole laskenut päiviä, omani tuntuu niin kaukaiselta vielä. Lomailen taas elokuussa 3 viikon verran. En ole osannut edes kaivata lomaa. Arki on rullannut suorituskeskeisesti, mutta toisaalta mukavasti.

2 kommenttia:

 1. Komea nousu on täälläkin ollut salkussa! :) Sekä markkinat että kelit käyneet kuumana.

  Hyvä juttu, että autotalliprojekti päässyt nyt lopulta etenemään. Vaikuttaako, että tämän vuoden puolella tulisi kuitenkin valmista, vaikka aikataulu onkin vielä auki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu! Syksyllä lupasit että ehtivät rakentamaan. Viimeisimpään sähköpostiin ei ole vielä vastattu, että täytyy soitella taas perään. Varastotilalle alkaa olemaan suurempi tarve, nyt on pakko potkia tämä projekti eteenpäin.

   Poista