maanantai 27. toukokuuta 2024

Tarkastelussa salkun myyntipäätökset

Olen äskettäin kirjoittanut siitä, että salkku pitäisi keskittää enemmän. Tämä tarkoittaa joidenkin osakkeiden myymistä. Aloitin sijoitusharrastukseni siinä uskossa, että myyminen on aina väärin. Muutamia omistuksia olen minäkin uskaltautunut myymään, joten nyt lienee hyvä hetki katsella ovatko myynnit olleet hyviä vai huonoja päätöksiä. Luonnollisesti myynnin lisäksi pitäisi miettiä onko myynnistä saadut rahat sijoitettu tehokkaasti. Kaikista myynneistä en osaa sanoa suoraan mihin olen rahani sijoittanut, joten tämä vertailu jää tekemättä.

Tämänkin kuvan loi Microsoftin mainio tekoäly Copilot


Ajattelin joskus että mikään aika ei ole riittävän pitkä, kun haluaa seurata miten myydyt osakkeet ovat kehittyneet. Joidenkin myyntien kohtalla on kulunut 5 vuotta, viimeisimmän myin vuosi sitten. Pyrin tällä kirjoituksella hautaamaan ajatuksen, että myytyä osaketta pitää seurata ikuisesti ennen kuin voin todeta oliko myynti hyvä vai huono päätös. Toivottavasti mieleni saa nyt rauhan.

Pitkän salkkuni voin ajatella aloittaneeni 2018. Tuolloin aloin ostamaan osakkeita systemaattisesti aikajänteellä ikuisuus. Tässä pitkän salkun myynnit vuosilukuineen.

Kemira 2019
Nokia 2020
Ovaro 2020
Ford 2021
Investors House 2021
Warner Bros Discovery 2022
Annaly Capital Management 2023

Katsotaan miten yhtiöt ovat kehittyneet myynnin jälkeen! Yhtiön perässä myyntiajankohta.

Kemira 6/2019


Kurssi ylitti myyntihintani vasta 10/2022. Tuossa välissä yhtiö maksoi kohtuullista 4% osinkoa. Omistus olisi parin vuoden aikana tuottanut vain osingot. Viime aikojen hyvä kehitys toki olisi muuttanut koko sijoituksen onnistuneeksi. Kemiraa oli ostettu pieni 500€ positio ja halusin siitä eroon koska lisää en halunnut ostaa ja pieni positio ei ollut merkityksellinen. Viimeaikaisen kurssikehityksen valossa myynti ei ollut hyvä päätös, mutta toisaalta rahat olisivat tuottaneen vain osingon verran useamman vuoden. En sitä voi huononakaan päätöksenä pitää. Kohtuullinen myynti!

Nokia 2/2020

Nokia on leikkinyt hyppynarua myyntihintani kanssa. Välillä alla, välillä päällä. Osinko oli pitkään tauolla. Kurssi on jälleen alle myyntihintani. Olen katsonut salkkuani huomattavasti tyytyväisempänä ilman nokiaa. Myynti oli todellakin hyvä päätös! Ajoitus ei ollut paras mahdollinen.

Ovaro 2/2020 ja 12/2020

Ostin tätä murheenkryyniä kun Investors House teki ostotarjouksen jonka olin lukenut liian hätäisesti. Katsoin että nythän on ilmaista rahaa tarjolla. Vuoden parin päästä Investors House jakoi samat murheenkryynit pois. Ovaro on Oravan perillinen, Oravan tarkoitus taisi olla siirtää osakkeenomistajien rahaa hallinnointiyhtiön taseeseen. En enää muista miten se järjestely meni, mutta eipä Ovarokaan ole saanut arvoa luotua. Hyvä myynti!

Ford 5/2021

Myynnin jälkeen kurssi raketoi, kun yhtiö alkoi maksamaan osinkoa. Myyntiä voi pitää epäonnistuneena vain ajoituksen osalta: Vähän myöhemmin omistuksista olisi saanut huomattavasti enemmän rahaa. Mutta olisiko ne osannut myydä huipulla? Todennäköisesti olisin jatkan holdaamista (kun siitä saa nyt taas osinkoakin). Käytännössä rahat olisivat tuottaneen pienen osingon verran vuodessa. Hyvä myynti!



Investors House 11/2021


Kurssi seilannut vaakatasossa, taskuun olisi jäänyt 5% osinkojen verran joka on vuosittain hiljalleen kasvanut. Investors Housen tarkoitus taitaa olla toimitusjohtajan poliittisen uran edistäminen, ainakin kun pörssitiedotteita katsoo. Yhdistettynä hämäriin sisäpiirikauppoihin, jotka luvattiin lopettaa ja sitten niitä tehtiin vähän lisää. Eli Investors Housen taseesta myytiin kiinteistöjä toimitusjohtajan yksityiselle yritykselle. Hyvä myynti! En voi sanoin kuvailla miten tyytyväinen olen kun myin tämän pois. Ainoa virhe oli se, että vetkuttelin myynnin kanssa liian pitkään. Myynnistä tuli entistä parempi päätös, kun tiedän mihin sijoitin ne rahat.

Warner Bros. Discovery 11/2022

Yhtiö ei maksa osinkoa. Eikä näytä luovan arvoa. Käytännössä näin tässä paljon potentiaalia jota ei saatu lunastettua. Jatkuvista lupauksista koostuvat tulosjulkaisut alkoivat tympimään. Rahat olisivat maanneet kuolleena tilillä, jopa menettäen arvoaan. Todellä hyvä myynti!

Annaly Capital Management 4/2023

Myynnin jälkeen yhtiö on maksanut osinkoa noin 13% myyntihinnasta. Kurssi on pysynyt paikoillaan. Edes high yield osinko ei ole hyvä tuotto kun siitä viedään verot pois. Tokikaan tuo noin 9% tuotto ei olisi huonokaan ollut. Omistuksesta olisi voinut saada hyvän, jos osingot saa sijoitettua riittävän hyvällä tuotolla. Kun ajatellaan, että sijoitin myynnistä saadut rahat pohjoisamerikan indeksirahastoon, joka on kirjoitushetkellä tuottanut 32% voin sanoa myynnin olleen onnistunut. Hyvä myynti!

Yhteenveto
Mitään osaketta ei saa koskaan myydä-ajatus ei selvästikään olisi kannattanut. Yhtään näistä myynneistä en harmittele jälkikäteen.

Huomaan että myynti on ollut aina hyvä päätös kun yhtiö on alkanut ärsyttämään. Usein olisi kannattanut myydä nopeammin ja jatkaa eteenpäin. Jatkossa, jos yhtiön liiketoiminta ja kurssi kehittyvät molemmat väärään suuntaan, varsinkin jos voitonjako ei ole osakkeenomistajalle suotuisaa, kannattaa luopua yhtiöstä mielummin nopeasti kuin hitaasti. Osinkoja nostaessa voit ainakin valehdella itsellesi että rahat ovat tuottaneet edes jotain. Toki siinä on vaarana, että tyydyt huonoon tuottoon koska se on konkreettista osinkotuottoa. Tuoton lisäksi myynnit ovat parantaneet salkun laatua joka on luonnollisesti tuonut hyvää fiilistä. Olisi toisen kirjoituksen aihe listata osakkeita joita en myynyt, mutta olisi kannattanut, ei mennä siihen nyt :D

Tällä kirjoituksella yritän kertoa itselleni että osakkeita saa myydä. Jatka nyt rohkeasti sitä mitä olit tekemässä. Minähän aloitin tämän kirjoituksen kesken uuden osakkeen yritysanalyysiä koska mieleeni hiipi epävarmuus. Nyt pääsen jatkamaan uuteen osakkeeseen tutustumista paremmalla mielellä! Katsotaan johtaako osaketutkimus uuteen omistukseen ja jos johtaa, niin millä aikataululla. Ihmeellistä kyllä, tavoistani poiketen juuri nyt minulla ei ole mikään kiire rynnätä ostamaan uutta osaketta salkkuun, vaikka olen antanut itselleni siihen luvan. Onko tämä henkistä kasvua?

Juuri totesin että kannattaisi ostaa mielummin sektori-indeksiä kun yksittäistä osaketta, niin paljoa en ole vielä ehtinyt kasvaa että toteuttaisin tämän nyt ¯\_(ツ)_/¯

2 kommenttia:

  1. Niinhän sitä sanotaan että ota tappiot nopeasti ja voitot hitaasti. Pitäisi uskaltaa myydä itselläkin vähän ripeämmin, mutta sitä kun jää jossittelemaan niin ei saa sitten mitään aikaiseksi, ja laskettelua jatketaan. Sitten kun on laskenut liikaa niin ei viitsi myydä kun hinta on niin kaukana siitä mitä itse maksoi ja sitä vain odottaa kuin idiootti että kyllä joskus pääsee takaisin omilleen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin kiteytetty! Mulla menee usein sellainen ajatuskehä että tästä ei olisi kannattanut maksaa näin paljoa, mutta tähän hintaan tätä ei kannata myydäkään koska tulevaisuus on nyt realistisesti hinnoiteltu ja yleensä upside on jo downsideä isompi. Lopputulemana päädyn harkitsemaan lisäostoja sen sijaan että miettisin myymistä. Tapaus Teliassa todennut tämän ilmiön monesti.

      Ja jos tämän ajatuksen vie riittävän pitkälle niin ongelmahan ei ole huono myynti vaan alkuperäinen huono osto, jonka vuoksi on nyt tässä tilanteessa! Vaikka kai nämä osakeomistukset pitäisi ajatella jatkumona sen sijaan että tarkkailisi pelkkiä ostoja tai myyntejä tyhjiössä.

      Poista