maanantai 22. marraskuuta 2021

Investors House myyntiin, vauhdikkaampi hevonen tilalle.

Olen jo pidempään suunnitellut myyväni Investors Housen pois. En väitä etteikö kyydissä pysyminen voisi olla hyvä ratkaisu, varsinkin jos Jyväskylän kukkula-hanke onnistuu odotetusti. Myyn pois siksi, etten ole varma kenen etuja johto on ajamassa.

Surullisen kuuluisat sisäpiirit kaupat saivat epäilemään johdon luotettavuutta. Niitähän on tehty myös tänä vuonna. Ensimmäisestä kerrasta ei siis opittu mitään. Indereksen Matias Arola sanoi jossain videolla, että yksi keskeisimmistä riskeistä yhtiössä on se, että johdon laaja palkitsemisjärjestelmä laimentaa osakekantaa huomattavasti. Vaikka Matias on lisää-suosituksella edelleen, tämä yhdessä muiden tekijöiden kanssa sai minut päätymään lopulta myyntikannalle. Viimeksi asiasta kirjoitin täällä.

Tuon kirjoituksen jälkeen yhtiö on mm. julkaissut pörssitiedotteen, jossa se kertoo toimitusjohtajan hakevan sinisten (sen poliittisen puolueen) puheenjohtajaksi. Yhtiö julkaisi myös tiedotteen jossa kertoi toimitusjohtajan tulleen valituksi sinisten puheenjohtajaksi ja Investors House yhtiönä pysyttelee politiikan ulkopuolella.

Tuntuu siltä että toimitusjohtaja sai taas yhtiöltä mitä haluaa, eli rutkasti näkyvyyttä omaan poliittiseen uraan. Tämän jälkeen vakuutellaan että yhtiöhän pysyy politiikan ulkopuolella. Aivan kuten  aiemmin vakuuteltiin ettei sisäpiirikauppoja enää tehdä, kunnes niitä taas tehtiin.

Mukava 5% kasvava osinko kiinnostaisi. Mutta jos yhtiötä ei halua omistaa, niin ei sitä kannata omistaa. Haluan vähentää salkusta semmoisia rivejä, jotka ärsyttävät minua. Tämä on yksi sellainen: Liian pieni positio, jotta sillä olisi huomattavaa vaikutusta salkun tuottoon. Yhtiönä taas sellainen, etten halua ostaa lisää. Vaihtoehtona jättää pieni positio salkkuun ikuisiksi ajoiksi, tai luopua tästä kokonaan. Valitsen jälkimmäisen. Warren Fyffetiä lainatakseni "Salkussa olevilla riveillä on oltava merkitystä." Hyvin sanottu.


Yllä sinisellä tekemäni ostot Investors Houseen. Ensimmäistä ostoa ei näy, koska sain osakkeet salkkuuni vaihtokauppana Oravasta (nyk. Ovaro). Myyntipalleroa ei vielä näy, mutta myin päivän kurssiin eli suunnilleen tuohon hintaan mihin käyrä loppuu.

Luovun siis positiostani tuoton näyttäessä -21% eli -300€. Osinko näyttää tulleen nettona 134€. Tappiolla olen ~10%. Huono sijoitus, joka roikkunut salkussa aivan liian pitkään. Tarkoitukseni oli myydä 6€ hintaan kaikki pois, uskon että sinne oltaisiin päästy lähivuosina jos kukkulahanke selkenee ja hyvä operatiivinen suorittaminen jatkuu. Miksi sitten myyn nyt?

Sharevillessä tuli vastaan keskustelu yhtiöstä, jotan olen aina välillä harkinnut. Ketjun konsensus näytti olevan se, että nyt on hyvään hintaan laatua tarjolla. Visa on tippunut 220$:sta mukavasti 200$ tuntumaan.

Visa

Visa ei ole sellainen yhtiö jollaisiin olen yleensä sijoittanut rahani. Se hinnoitellaan 36 PE:llä. Osinkotuotto on 0,75%. En oikeen tiedä miten tälle pitäisi arvonmääritys tehdä? Vapaa kassavirta toki toimii tässäkin. Myönnettäköön että arvonmääritysmallini eivät toimi kasvuyhtiöille. Tai mallit varmasti toimivat, minä vain en uskalla ennustaa riittävää kasvua.

Mutta, jos ennustan että arvostuskertoimet pysyvät ennallaan, kannattavuus pysyy jatkossakin noin 50% tuntumassa ja kasvu on suunnilleen samaa luokkaa kuin aiempina vuosina, niin uskon että 10-20% vuosittainen tuotto on mahdollista, joka tulee alkuun tietenkin olemaan pääosin arvonnousua. "Siivosin" vuoden 2020 pois häiritsemästä, uskon koronan aiheuttama tulospudotus oli hetkellinen ja kasvu jatkuu suunnilleen samalla tasolla kuin ennen koronaa. Myös osingossa on nousuvaraa payout ration ollessa 23%. Ostan silläkin ajatuksella, että joidenkin vuosien päästä osinko voi olla isokin omaan ostohintaan nähden. Toivotaan.

Yhtiön tase on loistokunnossa. Velkaa on vähän ja kassavirta on vahva. Vaikka vuosikertomuksen luvut ovat komeita, niin eniten minua kiehtoo yritystoiminnan laatu. Maksaminen on varmasti jatkossakin menossa pois käteisestä, joka lisää kysyntää Visan tarjoamille palveluille.

Minua on viime aikoina mietityttänyt kryptovaluutat ja inflaatio. Koska Visa toimii maksun välittäjänä, en usko että inflaation kiihtyminen olisi yhtiölle kovin suuri ongelma. Palkkojahan se nostaa toki, mutta koska asiakasyritykset siirtävät korkeammat kustannukset hintoihin, myös Visan välittämät volyymit nosevat ja näin ollen yhtiön tuloksen pitäisi parantua.

Mietin välillä onko kryptovaluutoissa jotain mitä en ymmärrä. En minä niihin ole jaksanut perehtyäkkään, liian spekulatiivisia sijoituksia minulle. Mutta Visa mahdollistaa myös kryptovaluuttojen käyttämisen maksamisessa. Eli yhtiön voisi olettaa olevan mukana tässä murroksessa, jos mitään murrosta nyt on edes tullakseen. Pääsen yhdellä osakkeella tavallaan mukaan kryptovaluuttoihin, mutta pelkän spekulatiivisen sijoituksen sijaan saankin kannattavaa liiketoimintaa joka luo arvoa asiakkaille.

Riskiäkin tässä toki on. Amazon UK ilmoitti luopuvansa Visan luottokorteista englannissa. Tasaisin väliajoin jokin yhtiö aikoo luopua Visan korteista. Vuonna 2016 se oli Wallmart. Nämä erimielisyydet on kuitenkin saatu sovittua eikä Visa (ymmärtääkseni) ole menettänyt huimasti markkina-asemaa niiden takia. Tämä luo toki painetta yhtiön katteisiin.

Nopealla vilkaisulla Visan kilpailija Mastercard näyttää hyvin pitkälti samanlaisia lukuja. Kasvun on ollut samaa luokkaa. Mastercardilla on paikoitellen ollut paremmat lukemat kasvussa ja ROE:ssa. Lyhyen tutustumisen perusteella Visa näyttää joka tapauksessa halvemmalta kuin kilpailijansa, joten päädyn siihen.

Luovuin pienestä 2% positiosta Investors Housea. Tästä saan hieman käteistä jonka turvin ostan tilalle Visaa tuplamäärän eli noin 4% painotuksella salkkuun. kun IH:n myynnistä vapautuu noin 1 000€, käytän ostoon lainaa 1 000€. Jos osake jatkaa laskuaan, minulla on ainakin toinen 2 000€ laittaa kiinni yhtiöön.

Tällä päivämäärällä 22.11.2021 salkkuun tuli 12 kpl Visan osakkeita hintaan 200,00$ (+välityspalkkio). Edit 23.11.2021: Välityspalkkion kanssa keskihinnaksi tuli 201,41$

Olen vähän vierailla vesillä ostaessani yhtiötä joka on kasvanut näin nopeasti eikä maksa kummoista osinkoa. Katsotaan miten pää kestää omistaa yhtiötä, kun korkeampaakin kassavirtaa on tarjolla. Vai meneekö tämä positio ihan metsään? Taustatyö tuli tehtyä turhan nopeasti, kun viikonloppuna oli töitä ja vähän muutakin tekemistä. Olisin halunnut summailla erilaisia skenaarioita exceliin. Mutta ei sijoituksen tuottoja excelissä tehdä, vaan ostamalla hyviä osakkeita hyvään hintaan. Aika näyttää täyttääkö tämä osto nuo kriteerit.

Sijoituslainan lyhentäminen ei nyt onnistu. Eikä kyllä käteisen kasvattaminenkaan. Ehkä pitäisi keskittyä vain toiseen.  Ensin nostan käteisen tavoiteltuun 10%, tämän jälkeen käytän kaikki ylimääräiset rahat lainan lyhentämiseen. Rikoin vähän sääntöjäni kun ostin lainalla ja 1% korolla yhtiötä joka maksaa 0,7% osinkoa. Osakkeen tarjoama kassavirta ei riitä kattamaan lainan velkaa. Jos nyt halutaan viisastella, niin käytin ostoon vain 50% lainaa, loput tuli omalla pääomalla. Eli kassavirrallisesti tämäkin on juuri ja juuri positiivinen. Katsotaan nyt mitä tuon lainan suhteen tulee tehtyä.

Disclaimer:
Tekstiä ei tule ottaa sijoitussuosituksena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti