sunnuntai 28. marraskuuta 2021

Miten sijoituscase Visan pitäisi mennä?

Kuten aiemmin kirjoitin, ostin salkkuun uutena yhtiönä Visaa. Pohjatyön tein liian kiireellä. En tiedä miksi nyt piti taas rynnätä ostamaan huonolla perehtymisellä, kun aikaa olisi saanut järjestettyä tai osto olisi voinut odottaa. Tehtyä ei saa tekemättömäksi ja nyt mietitään miten tämän sijoituscasen pitäisi mennä, jotta sen voi ajatella olevan onnistunut?


Yritin kyllä saada kokonaiskuvan siitä miten yhtiö tekee rahaa. Kovin yksityiskohtaisesta en sitä ymmärrä, mutta pääperiaatteet kyllä. Voisi ajatella että yhtiöllä on maksamisen infrastruktuuria. Jonkun täytyy olla välikätenä kun raha liikkuu kuluttajan pankkitililtä yrityksen pankkitilille. Pitäisi ymmärtää yhtiön liiketoimintaa paremmin, kun sitä nyt menin ostamaan. Mutta en kuitenkaan tarkoita huonolla taustatyöllä ymmärtämättömyyttäni yhtiön liiketoiminnasta. Vaan ymmärtämättömyyttäni tulevaisuuden tuotto-odotuksesta.

Ostin muuten black-friday kampanjassa pari osaketta lisää ajatuksella laskea keskihintaa. Ja laskihan se 201,46$ -> 200,76$. Buffettia lainatakseni: "If you like stock at 201,46$, you got to love it at 200,76$." Eipä tällä 0,34% laskulla kovin kummoista parannusta saada tuotto-odotukseen. Kirjoituksessa teen laskelmia tuolla 200,76$ keskihinnalla.

Kuten kirjoitin, ostoon innoitti shareville keskustelu, jossa nimimerkki Zongkotozong hyvinkin yksinkertaisella arvonmääritysmallilla laski tuotto-odotuksen osakkeelle. Tätä samaa laskentamallia käytin ennen ostopäätöstä.


Näinkö yksinkertaista se on? En tule luopumaan FCF tai DDM malleista, mutta tässä on yksinkertaisuudessaan niin simppeliä ja suoraviivaista matematiikkaa että pakko ottaa käyttöön. Kuten aiemmin kirjoitin, en uskalla ennustaa riittävää kasvua jotta saisin omilla arvonmääritysmalleillani fiksuja hintoja yhtiölle. Muuten kuin laskemalla tuotto-odotuksen todella alas.

Kun aiemmat arvonmäärityskaavani eivät toimineet, niin saadaanko tällä tyylillä jotain fiksua aikaiseksi?

Tein ennusteeni sillä ajatuksella, että mikä on se vaadittava minimitaso, jolla säilytän pääomani arvon. Ennusteeni tein pidemmälle ihan vain mielenkiinnosta, mutta ollaan nyt realistisia ja keskitytään aikajänteelle 5v. Oletuksena inflaatio on 2% vuodessa, eli Visa positioni arvo pitäisi olla 2026 vähintään 222$.

Tähän päästään, jos tulos kasvaa 9,5% vuodessa, osinko kasvaa 7% vuodessa ja markkinan hyväksymät pe-kertoimet laskevat 10% vuodessa. Tällöin osakekohtainen tulos vuonna 2026 olisi 8,86$. Osinko 1,73$ ja pe-kerroin 24.

Tässä tapauksessa osakkeideni arvo olisi 215$ ja osinkoja olisi tullut ~8$ eli saadut osingot ja nykyinen arvostus olisi 223$. Eli 2,1% vuosituotto. Juuri ja juuri tuon 2% inflaation voittava. Laskelma ei ota osinkojen verotusta huomioon, mutta näin pienellä osingolla kyse on aivan mitättömästä summasta.

Tämä on siis se minimivaatimus, jonka avulla en ole hävinnyt rahaa 5 vuoden päästä. Jatkamalla samaa mallia vuoteen 2035 asti, olisin inflaation vaikutuksesta tappiolla. Suurin tekijä tulee pe-kertoimesta, joka ehtii 10% vuositahtia laskemaan yhdeksään! En taida tämän enempää käyttää aikaa ennusteeseen 14 vuoden päähän. Lyhyellä tähtäimellä siis vaadittava minimitahti.

Alla olevassa kuvassa on sinisellä toteutunut eps, keltaisella minimitaso, johon pitäisi pystyä.

En kuitenkaan sijoita ajatuksella että säilyttäisin rahani arvon. Tuottoa sille pitää saada.

Vuosien 2014 - 2021 Visan osakekohtainen tulos on vuosittain kasvanut -8 - 27% välillä. Ainoa vuosi jolloin tulos ei kasvanut oli 2020, koronasta johtuen luonnollisesti. Tämä siivottuna pois, tuloksen kasvuvauhti on ollut välillä 8 - 27%. Eli huononakin vuotena on pystytty kasvattamaan miltei yllä olevan laskelmani 9,5% minimikasvun verran. Tulos on kasvanut 2014: 2,27 -> 2021: 5,32 eli keskimäärin 13% vuodessa. Pidän 9,5% ennustettani realistisena.

Vuosina 2014 - 2021 osinko on kasvanut 10 - 25% eli ennusteeni 7% vuosittainen osingon kasvu on ilman muuta realistinen. Nykyisellä 23% payout ratiolla osinkoa on varaa kasvattaa useita vuosia vaikka ilman mitään tuloskasvua.

Mutta arvostetaanko Visa vuonna 2035 24 pe:llä? En usko. Mikäli kasvu pysyy yllä mainituissa lukemissa, eivätkä korot ole nousseet huomattavasti nykyistä korkeammalle. Kaikki on tietenkin mahdollista. Tulokseen en uskalla ennustaa paljon tätä nopeampaa kasvua, mutta pe-kerroin on se muuttuja joka on ehkä vähän alakanttiin.

Pidän kaikki muut muuttujat ennallaan, mutta pe-kerroin laskee nyt 8% vuodessa. Vuonna 2026 pe-kerroin on 27. Omistuksen arvo + osingot ovat 243$ eli vuosittainen tuotto 3,8%. Tämäkin on minusta vielä konservatiivinen arvio. Mutta nyt puhutaan jo tuotosta. Sama ennuste vuoteen 2035 asti kertoo että tuottoa on tullut 40%. Ei vieläkään suuria tuottoja, mutta tuottoja kuitenkin.

Syy sille että pe luku alenee ajan saatossa on se, että yritys on kasvanut täyteen mittaansa, eivätkä markkinat enää usko kasvun jatkuvan. Näin ollen nykyisen tulostason osuus yhtiön tulevista kassavirroista on huomattavasti suurempi kuin tulevaisuuden mahdollisesti paremman kassavirran. Tässä vaiheessa yhtiö kasvaa hitaammin, jos ollenkaan.

Koska olen kuitenkin osinkosijoittaja, niin katsotaan vielä minkälaisella osingon kasvulla voisin olla sijoitukseen tyytyväinen. Yllä mainittu 7% osingon kasvu tarkoittaisi että saisin osinkoa 1% ostohinnasta vuonna 2028. 15% osingon kasvulla saisin 1% osingon vuonna 2024 ja 2% osingon vuonna 2029. Viimeisimpään voisi olla jo jokseenkin tyytyväinen.

Jopa 15% kasvu on täysin mahdollista, mutta kun nyt haarukoidaan tasoa jolla sijoitus ei ole ollut umpisurkea, niin asetetaan tässäkin minimi riittävän alas. 

Uskon että sijoitus on onnistunut, jos seuraavan 5 vuoden aikana alla mainitut minimitavoitteet täyttyvät:
EPS kasvaa vähintään 9,5% vuodessa.
Osinko kasvaa vähintään 10% vuodessa.
Pe kerroin laskee enintään 8% vuodessa.

Tehdään vielä taulukko helpomman seurannan vuoksi:

                              2022    2023    2024    2025    2026
EPS                       6,16     6,75      7,39     8,09     8,86
Osinko                   1,45     1,6        1,76     1,93     2,13
PE                          37        34         31        29        27    

Minusta ainakin tuloskasvu rivi näyttää aika hurjalta. Toivotaan ettei korona aiheuta uusia sulkutoimenpiteitä ja Visa pääsee jälleen keskittymään kasvuun. Jos ehdin ja jaksan, niin ajattelin kirjoitella vielä kolmannen osan Visaan liittyen. Siinä yritän pohtia millä keinoin Visa pystyy toteuttamaan nämä tavoitteet ja samalla opin itsekin ymmärtämään yhtiön liiketoimintaa paremmin.

Painotan vielä että näiden tavoitteiden ylittyminen tarkoittaa ettei sijoitus ollut surkea. Jotta sijoitusta voi pitää onnistuneena, nämä täytyisi ylittyä reilusti. Kaikkien tavoitteiden ei tietenkään tarvitse ylittyä. Esimerkiksi jos johto ei keksi rahalle järkevää investointikohdetta, osinkoa voidaan kasvattaa nopeammin kuin tulos kasvaa. En pitäisi sitä katastrofina.

Tiivistetysti uskon että Visa pystyy täyttämään nämä konservatiiviset minimivaatimukseni. Tämä riittää tarjoamaan 3,8% tuoton seuraavan 5 vuoden aikana. Se ei ole hyvä tuotto, mutta ennusteeni ovatkin varovaiset. Kohtuullisen suurella todennäköisyydellä uskon että odotukseni ylitetään. Esimerkiksi, jos kasvu jatkuu nykyisellä tasolla, niin pe-kerroin ei todennäköisesti tule laskemaan kovinkaan paljon. Tässä on yksi mahdollinen, ja jopa huomattava upside omiin laskelmiini verrattuna. Historiallisesti Visa pe on ollut 30 tuntumassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti