keskiviikko 1. toukokuuta 2024

Kuukausikatsaus 4/2024

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Samalla reflektoin mennyttä kuukautta. Teinkö jotain ja jos tein, niin miksi? Tulot, menot, osingot ja säästetyn rahasumman kirjaan ylös rutiininomaisesti. Lopussa päiväkirjamaisesti ajatuksia menneestä kuukaudesta.
Tuloja
2 356,26€
Normipalkka ja pieni lisä siihen päälle.

Kulutus
983,91€
Olipas vaikea päästä kärryille mikä on kulutusta, kun tiliote täynnä pieniä siirtoja sinne tänne. Esimerkiksi maaliskuussa laitoin 25€ ylimääräistä Nordean OST:lle kirjanpidon ulkopuolelta, joten nyt sinne ei mennytkään tavallinen 100€ vaan 85€ koska maaliskuulta oli "velkaa". Hetken olin hämilläni ja ensimmäisellä yrittämällä laskin tämän kuluiksi. Kolmannella kerralla luulen laskeneeni kulut oikein.

Osinkoja.
1 109,9€
Jee! Kaikkien aikojen parhaimmat huhtikuun osingot. Edellisen kerran 1 000€ ylittyi 4/2019 jolloin huhtikuussa tuli 1 075€ osinkoja. Kun tilille tulee palkan lisäksi nettona ylimääräinen 800€ niin se tuntuu. Ja hyvältä tuntuukin! Allokoin osingot käteisvaroiksi.

Säästöön
350€
100€ käteiseksi, 100€ treiditilille ja yhteensä 150€ Nordean tileille.

Salkun tilanne
30.4.2024 salkkuni saldo on 30,5% tavoitteesta.
+1 632€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 4,8%.
Sijoituslainaa 0€

Ensimmäistä kertaa ikinä salkku on yli 30% tavoitteesta, joka on 240 000€. Kohta on 1/3 kasassa! Huhtikuussa Helsingin pörssin alavireisyys kääntyi vihdoin varovaiseen nousuun. Harmillisesti yhdysvalloissa alkoi korjausliike samalla kun helsinki pääsi nousuun, joten lysti jäi lyhyeksi. Kuten salkun kehityksestä näkee, kuukausi ei silti ollut aivan surkea, vaan plussalle jäätiin.

Siirsin suuren osan osingoista käteiseksi. Visan QEPM ostooni maaliskuussa käytetty 1 000€ on jo saatu kursittua kasaan. Kurssilasku saanut muutaman jo ennestään halvan osakkeen näyttämään entistä halvemmalta, mutta raha ei vielä polttele taskussa. Capmanin osinkojen myötä Nordean tilillä on hieman käteistä ja 1% kulukaton ansiosta voin kokeilla treidijuttuja vaikka 1 osakkeen positiolla.

Varsinaisen treiditilin laitoin hetkeksi jäähylle. Siirryin treidaamaan helsingistä tukholman pörssiin indeksin vahvemman kehityksen vuoksi, mutta enpähän ehtinytkään montaa viikkoa siellä rellestämään kun OMXS kääntyi laskuun. Tällä hetkellä rahat odottavat Nordnetin säästötilillä tuottamassa edes joitan senttejä. Yritän olla ostamatta laskeviin kursseihin kun strategia on momentum mutta perhana kun nouseviin kursseihin on vaikea ostaa.

Yllä kuvaan kuukauden treidaamista kun haluan kuulosta positiiviselta. Todellisuudessa meni niin, että strategiani mukaisia osakkeita ei löytynyt, joten heitin muutaman entryn lonkalta. Ei hyvä. Tiedän kyllä mitä yritän tehdä, mutta ilman selkeitä sääntöjä entry, exit ja jälkeenpäin analyysi on pelkkää mutua. Ensin pitää kirjoittaa strategia ylös, sitten vasta yritetään toteuttaa.

Sainpas vihdoin pitkään päässä pyörineet ajatukset tekstimuotoon. Tästä kirjoituksesta lähti jonkinlainen isompi kela pyörimään ja se on poikinut useamman jatkokirjoituksen (joista osa on jo julkaistu, koska tuon tekstin ydinajatus ehti muhia päässäni pitkään ennen kuin sain sen selkeytettyä kirjoitukseksi.) Yritän saada seuraavankin tekstin tajunnanvirrasta luettavaan muotoon toukokuun aikana. Sain paljon ideoita omaan tekemiseen, nyt pitäisi saada ne vielä integroitua omaan arkeen. Ajatukseni lähtevät joskus liitämään turhan korkealle ja unohdan muun elämän realiteetit. Nytkin aloitin projektin, johon ei voimavarani ja aikani välttämättä riitä.

Muuta
Suomen vuodenajat on jänniä. Pitkä talvi, muutaman viikon kevät ja sitten onkin kesäkelit. Ehkä sen vuoksi tuntuu että vuosi on mennyt nopeasti, kun kevät oli käytännössä 4 viikossa ohi. Maaliskuussa oli vielä lunta ja pakkasta. Tänään korjasin pyörää t-paita päällä.

Huomasin ärsyyntyväni helpommin ja palautuvani hitaammin kiihtyvällä tahdilla. Töissä ollut kiirettä arkipyhien vuoksi, kun 5 päivän työt kasaantuvat 4 päivän ajalle. Jotain pitää keksiä ennen kuin olen työpaikan pakkovaihdon edessä kun V-käyrä lähti raketoimaan nopeammin kun Nvidian kurssi. Tajusin että käytän joka sekunnin päivästä jonkin asian pohtimiseen. Esimerkkinä kun poljen töihin, alan tekemään erilaisia päässälaskuja osakkeisiin liittyen. Kun poljen kotiin mietin mennyttä työpäivää ja siinä vaivaamaan jääneitä asioita. Mieleni ei saa missään vaiheessa levättyä.

Olen noin viikon ajan keskittynyt mindfullness-ajatuksella siihen mitä olen tekemässä. Työ- ja kotimatkalla en mieti osakkeita enkä töitä, vaan annan ajatusten harhailla. Mutta työt ja osakkeet ovat kielletty. Treenatessa sama juttu, keskityn treeniin. Työt ja osakkeet on kielletty. Töitä saan miettiä vain töissä, turha omia päätöksiä tai muiden sotkuja on pyöritellä mielessä vapaa-ajalla, niistä tulee sitten palautetta jos meni aivan pieleen. Illalla jos teen sijoittamiseen liittyvää työtä niin keskityn sijoittamiseen, kun on aika rentoutua niin keskityn tietokonepeliin tai sarjaan jota katson.

Yksinkertainen temppu mutta huomasin että ilta palauttaa paljon paremmin, kun teen töitä 17.30-18.30 ja pelaan tietokonetta 18.30-19.30. Aiemmin tein töitä / pelasin tietokonetta 17.30-19.30 joka johti siihen että pelaaminen ei rentouttanut ja töitä ei saanut tehdyksi. Jäi riittämätön tunne että sijoittamisen eteen olisi pitänyt tehdä enemmän ja samalla palautumaton olo kun ei pystynyt nauttimaan tietokonepelistä.

Palautuminen tulee olemaan tärkeää jos haluan treidata työn ohella. Näyttää siltä että ensi vuonna vapaa-aikaa tulee olemaan entistä vähemmän eli se vähä minkä ehdin tekemään, täytyy tehdä tehokkaasti ja hyvällä fokuksella. Luulen että olen aiemminkin kirjoittanut tästä samasta ongelmasta, mutta nyt sain konkreettisesti tartuttua härkää sarvista ja hyvällä vasteella. Toivotaan että hyvä fiilis jatkuu toukokuussa.

Vaikka kuntoiluni on tällä hetkellä surullisen vähäistä 2 x viikossa, niin juoksu paranee hiljalleen. Maaliskuussa juoksin 12,2km. Pisin yhtäjaksoinen matka 1,25km. Huhtikuussa juoksin 13,8km ja pisin yhtäjaksoinen matka 2,4km. Yhtäjaksoisen juoksumatkan tuplaaminen ei ollut tarkoitus, piti kääntyä aiemmin takaisin mutta tuntui niin hyvältä että päätin juosta ympyrän muotoisen lenkin. Alkuun näin "pitkä" lenkki sai polven kiukuttelemaan mutta viimeinen lenkki sujuikin jo oireetta. Pitää jaksaa luottaa tähän prosessiin ja antaa kuntoutumiselle aikaa. Haluaisin kuntoilla 3-4 kertaa viikossa, mutta kuten yllä mainitsin niin kompromisseja on pakko tehdä. Kaukana on ne ajat kun treenejä tuli 9 viikossa ja lenkin pituus oli aina 10km :D

Hyvää vappua!

2 kommenttia:

  1. Hauskaa vappua! Hieno nousu salkussa ja mitkä osingotkin siihen päälle :) On siinä kelvannut vappusimoja kilistellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! Vappusimat jäivät tällä kertaa vähälle, pitäisi varmaan ottaa uudelleen tavaksi kun lapsena se oli perinne josta jäi hyviä muistoja ja makuja. Vähän kuin glögi jouluna, pitäähän sitä olla.

      Poista