lauantai 18. toukokuuta 2024

Muutos vuosineljännesraportointiin

Olen yrittänyt tasapainoilla blogiteksteissä kevyen luettavuuden ja samalla arvokkaan sisällön välillä. Vanhoissa yritysanalyyseissä yritin avata lukuja liikaa, jolloin tekstistä haviää punainen lanka. Hävettävän paljon virheitäkin olen jälkikäteen korjaillut. Mututuntumani on että suurimmat lukijamäärät saa sellainen kirjoitus joka on helppolukuinen, mutta silti johonkin ajatukseen syventyvä. Oma arkeni on sen verran kiireistä, että harvoin itsekään jaksan lukea liian analyyttisiä kirjoituksia. Miten saisin tuotettua laadukasta sisältöä osana blogin säännöllistä sisältöä?


 

Mielessäni on pyörinyt kommentti, jonka luin Omavaraisuushaasteen Suomalaiset sijoitusblogit postauksesta. Alla kuvankaappaus kommentista.


Vaikka ajattelen että kirjoitan ensisijaisesti itseä varten, niin kommentti jäi pyörimään mieleen. Viime aikoina olen elänyt sijoittamisen uudelleen opettelun aikaa. Olen pyrkinyt oppimaan pois tavoista joiden ympärille rakensin oman sijoituskäyttäytymisen kun aloitin tätä harrastusta. Kirjoitin äskettäin siitä, että kerään dataa jota en käytä hyödyksi. Olen samaa mieltä yllä olevan kommentin kanssa: Pelkkä lukujen raportointi ei tuo lukijalle lisäarvoa. Raportointiin tulee tehdä muutos, joten yritän keksiä jo valmiiksi keräämälleni datalle hyötykäyttöä. Valitettavasti tämä tulee tarkoittamaan että kylkeen pitää kerätä vähän lisää dataa :D Minulla ei ole tavoitteena blogin monetisointi, sen eteen pitäisi tehdä paljon enemmän työtä mihin olen valmis. Jos pitää valita tienaanko enemmän sijoituksilla vai blogilla, niin valitsen sijoitukset. Vaikka jälkimmäinen olisi varmasti helpompi vaihtoehto.

Kuukausikatsauksen yhteydessä kirjoitan edelleen tekstimuotoista pohdintaa. Se on riittävän kevyttä kirjoittaa ja toisaalta tärkeä osa omaa prosessia. Välillä on vaikea keksiä sijoittamiseen liittyvää sanottavaa menneestä kuukaudesta, silloin miettiä olenko tehnyt salkkuni eteen mitään vaiko pelkästään luulen tehneeni? Eikä kuukausitasolla edes kannata tehdä kovin tarkkaa analyysiä lukujen ja desimaalien kanssa.

Vuosineljänneksittäin pitäisi keksiä jotain muutakin kun raportoida tulot, menot ja salkun arvo. Tarkoitukseni on saada sijoituksille jatkossa parempaa tuottoa,niin toteutunutta tuottoa pitää tarkastella analyyttisesti. Analyysissä pyrin selvittämään, mistä salkun tuotto on peräisin tai mistä tuoton puute johtuu.

Jotta seuranta on mielekästä, salkun arvo täytyy raportoida mahdollisimman tarkasti. Osakesäästötilillä makaavat osingot eivät ole näkyneet seurannassa summan pienuuden vuoksi. Nyt kun Capman siirtyi OST:lle, siellä voi välillä olla tuntuvakin summa käteisenä jonka tulee näkyä myös salkun arvossa. Jatkossa lasken OST:n käteisen treidikassaksi, koska siihen aion niitä myös käyttää. Treidikassa tulee jonkin verran elämään osinkojen ja osakesääöstötilin osakeostojen myötä.

Taustaa
Salkkuni on alhaisen β omaava arvosijoittajan salkku. Käytännössä tämä on tarkoittanut että nousumarkkinassa salkkuni häviää indeksille koska sieltä puuttuu nopeasti nousevat osakkeet. Laskumarkkinassa salkkuni on voittanut indeksin, koska osakkeeni laskevat muuta markkinaa vähemmän. Pitkässä juoksussa markkinat nousevat enemmän kuin laskevat, joten lopputulemana olen hävinnyt indeksille selvästi. Osakepoimijana taistelen tuulimyllyjä vastaan ja yritän luoda salkulleni α eli markkinatuottoa parempaa riskikorjattua tuottoa. Tähän asti en ole onnistunut, ja tuskin onnistun jatkossakaan, mutta se ei estä yrittämästä.

Jos mennään sillä ajatuksella että markkinat ovat suhteellisen tehokkeet, mutta eivät täysin tehokkaat, niin α:aa voi luoda kolmella tavalla. 1) Markkina neutraali portfolio 2) Velkavipu 3) Informaatioetu.
Koska olen harrastelijasijoittaja joka tekee tätä päivätyön ohessa kohta 3 jää suoraan pois. Entä kaksi muuta?

Markkinaneutraalilla portfoliolla pystyt hajauttamaan markkinariskin pois ja kannat vain yritysriskin. Parhaiten tämä onnistuu Nordnetissä S&P500 indeksin short viputuotteella. Alla olevassa kuvassa on neliön sisällä S&P500 Q1 kehitys. Kuten kuvasta näemme, se ei olisi alkuvuonna toiminut kovin hyvin.


Jäljelle jää velkavipu. Sopivasti velkaa oikeaan paikkaan voi parantaa salkun tuottoa mutta tarkkana sen kanssa pitää olla. Velkavipua voisin käyttää aiempaa herkemmin, mutta toistaiseksi kannattanee ensin pyrkiä allokoimaan omat rahat paremmin, kun niillä alkaa saamaan tuottoa niin sen jälkeen voi harkita velkarahaa.

Jos minulla olisi siihen työkalut, haluaisin seurata eri maantieteellisten jakaumien, sektoreiden ja toimialojen kehitystä. Osakkeiden ja indeksien suuntaa haluaisin seurata erilaisilla tunnusluvuilla. En tähän hätään löytänyt sellaista portfoliotyökalua joka löytäisi halutut luvut euroopan ja pohjoisamerikan osakkeista, olen valmis maksamaankin siitä jotain. Tarvittavan datan kerääminen exceliin ei ole enää mielekästä kun en halua käyttää kaikkea vapaa-aikaani pelkästään datan keräämiseen.

Olen huomannut että S&P500 sektorin ja toimialojen yhtiöiden kehitys korreloi kohtuullisesti myös salkkuni yhtiöihin, vaikka maantieteellisesti toimivat eri alueella. Tai ainakin PE-kertoimet liikkuvat samaan suuntaan. Tokihan kurssikehitykseen tulee OMXH-kerroin mukaan. Vertaamalla salkkuni tuottoa vertailuindeksin tuottoon ja yhtiöiden tuottoa sektorin tai toimialan indeksiin yritän saada käsitystä, onko kyseessä maantieteellisen alueen tai toimialan heikkous vai onko vika osakkeessa.

Esimerkkinä teen yllä mainitun harjoituksen Q1 ajalta. Jatkossa en varmaan yritä avata lukuja näin paljon, katsotaan millaiseksi teksti muodostuu kun rutiinia kertyy. Pyrin kirjoittamaan helppolukuista asiasisältöä, katsotaan onnistuuko.

Q1
12/2023 lopussa salkkuni arvo oli 70 302€.
3/2024 salkkuni arvo oli 71 671.
Salkku kasvoi 3kk aikana 1 369€.
Laitoin salkkuun uutta rahaa 1 350€.
Salkkuni tuotti 19€ eli 0,03% ":D" (En voi olla nauramatta tälle.)

Vertailuindeksinä käytän kaikki kehittyneet maat kattavaa kasvuindeksiä eli EUNL etf:ää.
12/2023 lopussa etf:n arvo oli 82,26
3/2024 lopussa etf:n arvo oli 91,452
Vertailuindeksi tuotti 3kk aikana komean 11,2%.

Oman tuottoni voi pyöristää 0%, hävisin indeksille 11,2%. Mistä tämä ero johtuu?

Treidaamalla onnistuin häviämään -37€.
Helsingin indeksillä on suuri paino salkussani. OMXH on ollut surullisen surkea tuottaen alkuvuonna -3,11%.
Toinen indeksi johon salkussani on suurehko paino ja korrelaatio, on S&P500 joka tuotti 10,27% + osingot.

Salkussani on suurempi paino ja samalla myös suurempi korrelaatio helsingin kuin yhdysvaltojen pörssin kanssa. Ehkä Helsingin kausiluonteinen huonous painaa salkkuani hetkellisesti? Näihin kysymyksiin yritän löytää vastauksen:

-Onko yhtiöni pärjänneet paremmin kuin muut saman markkinan yritykset? Vertaan osakkeen tuottoa tietyn indeksin tuottoon. Pääindekseille löytyy kasvuindeksin hinta joten vertailu on helppoa.

-Onko yhtiö pärjännyt paremmin kuin muut saman sektorin yhtiöt? Vertaan osakkeen tuottoa sektori-indeksin tuottoon. En löytänyt pohjoismaista sektori-indeksejä, joten joudun pärjäämään pohjoisamerikan markkinoiden sektorituotolla. Euroopasta, ehkä jopa pohjoista voi löytyä kasvuosuuksellisia sektori-etf:iä jos koen sellaiselle tarvetta.

-Onko yhtiö pärjännyt paremmin kuin saman toimialan muut yhtiöt? Löydän toimialan kehityksen pohjoisamerikasta sekä pohjoismaista. Kerään pohjoismaiden toimialaindeksion tuoton viikottain treidaamista varten, joten tämän ei tuota suurta lisävaivaa paitsi toki pohjoisamerikan osalta, jos koen tarvitsevani toimialasektoreiden tuottoja sieltä.

Aloitetaan työstäminen katsomalla mitkä yhtiöt tuottivat kaikkein huonoiten ja selvitetään mistä niiden heikkous johtui. Brutto-osingot huomioiden surkeimmat tuotot tarjosivat Capman -12,8% ja UPM -9,6%. Ainoastaan Investor +15,1% ja Main street Capital +11,8% pysyivät vertailuindeksin vauhdissa.

Capmanin heikkous on yhtiön omasta tekemisestä johtuvaa: Pehmeä Q4 tulos ja yritysosto vaikeuttaa tulevaisuuden arviointia. Samalla sektorilla ei muissa yhtiöissä ole vastaavaa heikkoutta. Pohjoisamerikassa finanssisektori tuotti +9,7%.
UPM:n kurssikehityksen pehmeys johtunee edelleen heikosta syklistä, jonka odotan olevan jo loppusuoralla.

Technology sektori on salkussani suurella painolla  joka sektorina tuotti +11,7%. Omasta salkusta löytyy Tietoevry (-5,5%) ja Visa (+7,4%). Tietoevryn johto ei tunnu saavan arvonluontia aikaiseksi ja olen entistä vakuuttuneempi ettei yhtiö kuulu pitkään salkkuun. (Kirjoitushetken turhautuminen johtuu banking divestoinnin perumisesta.)

Communication services sektorina tuotti +12,4%. Salkusta löytyy AT&T ja Telia joiden toimiala on telecom services. Toimialaindeksi tuotti -1,2%. AT&T tuotti +7% ja Telia 8,5%.

Näiden lukujen valossa näyttää siltä että osakepoiminta on vaikea laji. Salkun heikkous johtuu osittain huonosta kotimarkkinasta. Yhtiötasolla Capmania lukuunottamatta ei ole tapahtunut mitään kovin dramaattista. Raketoivat osakkeet minulta puuttuvat ja sen vuoksi salkku mörnii. Yksi Nvidia salkkuun kohtuullisella painolla niin se olisi vetänyt koko salkun kasvuun.

---

Mitä muita ajatuksia tästä herää?
-Jos uskon Capmanin heikkouden olevan hetkellistä, pitää uskaltaa ostaa. Muuten voi käydä niin, että osake seilaa vaakatasossa vuosia. Välillä raportoin hyviäkin tuottoja, mutta pitkässä juoksussa en voita kuin osingot. Osakeomistuksella pitäisi olla sen verran kokoa, että siitä voi juustohöylällä keventää ja silti jää tuntuva positio. Näin saan käytettyä nousut ja laskut paremmin hyödyksi. Ohuet positiot kannattaa myydä pois ja satsata sellaisiin riveihin joihin uskaltaa satsata kunnolla.

-Hajautus on hyväksi vain jos onnistuu poimimaan huipputuottovan firman salkkuun. Kahmimalla salkun täyteen keskinkertaisia yrityksiä saa keskinkertaisen tuoton. Indeksin hyvä tuotto on yleisesti peräisin kourallisesta hyvin menestyviä firmoja. Siksipä taidan ostaa terveydenhuoltoa sektorina, sen sijaan että yritän poimia sieltä yhden hyvän yhtiön. Ainakin alkuun!

Katsotaan tuliko tästä turhan työläs projekti. Voi olla että lupaan liikoja enkä lopulta jaksakaan tehdä tätä 3kk välein. Kirjoitus oli yllättävän työläs. Niin työläs, että aloin jopa miettimään indeksisijoittamista... Syvillä vesillä käytiin. Vastaava osio tulee sitten puuttumaan vuosineljännesraportista jos päätänkin ettei ole vaivan arvoista :D

Ei ole mielekästä verrata jokaisen osakkeen tuottoa pääindeksiin, sektori- ja toimialaindeksiin, joten tyydyn varmaan jatkossa katsomaan mikä salkussani on tuottanut kaikkein huonoiten ja selvitän mistä se johtuu. Mikä tarkeintä, pyrin myös oikeasti käyttämään tätä tietoa hyödyksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti