perjantai 14. kesäkuuta 2024

Sharevillen hautajaiset

Hieman haikein mielin päätin sulkea lopullisesti sharevillen tilini. Vietin alustalla kuitenkin kymmeniä, jollen satoja tunteja kyttäillen muiden kauppoja, kommentteja ja viestiketjuja. Sharevillen lopettaminen ansaitsee oman kirjoituksensa, koska se on ollut avoimuuden merkki. Sieltä on voinut seurata omia kauppoja reaaliajassa ja katsella omaa kaunistelematonta tuottokäyrää. Toisin kuin excelistä poimimani käyrä, sharevillestä on nähnyt tuoton jota lisätty pääoma ei sotke.Tänään sattui olemaan päivä jolloin sharevillen oma sivu suljettiin lopullisesti. Tarkoitukseni ei ollut lopettaa juuri nyt, mutta mukava yhteensattuma. Alla kirjoittamani jäähyväiskirje alustalle:

---
Kiitos kaikille kanssasijoittajille sharevillen aktiivisista vuosista! Tämä oli parhaimmillaan oikein antoisa keskustelupalsta josta sain paljon ideoita ja vaikutteita omaan sijoittamiseen. Yritän vähentää somen käyttöä, joten jostain pitää luopua. Shareville on hiljalleen kuihtunut pois laadukkaan keskustelun osalta, nyt tilanne on se, ettei juuri mitään keskustelua enää ole. Tokihan tänne voisi jäädä kyttäämään muiden kauppoja, mutta haluan mielummin tehdä omat virheeni itse :D

Ajattelen että omasta tekemisestä tulee laadukkaampaa kun some ei ole häiritsemässä. Uudessa Nordnetissä sharevillen kommentit puskevat joskus liian helposti silmille ja minulle muodostuu ennakkoajatus jostain asiasta, vaikka en ole itse siihen perehtynyt vielä ollenkaan. Päätöksentekoa vaikeuttaa, kun en tiedä onko jokin ajatus oma vai jonkun muun päähäni istuttama. Se nostaa kynnystä ostaa tai myydä osake.

Kaikkeen muuhun verrattuna Shareville on ollut vastavuoroinen kommunikointipaikka. Kun jostain on jotain mieltä, monesti siihen tuli väitteitä puolesta ja vastaan. Sitä kaipaan edelleen, twitterissä kommentteihin ei vastata ja facebookissa keskustelu oli niin laadutonta ettei siihen edes halunnut osallistuia. Discord on ilmeisesti noussut monelle sijoitusfoorumiksi, itse en ole sijoituskanaville vielä liittynyt. Joskus katselin menoa ja siellä keskustelu oli täynnä raketinkuvia ja yhden lauseen mielipiteitä adhd-tiktok-hengessä. Minusta parhain alusta olisi edelleen rankasti moderoitu foorumi. Siellä on tilaa kirjoittaa ajatukset auki, mutta ilman moderointi monet ketjut täyttyvät viesteistä joiden argumentti on 'mielipiteen esittäminen faktana'.

Sharevillen ongelma on osittain ollut se, ettei täälä ole moderointia tai mahdollisuutta vaikuttaa siihen mitä omaan feediin puskee. Jos feedi ei ollut täynnä oman sijoitusstategian pakottamista muiden kurkusta alas, se on täynnä ruotsinkielisiä pörssitiedoitteita. Jostain syystä poistivat sen kääntäjänkin joka täälä aiemmin oli, joten ulkomaalaisten tiedotteiden ja uutisten lukeminen vaati koko tekstin siirtämisen google kääntäjään. Lopulta totesin etten saa täältä enää paljoakaan positiivista omaan tekemiseen. 1/2023 näyn viimeksi kommentoineeni omaa kauppaani. Varsinaisien keskustelujen lukemisen ja niihin osallistumisen lopetin jo ennen tuota. Eli kunhan tässä nyt jossain vaiheessa muistan, poistan tämän tilin käytöstä.

Blogi löytyy edelleen entisestä osoitteesta, olen saanut tätä kautta lukijoita, kommentteja ja palautetta. Kiitos niistä!
---

Välillä mietin että alusta meni pilalle vain muutaman käyttäjän toimesta. Vähäinen, mutta laadukas, keskustelu muuttui sen myötä laaduttomaksi. Ensin ei huvittanut itse osallistua, sitten ei huvittanut edes lukea. Lopulta koko alustalle kirjautumisesta tuli kynnys, vaikka pitkään yritin kommentoida kauppojani siellä. Indereksen foorumeita jonkin aikaa lukeneena koen siellä käyneen samanlaisen ilmiön. Hyvä keskustelu houkuttelee lisää ihmisiä. Suurempien massojen saapuminen alustalle laskee usein keskustelun tasoa. Indereksen foorumilla on toki analyytikot kommentoimassa joten siellä on ja tulee aina olemaan todella laadukastakin sisältöä. Jos kirjoittelun tasosta puhutaan niin eipä minullakaan ollut blogia aloittaessa kovin paljon kompetenssia kirjoittaa sijoittamisesta. Eikä ole vieläkään.

Paras keskustelupalsta olisi suljettu yhteisö. Silloin keskustelun taso kasvaa kirjoittajien tiedon kasvaessa. Avoimet alustat kärsivät siitä, että keskustelu ei kehity. Aina tulee uusi aloittelija innokkaana oppimaan uutta. Ja niinhän minäkin tein: Yritin etsiä parasta mahdollista osaamista, ottaa osaa keskusteluihin ja sitä kautta jyrkentää omaa oppimiskäyrääni. Ajattelen että myöskin jumittuminen tietylle keskustelualustalle vaikeuttaa omaa kehittymistä, juuri tuosta syystä että usein päädytään jauhamaan samoja asioita loputtomassa loopissa.

Nyt yritän kehittyä sijoittajana kolmella tavalla:
1) Kirjat (Aihetta syventävät oppikirjat, ei yleistasoiset perusoppaat. Menestyneiden sijoittajien kirjoista löytyy myös usein hyviä juttuja, joita ei ole itse tullut ajatelleeksi)
2) Oma tekeminen, itselle perustelu, asioiden pohtiminen. (Mielestäni sillä voi saada paljon aikaiseksi, kun miettii mitä teki ja miksi, toimiko se vai ei, mitä olisi pitänyt tehdä toisin.)
3) Muiden seuraaminen ja niistä oppiminen (Yritän löytää itselle sopivia strategioita, en suoria osakeideoita. Mielestäni paras ja helpoin tapa tähän on edelleen twitter.)

Kohta 2 on saanut yhä enemmän sijaa treidaamisen myötä. Olen tajunnut että suurin osa työstä pitää tehdä oman pään sisällä. Kirjoista saa ajatuksia, joita yritän toteuttaa käytännössä. Sen jälkeen reflektoida ja hioa toteutusta tarpeen mukaan. Muilta sijoittajilta voi saada hyviä ideoita, näkökulmia tai ajatusmalleja joita ei ole itse osannut ajatella. Tässä voi säästää useamman vuoden oppirahat, kun välillä viitsii kuunnella vanhempia, kokeneempia tai muuten vain viisaampia. Vaikeinta on erottaa oikeasti osaavat ihmiset sellaisista kirjoittelijoista kun minä. Siksi olen viime aikoina yrittänyt tuoda esiin salkkuni huonoa tuottoa. Älkää hyvät ihmiset peesatko minua!

Toivon toki että joku voi minunkin kirjoituksista oppia jotain tai saada uusia ideoita :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti