maanantai 1. heinäkuuta 2024

Kuukausikatsaus 6/2024

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Samalla reflektoin mennyttä kuukautta. Teinkö jotain ja jos tein, niin miksi? Tulot, menot, osingot ja säästetyn rahasumman kirjaan ylös rutiininomaisesti. Lopussa päiväkirjamaisesti ajatuksia menneestä kuukaudesta.




Tuloja
3 004,61€
Palkka + pienet lomarahat. Minullehan ei ole paljoa lomia ehtinyt kertyä joten lomarahatkaan eivät maailmaa mullistaneet. Kiva lisä silti.

Kulutus
876,83€
Komian pieni kulutus. Kaikki suuremmat kulut loistivat poissaolollaan. Leveään elämään tottuneena ostin 4€ sarjakuvan google-playstä, muita ylimääräisiä kuluja ei tullut asumisen ja elämisen lisäksi.

Osinkoja.
79,0€
Allokoin osingot treiditilille. Tätä kirjoittaessa 29.6. Nordeaan ei ole vielä tullut Main street capitalin osinkoja. Korjaan ne varmaan jälkikäteen kesäkuun lukuihin, kun lopulta saapuvat tilille. ~4€ sieltä pitäisi tulla. Yleensä näkyvät tilillä 15.-20. päivä.

Edit 9.7.: Ilmaantuivat tilille heinäkuun alussa. Päivämäärä näkyy olevan heinäkuun puolella, joten kirjaan ne heinäkuun osingoiksi jotta en mene tulevaisuudessa sekaisin kun Excel ei täsmää.

Säästöön
250€
100€ käteiseksi, 100€ jaettuna Nordean salkkuihin.

Salkun tilanne
30.6.2024 salkkuni saldo on 32,0% tavoitteesta.
+792€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 5,5%.
Sijoituslainaa 0€

Jännittävä kuukausi osakemarkkinoilla. Nasdaq100 korjannut hieman alaspäin. Toukokuun loppupuolella mainitsin, että hakusessa on uusi osake salkkuun. Käytiin lähellä omaa ostotoimeksiannon rajaa. Niin lähellä että teki jo mieli nostaa ostotoimeksiantoa, jotta pääsen tästä odotuksesta. Jos olen oikeassa osakkeen suhteen, ei tuo muutama prosentti sinne tänne vaikuta suuresti tuotto-odotukseen 10v aikajänteellä, mutta johonkin se raja pitää asettaa. Olen ylpeä siitä, että olen jo yli kuukauden päivät malttanut odottaa, ajattelin malttaa vielä hetken. (Disclaimer: Samalla kun kirjoitan tätä, harkitsen tarkistavani DCF laskelmani viimeistään huomenna.) Kerron toki yhtiön kun olen sitä ostanut, mutta siihen asti haluan pidättää oikeuden muuttaa mieltäni mahdollisimman pienellä kynnyksellä. Ja toki sen jälkeenkin yritän pitää mieleni avoinna, en halua avioitua osakkeiden kanssa samalla tavalla kun sijoittamista aloittaessa.

Avioitumisesta puheenollen: Myin siivun Teliaa pois. Tarkoitus oli shortata osaketta oman position ympäriltä, eli ajattelin ostavani saman määrän osakkeita tai samalla rahalla osakkeita takaisin. Pelotti myydä, koska Telian momentum on ollut niin vahva. Ajattelin yhtiön olevan käännepisteessä, nyt joko jäädään mörnimään tai sitten teleoperaattoriliiketoiminnan arvo vapautuu. Pidin jälkimmäistä todennäköisenä, mutta ajattelin että tässä on vielä aikaa ainakin yhdelle korjausliikkeelle koska johdon vaihtuminen yms. on niin pahasti kesken. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, treidi ei ollut kovin onnistunut. Tulevaisuus näyttää ostanko positioni takaisin vai jääkö Telia toistaiseksi salkkuun pienellä positiolla, joka tarkoittaa että tulen luopumaan siitä kokonaan jossain vaiheessa.


Pieni takaisku siihen, kun olen yrittänyt uskotella itselleni että myyminen ei ole aina väärin. Eikä välttämättä ollut nytkään, mutta ajoitus ei ollut kovin hyvä. Ehkä olin vain 2 vuotta myöhässä :D Tai sitten osuin keskelle sektorirotaatiota. Tästä opin ainakin sen, että jos firmalla alkaa menemään huonosti, niin suunta ei käänny nopeasti. Joskus kannattaa myydä nopeammin.

Muutoin treidit ovat menneet suhteellisen hyvin. Nordnetin pääsalkku tuotti kuukaudessa +0,37% kun treidisalkku tuotti +2,98%. Tähän päälle tulee vielä Nordnetin säätötilin tuotto, joka oli parin euron luokkaa. Säästötili on toiminut treidikassan parkkipaikkana sellaisina viikkoina kun treidejä ei ole saanut aikaiseksi. Parin sentin tuotto on parempi vaihtoehto kun ei tuottoa ollenkaan. Tai vielä pahempaa, rahojen laittaminen huonoihin ideoihin vain siksi, etten saanut yhtään hyviä ideoita. Huonoissa ideoissa yleensä häviää rahaa. Ja mikä tahansa vaihtoehto on parempi kun rahan häviäminen! Yhtään kesäkuun aikana otettua treidia en ole saanut vielä suljettua, joten lopullista tilinpäätöstä näistä kaupoista pitää vielä odottaa.

Telian myymisestä saadut rahat on parkkeerattu treidipositioon. Luulen että joudun istumaan käsieni päällä pidempään kun haluaisin, koska koko treidikassa on käytetty kahteen pidempään swing-treidiin. Ei olisi pitänyt ottaa kahta pitkän aikavälin treidiä samaan aikaan, koska nyt ei ole pelimerkkejä tehdä mitään, jos pelipaikkoja ilmaantuu. Haluan pitää tuntumaa markkinaan, joten tutkimustyötä täytyy tehdä kuten aiemminkin. Jääpä ehkä enemmän aikaa kuukausi- ja Q2 raportin kirjoittamiseen, se on tärkeä prosessi osana pitkän salkun vuosihuoltoa, kun päivät ja viikot kuluvat treidisalkun parissa.

Joskus mietin miten keksin mitään sanottavaa sijoittamiseen liittyen. Nyt piti keksiä miten saan kaiken sanottua riittävän lyhyesti. Pidän tästä! En halua puhua liian kryptisesti yleisellä tasolla, mutta toisaalta haluan jättää jotain sanottavaa muihinkin kirjoituksiin.

Muuta
Vaikka olen kuntoillut laiskanpulskeasti, niin olen pyrkinyt tekemään sen nousujohteisesti. Kropassaa alkoi tuntumaan että lepokin tekisi välillä hyvää. En olekaan suunniteltua kevennettyä viikkoa pitänyt tämän vuoden aikana. Liian pitkä aika pyrkiä kehittymään säännöllisesti. Tästä johtuen juoksukilometrit eivät olleet niin komeita kun olisivat voineet olla:
Toukokuussa juoksin 22km. Pisin yhtäjaksoinen matka oli 3km. Kesäkuussa juoksin 24km. Pisin yhtäjaksoinen matka oli 4km. Eli pienesti sain silti progressiota, hienoa.

Tuntui että jumpat ylittivät polven sietokyvyn, kun jatkuva kolotus paheni yhdessä rasituksen kanssa. Lepoviikko teki hyvää, nyt pitää lisätä huoltavaa harjoittelua jotta pystyy jatkossakin tekemään edes tämän verran kuntoilua mitä nyt olen tehnyt. Kannattaa varmaan ottaa myös pieni suvantovaihe jatkuvaan kuormituksen kasvattamiseen kun keho alkaa protestoimaan. Tämän on tervetullutta, minua on ärsyttänyt lähteä juoksemaan viikonloppuisin. Treidi-touhu vie yleensä 4-6h viikonlopusta, jos markkina on helppo. Vaikeassa markkinassa käytän siihen 6h lauantaina ja useamman tunnin sunnuntaina saamatta siltikään juuri mitään aikaiseksi. Se vasta onkin turhauttavaa.

Töissä oli välillä todella pitkiä viikkoja. Aloin jo laskemaan päiviä lomaan. Siihen on vielä 5 viikkoa joten henkeä pidätellen ei kannata odottaa. Eikä lomaksi olekaan suurempia suunnitelmia. Jotain pitäisi keksiä, varsinkin jos on näin kuuma ettei kotonakaan pysty olemaan. Odotan jo ilmalämpöpumppua, jota lähdetään suunnittelemaan heti autotalliprojektin jälkeen. Ehkäpä ensi kesäksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti