lauantai 6. heinäkuuta 2024

Q2/2024

Vuodesta on eletty taas puolet. Nyt on jo Heinäkuu. Mihin tämä aika katoaa? Katsotaan olenko saanut jotain aikaiseksi vai valuivatko rahat sormieni välistä yhtä huomaamatta kuin päivät kalenterista. Luvatusti yritän avata entistä paremmin mistä salkun tuotto tai sen puute on peräisin. Samalla joudun itsekin perehtymään salkun osien performanssiin. Yritän pitää kirjoituksen lyhyenä, helposti luettavana mutta kattavana. 

Q2


Tuloja on kertynyt Q2:lla
7 783,93€
Yhteensä vuonna 2024
14 586,9€

Pieni parannus Q1 verrattuna, johtuen lomarahoista, indeksikorotuksista ja kokemuslisästä.

Menoja on tullut Q2:lla
3 232,37€
Yhteensä vuonna 2024
6 586,14€

Q2 menot laskivat 4% verrattuna Q1 tasoon. H1 kulut nousivat 9% verrattuna 2023 tasoon. Inflaatio ja alkuvuoden suurehkot menot pyörän korjaukseen liittyen selittävät erotusta. Kulutus on H1 aikana mukava 45% palkkatuloista.

Osinkoja bruttona Q2:lla
1 779,91€
Yhteensä vuonna 2024
2 094,78€

Q2 ajalta netto-osingot kattavat 38,6% kulutuksesta. Q2 on tyypillisesti paras osinkokausi. H1 ajalta netto-osingot kattavat 22,3% kulutuksesta. Miltei 1/4 kulutuksesta saa katettua osingoilla. Eli 1,5 kuukautta olisin voinut elää osingoilla. Ai että! On tässä vielä työtä tehtävänä, joten eteenpäin.

Kaaviona osinkojen ja kulutuksen suhde näyttää tältä:


H1 aikana osingot ovat päässeet uudestaan kasvu-uralle. Osinkopotti on kasvanut 7,5% edellisvuoden H1 verrattuna. Onnistuinko torpeedoimaan nousevat osingot myymällä Telian pois? Hyvin mahdollista ja harmittaahan se. Taas sanon itselleni että osingot eivät ole tärkeitä, vaan kasvava pääoma. Harmittaa silti! Alla osingot vuosittaisena kaaviona.


Ja alla kuva kuukausittaisista osingoista. Selvyyden vuoksi tässä osingot vain viimeisen 3v ajalta.


Alla on omistusten arvo vähennettynä sen hetkisellä sijoituslainalla. Kyseessä ei ole tuottokäyrä, vaan salkun arvon kunkin kuukauden lopussa. Viimeisten kuukausien aikana vauhti on ollut komeaa. Tässä alkaa kokemaan itsensä sijoitusneroksi. Talvi on varmasti tulossa minunkin salkkuuni, mutta nautitaan nyt kun salkku tekee uusia ath-lukemia miltei joka kuukausi.


Alla salkun käteinen. En osaa päättää onko mielekkäämpää raportoida salkun käteinen prosentuaalisesti vai euromääräisesti. Olen mennyt lähinnä fiiliksen mukaan. Ajattelen että euromääräinen summa voi olla mukavampi, käteisen prosentuaalisen osuuden raportoin kuitenkin aina kuukausikatsauksen yhteydessä. Käteisen systemaattinen kerääminen on tuottanut tulosta, kohta tuleekin taas aika QEPM ostoon joten pieni lasku käyrään on tulossa. Toisaalta treidisalkulla on jo sen verran kokoa, ettei sinne tarvitse välttämättä laittaa rahaa joka kuukausi.


Kirjoitushetkellä salkku näyttää tältä:Kuten edellisessä kuukausikatsauksessa kirjoitin, Teliasta on myyty vajaa puolet positiosta. Ne rahat on nyt treiditilillä. Käteinen saisi elää 5-10% välillä ja treiditili vähintään 10% luokkaa jotta kassa riittää useampaan ostoon ja saan treidaamalla myös salkun kokoon nähden merkityksellisiä tuottoja. Kun tuon 5% painotuksen jakaa 2 positioon, niin hyväkään treidi ei juuri näy salkun loppusaldossa. Painotusta kannattaa nostaa vasta kun onnistun tekemään pitkäjänteisesti voittoa treidaamalla. Siihen asti parempi pitää puuhastelu pienissä prosenteissa.

Tänä vuonna en muuten olekaan tehnyt juuri mitään liikkeitä pääsalkussa. Visan QEPM oston toteutin alkuvuodesta ja pienesti tankkasin kehittyvien indeksiä helmikuussa hyvällä ajoituksella.

Velan tilanne: Salkku on ottanut harppauksen ylös ja velka on hiipinyt alas. Näyttää siltä että meistä tulee nettovelaton talous yllättävänkin nopeasti! Varsinkin jos korko tulee laskemaan, ajattelin ettemme pienennä lainan kuukausierää, vaan tehdään ylimääräisiä lyhennyksiä. Nettovelkaa on vielä nykyisen salkun verran jäljellä eli vuodessa tai kahdessa ei salkku ylitä velkaa. Todennäköisemmin kuitenkin puhutaan vuosista kuin vuosikymmenestä.

Lainan ja salkun suhde näyttää nyt tältä:


Vuoden 2024 tavoitteet etenevät näin:
Osinkoja bruttona: 2 094,78€ / 3 560€ (58,8%)
Nettovarallisuus ylittää -75 000: -74 098 (+902€)
Toteuta QEPM ostot suunnitelman mukaan: Toteutunut 1/2
Indeksien painotus salkussa > 12,2%: 12,8%

Osinkotavoite näyttää edelleen epätodennäköiseltä. Vuoden alkupuolisko on parempi osinkojen kannalta. Parhaimpanakaan vuotena H2 osingot eivät ole ylittäneet 1 100€ joten tuskin ylittää 1 500€ tänä vuonna :(

Nettovarallisuus ylittyi komeasti kurssinousun siivittämänä. Nyt vain pyrin pitämään huolta, että pysytään tavoitteen yläpuolella loppuvuoden. Salkkuni koko saa aikaan sen, että 1 000€ heilahtelu suuntaan tai toiseen ei vaadi kovin suurta prosentuaalista muutosta.

QEPM ostoon pitää alkaa jo valmistautumaan kun H1 tuloskausi lähenee. Tämä tarkoittaa raporttien julkaisupäivien laittamista kalenteriin, exceleiden tarkistaminen että ovat mintissä eikä tuloskaudella mene aikaa niiden korjaamiseen. Tämmöistä pientä puuhastelua.

Indeksitavoite toteutui helposti pienen lisäoston sekä kurssinousun siivittämänä. Olen varautunut yhteen lisäostoon vielä tämän vuoden aikana, tavoitteen puolesta sille ei näytä olevan tarvetta. Omistamistani indekseistä huonoiten on tuottanut Ruotsin indeksirahasto jonka 6kk tuotto on varsin mukava +7,6%. Seuraavana on eurooppa-indeksi +7,8% tuotolla.

Analyysi

Sitten pelottavin osuus. Katsotaan miten salkku on tuottanut suhteessa vertailuindeksiin.
Q1 lopussa salkku oli 71 671. Q2 aikana laitoin sinne uutta rahaa 900€. Q2 lopussa salkun arvo on 76 683. +5 012€ vähennettynä lisätyllä pääomalla, salkku tuotti +4 112€ eli 5,7%.

Vertailuindeksi EUNL tuotti 4,08%.

Maantieteellisesti pohjoisamerikan indeksi tuotti 6,18%, eurooppa-indeksi 1,49% ja pohjoismaat 4,59%.

Treidaamalla sain karkeasti 90€ tuottoa ja nyt avoimet positiot ovat noin 40€ plussalla. Tämä selittää noin 130€ tuotosta. Loppu on pääsalkun ansiota.

Alla sektoriperformanssi (NASDAQ, NYSE, AMEX) eli jenkkipainotteisesti.

Lähde: www.FinViz.com

Pohjoismaissa toimialoista parhaiten tuotti Telecommunications, healthcare ja chemicals. Telian ja AT&T lisäksi operaattorit löytyvät indeksirahastoista, joten niilla on kohtuullinen paino salkussani. Sen sijaan teknologia-sektorin yritykseni eivät tuottaneet kovinkaan hyvin. Visa -6% ja Tietoevry -4%.

Salkun sankarit:
3M +16%
Fortum +24%
Royal Unibrew +21%
Nordea +16%

Nämä yhtiöt olivat Q1 lopussa 23% painolla salkussa joten enempää ei tarvitse selvitellä tuoton syitä. Mielestäni 3M ja Royal Unibrew olivat turhan halvaksi hinnoiteltu, niiden arvonnousu saattaa olla pysyvämpää kuin Fortumin. Nordean kurssitasosta en uskalla sanoa mitään. Tekeminen on ollut huippua, mutta korkotason laskiessa myös markkinaympäristö vaikeutuu.

Osakkeen seilatessa vaakatasossa raportoin välillä hyviä tuottoja ja välillä huonoja. Jos nousuja ja laskuja ei pysty käyttämään hyödyksi, käteen ei välttämättä jää kuin osingot. Mark Minervin sanoin "Dead money." Esimerkiksi, Fortumin nousu näytti turhan innokkaalta ja se ehtikin jo korjata alaspäin. Alla Fortumin Q2 kehitys. Harkitsin Fortumin shorttaamista mutta Telia moka oli niin tuoreessa mielessä, etten uskaltautunut kokeilemaan Fortumin shorttia heti perään. 


Huonoiten salkussani tuotti Solventum -24% ja Visa -5,8%. Solventumin aion myydä pois. Myymistä harkitsen myös kanadalaisia ostoskeskuksia hallinnoivan Primariksen kohdalla. Primaris tuotti -3,4%.

Tulevaisuudessa: Haluan kasvattaa kaikki suorat omistukset sellaiseen painoon, että voin keventää positiota juustohöylällä jos vaikuttaa siltä että markkinat innostuvat liikaa. En halua toistaa mokaani Teliassa kun myyn kerralla 40% positiostani ja osake lähteekin ylös. On paljon helpompi myydä 10 000€ osakepotista 1 500€ pois kun 3 000€ positiosta 1/2. Ensimmäisessä tapauksessa minulle jää silti tuntuva positio osakkeita, jos kurssi ei korjaakaan niin kuin olen odottanut.

En tietenkään suunnittele veivaavani osakkeita viikottain sisään ja ulos markkinaheilahteluiden mukaan, vaan tekemään muutamia mahdollisimman hyvän odotusarvon treidejä vuodessa. Näin pyrin saamaan täysin passiiviseen holdaukseen verrattuna hieman parempaa tuottoa. Tämä osakepositioiden kasvattaminen riittävän suureksi tulee olemaan useamman vuoden hitaasti etenevä projekti jonka olen jo aloittanut kun aion hankkiutua eroon yllä mainituista kahdesta pienestä positiosta.

Yhteenvetona: Ajattelen että salkun hyvä tuotto johtui pääosin aiemmin hyljittyjen yhtiöiden palaamisesta takaisin ostajien näköpiiriin. Osakekursseihin leivottiin paljon hyvää sisään, pidän todennäköisenä että kurssit korjaavat alas. Siksipä tämä analyysi lähtikin niin vahvasti tuohon ajatukseen, että positioita pitäisi pystyä keventämään pienesti.

---

Kuulen mielelläni palautetta uudesta osiosta tässä vuosineljännesraportissa. Tarkoitus on että sekä lukija sekä minä itse pysymme kärryille miksi salkku on tuottanut niin kuin se on. Sitten yritän avata tulevaisuuden suunnitelmiani. Pääsalkkuni tulee olla "hitaasti kääntyvä laiva" eli tämän kirjoituksen pitäisi olla relevantti vielä kahden vuoden päästä. Jos ei ole, olen liian tuuliviiri vaihtaessani strategiaa yhtä tiuhaan kun vaihdan sukkia.

Viimeiset 6 vuotta strategiani on ollut osinko-osakkeiden passiivinen holdaus. Tässä justohöylä-ajatuksessa on tarkoitus yhdistää se aktiivisempaan treidaamiseen: Positiot ovat edelleen passiivisia koska valtaosa osakkeista tulee jäämään salkkuun. Osakepositiot eivät vaihdu sen useampaa kuin nytkään. Jos onnistun ajoituksessa edes kohtuullisesti, tuoton pitäisi olla hieman passiivista holdausta parempaa.

2 kommenttia:

 1. Mukavasti näkyy viimeinen puolivuotinen menneen. Kuulostaa hyvältä idealta kasvatella vähän nykyisten omistusten kokoa ja tiputtaa pari pienempää pois. Juustohöylä-ajatuksen lisäksi siinä on sekin positiivinen puoli, että ehdit paremmin ja laadukkaammin seuraamaan niitä yhtiöitä, jotka pidät. Ehkä salkussasi olisi varaa tiputella pienempiä positioita enemmänkin pois, kun onhan noita eri osakkeita aikamoinen lista? Käy varmaan ihan työstä seurata kaikkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Olen jo pitkään paininut hyvän hajautuksen ja seurantaan riittävän ajan välillä. Typerää, koska pienempien positioiden myyminen ja rahojen siirtäminen indeksiin lisäisi salkun hajautusta ja todennäköisesti parantaisi salkun tuottoa. Indeksit tuppaavat tuottamaan paremmin kun osakepoimintani. Tämä 19 osaketta alkaa olemaan seurannan osalta jo kipurajoilla. 20 on aivan ehdoton maksimi, mutta mielummin näkisin salkussa 15 osaketta.

   Ongelmaksi tullut se, etten tiedä mistä luovun. Pidän monta finanssialan yhtiötä laadukkaana ja pitkän aikavälin osinkosalkkutavoitteeseeni sopivana, enkä haluaisi myydä muita omistuksia niin että ne vinouttavat salkkuani entistä enemmän finanssialan yhtiöihin. Olen miettinyt mm. Capmania ja Mandatumia, koska en näe kumpaakaan kurssirakettina ja uskon että parempaa tuottoa voisi olla saatavilla. Varsinkin Capmania olen miettinyt paljon viime aikoina, ja aina päädyn siihen että kyllä se on mielummin ostettava kuin myytävä osake, ainakin näillä hinnoilla. (Disclaimerina en luota omiin arvioihini kovin vahvasti edes excelin kanssa tehtynä, nämä järkeilyt ovat tajunnanvirtaa työmatkapyöräilyn ohessa :D) Odotan toiveikkaana miltä Q2 näyttää. Harmi että sitä pitää odottaa elokuun alkuun asti.

   Poista