tiistai 23. heinäkuuta 2024

Telia ulos salkusta, Elisaa tilalle.

Jokin vipu meni päässäni eri asentoon, kun myin Primariksen ja Solventumin pois ja ostin Qualcomia tilalle. Välittömästi sen jälkeen aloin miettimään, miksi roikun tietyissä yhtiöissä mukana, vaikka niiden omistaminen ei enää kiinnosta. Kynnys myydä salkusta jokin osake pois kokonaan on madaltunut. Tulipas tästä omituinen kirjoitus; Se päätyi olemaan täynnä viittauksia aiempiin teksteihin.



Tätä kirjoitusta varten palasin vanhaan tekstiini vuodelta 2021, jolloin pohdin olisiko järkevää omistaa molempia yrityksiä. Pelkäsin lukea tuon tekstin, koska koen kasvaneeni sijoittajana viimeisten parin vuoden aikana. Täytyy sanoa, että se on edelleen yllättävän pätevä vaikkakin osa tekstistä on vanhentunut. Tuolloin jo puhuin salkun yksinkertaistamisesta, eli kovin pitkälle en ole päässyt toteutuksen osalta :D

7v omistuksen jälkeen päätin luopua Teliasta. Ensimmäiset ostot tein 4€ hintaan, nyt myin loputkin osakkeet 2,63€ hinnalla. Olen ostanut Teliaa yhteensä 7 500€ edestä. Myynnistä on tullut rahaa 5 500€. Osinkoja tuli matkan varrella nettona 1 200€. Karkeasti 800€ tappiota sekä 7 vuotta menetettyjä tuottoja.

Miksi juuri nyt? Alla ajatteluketjuni, joka johti myyntiin ja hevosen vaihtoon. Turvallinen ja kotimainen tämäkin :)

1) Seuraan Telian tulosta raportoituna valuuttana, eli ruotsin kruunuissa. Myös arvonmäärityksen teen kruunuissa. Ostin Teliaa Helsingin pörssistä, jolloin se on salkussa euromääräisenä. Tämä saa aikaan ärsyttävän valuuttakurssivaikutuksen arvonmäärityksen ja osakekurssin välille. Otan toki valuuttakurssit huomioon, mutta en halua että se näkyy hinnassa vaan mielummin mietin sen vaikutusta osakkeen tuotto-odotukseen erillisenä tekijänä kaiken muun päälle.

2) Telian shorttausyrityksen jälkeen salkkuun jäi vaivainen 2 000€ positio. Olen pyrkinyt pienistä positioista eroon, joten tätä ei missään vaiheessa ollut tarkoitus jättää salkkuun tämän kokoisena. Ajattelin että saan kurssinousun käytettyä hyödyksi ja myyn loputkin pois. Alkuperäinen ajatus oli ostaa osakkeet takaisin Tukholman pörssistä, jotta ne näkyvät salkussa SEK hinnalla eikä euroina.

3) Tajusin että Elisa on suunnilleen samoihin kertoimiin hinnoiteltu, mutta huomattavasti parempi yhtiö. Miksi ostaisin Telian takaisin jos saan samalla hinnalla laadukkaampaa Elisaa? Indereksen 2024 ennusteilla EV/EBIT kerroin on Telialle 18 ja Elisalle 16. Tarkennetun strategiani mukaan yksittäisten osakepositioiden euromääräistä koko pitää kasvattaa paljon. Haluan salkkuun yrityksiä, joita uskallan ostaa ison position koska jokaista osavuosikatsausta ei tarvitse odottaa pelolla.

4) Kun reflektoin salkun myyntipäätöksiä, totesin että omistuksen alkaessa ärsyttämään, siitä kannaa yleensä luopua mielummin nopeasti kuin hitaasti. Tuumasta toimeen siis.

Miksi ostan teleoperaattorin tilalle toista teleoperaattoria? Pidän teleoperaattoreiden liiketoimintamallista. Asiakkaat maksavat joka kuukausi palvelusta. Auto ostetaan kerran ja sillä pärjää 10 vuotta. Teleoperaattorit saavat asiakkaista kassavirtaa joka kuukausi. Suoratoistopalvelut joutuvat maksamaan laajenevasta ohjelmakirjastosta jatkuvasti enemmän, operaattoreiden täytyy rakentaa verkkoinfra vain kerran, sen jälkeen se investointi kantaa hedelmää useita vuosia. 5G:n aikaansaama raskain investointisykli on ohi ja vapaa kassavirta parantunee lähivuosina.

Voi olla että siirryin liiallisesta passiivisuudesta liialliseen aktiivisuuteen. Tarkoitukseni ei missään vaiheessa ollut myllätä salkkua näin rankalla kädellä. Aika näyttää olisiko kuolleen salkku tuottanut paremmin, kuten legenda väittää.

Mietin paljonko onko tässä kyse epäonnistuneesta shortti treidistä ja puran turhautumistani myymällä kostoksi koko Telian pois. Täysin mahdollista, että se vaikuttaa ainakin alitajuntaisesti. Pysyn silti järkeilyni takana. En sulje pois, että Telia tuottaisi hyvin seuraavan 5v aikana. Se on jo nyt selkeästi parempi yhtiö mitä se oli 5v sitten. Nyt Telian tuottonäkymissä on liikaa epävarmuutta verrattuna Elisaan. Elisa on paljon parempi yhtiö "osta ja unohda" salkkuun.

Mainitaan lopuksi että Elisa maksaa mukavaa 5,3% osinkoa. Pienempi osinkoprosentti kuin Telialla, mutta osinko on kestävällä pohjalla. Sen odotetaan jopa kasvavan. Vähemmän osinkoja mutta laadukkaampaa osinkovirtaa, kuten olen useassa kirjoituksessa hokenut. Mielestäni Telialla on potentiaalia tarjota parempi upside kun Elisalla, mutta siinä on myös suurempi riski downsidelle. 

22.7.2024 myin viimeiset 758 kpl Teliaa pois salkusta hintaan 2,63€. Ostin tilalle 70 kpl Elisaa hinnalla 42,8€.

---

Mitä jatkossa? Tietoevry on veitsen terällä. Maltan toistaiseksi pitää kiinni suunnitelmastani ja tälle pitäisi antaa vielä 1 - 2 vuotta aikaa. Tietoevrystä saamani rahat voisi laittaa johonkin salkun pienemmistä positioista. Tai sitten etsin lopulta itseäni miellyttävän firman terveydenhuoltosektorilta joka salkusta puuttuu edelleen.

Capman on hyvä yhtiö mutta arvonluontia ei tehdä omistajia ajatellen. Raskas kulurakenne ja kasvava osakemäärä on pitänyt huolta että omistajalle ei jää paljoakaan käteen. Harmittaa kun en muistanut äänestää yhtiökokouksessa uusien osakkeiden liikkeelle laskemista vastaan. En kuvittele että se olisi muuttanut mitään, mutta olisin halunnut signaloida johdolle, että tämän on muututtava.

Capmanista saamani rahat voisin jakaa tasaisesti Keskon ja UPM:n kesken. Samalla salkkuni painotus finanssisektorille pienenee. Ei liene tarvetta omistaa 6 finanssisektorin yhtiötä, yhdestä voisi luopua. Sampo, Nordea ja Investor ovat toistaiseksi turvassa. Mandatum, Capman ja Main street capital jäävät harkintaan.

En ole vielä päättänyt myydä Capmania, mutta ajatus alkaa kiehtomaan jatkuvasti enemmän. Katsotaan miten tulos lähtee kehittymään, vai lähteekö ollenkaan. Ajattelen että Capman ja Mandatum ovat yhtä hyviä yhtiöitä, mutta tuo yllä mainittu omistaja-arvon luominen tulee paremmin esiin Mandatumin puheissa ja teoissa. Lienee vanhan hyvän Sammon perintöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti