torstai 1. elokuuta 2024

Kuukausikatsaus 7/2024

Kuukausikatsauksen avulla pystyn seuraamaan etenemistäni kohti tavoitetta. Samalla reflektoin mennyttä kuukautta. Teinkö jotain ja jos tein, niin miksi? Tulot, menot, osingot ja säästetyn rahasumman kirjaan ylös rutiininomaisesti. Lopussa päiväkirjamaisesti ajatuksia menneestä kuukaudesta.




Tuloja
2 423,07€
Peruspalkka. Veroprosenttini taitaa olla hivenen liian matala, saatan joutua korjaamaan sitä ylös.

Kulutus
933,22€
Näyttää että viimeisiä alle 1 000€ kuukausia viedään. Lisäämme yhteistilille laitettavaa säästösummaa alkuun 50€ / kk. Eli jatkossa molemmat laittavat 450€. Tällä summalla pitäisi maksaa yhteiset menot, kuten ruoat, vakuutukset, auton kulut ym. Todennäköisesti tämäkään ei riitä pitkälle, kohta sinne menee 500€ / kk.

Osinkoja.
69,5€
Pienistä puroista jne. Huonot osingot yleisesti, mutta kaikkien aikojen parhaat kuukausiosingot Heinäkuulta. Johtuu Coca-Colan lisäostosta viime vuonna.

Säästöön
200€
100€ käteiseksi, 100€ jaettuna Nordean tileille.

Salkun tilanne
31.7.2024 salkkuni saldo on 32,6% tavoitteesta.
+1 546€ edellisestä kuukausikatsauksesta.
Käteisen osuus salkusta on 5,5%.
Sijoituslainaa -3 935,16€

Tuloskausi on pitänyt kiireisenä, mutta ei haittaa. Olen tyytyväinen että vuosien "jottain tarttis tehrä" jossitelun jälkeen olen vihdoin saanut mörön pois selästä ja opettelen myymään huonot yhtiöt pois nopeammin. Riskinä on tietenkin se, että ajaudun toiseen ääripäähän ja kaupankäyntikynnys laskee liikaa.

Katselen tyytyväisenä kevyempää salkkuani, mutta vielä tekisi mieli keventää lisää. Painiskelen sen pulman kanssa että mistä voisi vielä luopua. Sekin on selvää, että jos löydän hyvän yhtiön niin siihen täytyy voida panostaa, eli en halua rajoittaa salkun osakemäärää esimerkiksi 15 osakkeeseen ja sen jälkeen tyydyn voivottelemaan kun hyviä paikkoja tulee ja menee. Ehkäpä parempi kriteeri rajoittaa yhtiömäärää salkussa on määrän sijaan laatu. Ongelmaksi muodostuu, että hyvilläkin yhtiöillä tulee huonompia kausia ja lopputulema olisi täysin mielivaltainen.

Sijoituslainaa nostin, kun Qualcomm laski toiselle ja sitten vielä kolmannellekin ostotasolle nopeammin kuin osasin odottaa. Mietin että maksanko velan pois käteisellä vai annanko sen lyhentyä hiljalleen lisäsijoituksilla. Ja jos laina lyhenee hiljalleen niin kasvatanko samalla käteistä? Näin olen toiminut aiemmin, mutta se on johtanut siihen ettei velka tunnu lyhenevän eikä käteinen kasvavan. Ehkä olisi hyvä keskittyä ensin toiseen, sitten toiseen. Sijoituslainastahan menee korkoa 4,19% joten siitä kannattaisi aloittaa. Samaan aikaan käteinen tuottaa vain reilu 3%. Vähän alkoi kurssikäyrä jo pelottamaan, kun putosi niin paljon niin nopeasti. Odotan 1.8. julkaistavaa Q3 tulosta, toivottavasti se tukee omaa analyysiani. Muuten tästä tuli taas liian nopeasti liian suureen painoon ostettu pannukakku.


Treidaamisessa olen oppinut asioita kantapään kautta, vaikka yhtään treidiä en ole päässyt tekemään. Koko treidikassani on edelleen kiinni kahdessa swing-positiossa. Niiden tuottoprosentit näyttävät tällä hetkellä +1,58% ja -4,40%. Molemmat laskivat markkinan mukana ja valuuttakurssit vahvistivat euromääräistä tappiota. Lyhyemmillä treideillä olisin (teoriassa) voinut tehdä rahaakin. Ärsyttää että likviditeetti meni nollille ja nyt ei voi kun seurata vierestä markkinan menoa ja hyviä mahdollisuuksia.

Ne hyvät tuotot joita olin treidaamalla saanut ennen nykyisiä positioita on nyt suurimmaksi osaksi annettu pois. Olen kuitenkin todella luottavainen että kunhan laitan tunteja sisään, opin virheistäni ja hion toimintatapojani niin minusta tulee vielä voitollinen treidaaja. Hieman pelottaa miten saan tämän mahdutettua arkeeni myös tulevaisuudessa. Totisesti, yritän löytää keinon jatkaa harjoittelua.

Kesäloman koittaessa pyrin katselemaan salkkua niin vähän kuin mahdollista. Treidaaminen on vihdoin alkanut tuntumaan työltä ja tuloskaudella myös pitkä salkku työllisti niin kuin sen kuuluu. Kaiken ylimääräisen rahan laitan säästötilille kasvamaan pienen pientä korkoa. Treidaamisen tuntuminen työltä on hyvä juttu, koska se tarkoittaa että suhtaudun siihen kuin työhön. En suunnittele lauantaiaamuksi menoja sen enempää kun suunnittelen maanantaiaamuksi menoja. Jos kaveri pyytää lauantaiaamuna pelaamaan counter-strikeä, kieltäydyn siitä yhtä helposti kun jos kaveri pyytää maanantaiaamuksi baariin. "En pääse, töitä."

Muuta
Kirjoittelen tätä viimeisellä työviikolla, sen jälkeen koittaa 3 viikon loma. Lomaksi ei ole ihmeempiä suunniteltu, kunhan otan rennosti. Jossain olisi kiva käydäkin, jotta pääsee paremmin lomafiilikseen. Harmillisesti ensimmäinen lomaviikko on jo täynnä kaikenlaista menoa hammaslääkäriin jne.

No ehkäpä näihin reissuihin voi yhdistää kahvilakäynnin, brunssin tai jotain muuta mukavaa ja kiireetöntä joka jää arkena tekemättä. Uskon saavani ajan kulumaan kivasti. Toivottavasti ei ole järkyttävän kuuma koko ajan. Eikä sada!

Ensin tuntui ettei loma tule ikinä, vielä pitäisi jaksaa 3 viikkoa. Sitten tuntui että loma on jo 1 viikon päästä. Mielelläni olisin vielä hetken töissä kun nyt ole mikään kiire lomalle. Saisipa tämän jälkimmäisen olotilan pysyväksi mielentilaksi. Kai se kiireen tuntu hävisi kaikesta arjesta kun tajusi että kohta on kaikki aika tehdä ihan mitä haluan, kyllästymiseen asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti