torstai 22. elokuuta 2024

Tuloskausi H1 2024

Jälleen aika nähdä hieman vaivaa pääsalkun eteen. Katsotaan miten salkun yhtiöt ovat pärjänneet, kirjoitetaan niistä lyhyt yhteenveto ja mietitään yhtiön tulevaisuutta salkussa. Näitähän ei kannata ottaa sijoitussuosituksena. Pisteytän osakkeet valittujen tunnuslukujen mukaan ja ostan parhaimmat pisteet saanutta miettimättä hintaa tai ajoitusta. Ensimmäiset kirjoitukset kirjoitin 16.7. ja viimeiset 22.8. joten julkaisun ja tekstin kirjoittamisen välissä tapahtuva kurssimuutos voi tarkoittaa ettei teksti ole enää relevantti.



Selvyyden vuoksi: Vertaan tuloksia aikajänteellä H1 2023 vs. H1 2024 ellei muuta mainita. Vertailukausi siis tarkoittaa koko ensimmäistä vuosipuoliskoa, ei viimeisintä neljännestä.

3M
Liikevaihto kasvoi. Kulut laskivat, mutta se johtui suurimmaksi osaksi vertailukauden kertaluontoisesta erästä. Kulukuri kuitenkin tepsii, muutama miljoona sieltä täältä näkyy alimmalla rivillä kelpo tuloksena. H1 osakekohtainen tulos on komea 3,73$. Ensimmäisen 6kk tulos riittää kattamaan 2,8$ vuosionsingon. Omien ostot on taas aloitettu ja 3M kassavirralla ja 100$ osakekurssilla se myös tuntuu!

Osake nousi tulospäivänä 18%. Kylläpäs tuntuu hölmöltä, kun olen jo vuoden verran kirjoitellut että osake vaikuttaa halvalta mutta en uskalla ostaa lisää. Onneksi noin 5% painotuksella 3M ei ole myöskään alipainossa salkussa.

Seuraan excelissä liukuvaa 12kk lukua ja siinähän yhtiö näyttää kalliilta, koska 2023 H2 aikana raportoitiin tappiota. Joudun toteamaan että olisi pitänyt olla rohkeampi, on tässä ollut aikaa ja käteistäkin sen verran että ostot olisi saanut toteutettua. Istuin kyydissä kurssin valuessa 180 → 100. Halvasta hinnasta pääsee hyötymään vain jos uskaltaa ostaa. Eipä tämä 20% nousu hirveästi lämmitä kun oma keskihinta on jossain 170$ tasolla. Turha näitä on harmitella, nyt katsotaan eteenpäin ja tulevaisuus näyttää hyvältä! Kestävä osinko jossa hyvät kasvunäkymät.



AT&T
Ensireaktio tulokseen oli +4%. Ja miksei olisi: Liikevaihto pysyi ennallaan, operatiivinen tulos laski hiukan mutta tase on huomattavasti paremmassa kunnossa. ROIC nousi 6% → 8%. Osakekohtainen tulos laski ja osakemäärä nousi, se raportissa harmitti. Kuten kurssireaktiostakin nähdään, kokonaisuutena raportti on selvästi positiivinen. Parantuneesta taseesta huolimatta T on nyt kalliimpi mitä se oli Q1 jälkeen EV/EBIT kertoimella arvioituna. Kirjoitushetkellä se on 12 eli ei mikään kallis vielä.

Osingon payout ratio on mukava 65%. AT&T:n kassavirralla velka lyhenee vauhdilla, jonka jälkeen yhtiö aikoo ymmärtääkseni aloittaa myös omien osakkeiden ostot osana voitonjakoa. Mutuilen että vielä ehtii kyytiin, minusta tässä on nyt hyvää tarjolla halvalla. Liiketoiminta kehittyy hyvin, tase kehittyy hyvin, osingossa tulee olemaan nousuvaraa kun omien ostot alkavat.

Capman
Tekisi mieli sanoa että tulos on hyvä: Hallinnoitava varallisuus 5,8 mrd (5,0 mrd) ja palkkiotuotot 32,9 milj. (28,8 milj.) Suurin osa tästä kuitenkin liittyy Dasos Capitalin hankintaan, eli epäorgaaninen kasvu näkyy huimasti parantuneina lukuina. Kausiluonteisesta voitonjakoosuustuotoista ja sijoitusten käyvän arvon muutoksista siivottuna tulos nousi 9% eli ihan kohtuullinen parannus jatkuvista tuotoista.

Osakekohtainen tulos nousi 0,03€ (0,023€). Senttipeliähän tämä osakekohtainen tulos edelleen on. Nouseva osakemäärä pitää myös huolen ettei hyväkään kasvu valu helposti alimmalle riville. Alla oleva kuva kertoo paljon: Palkkiotuotot kasvoivat 14% ja kulut kasvoivat 14%, syöden miltei kokonaan palkkiotuotot. Omistajalle jää se mitä saadaan kerättyä huonosti ennustettavista voitonjako-osuustuotoista ja käyvän arvon muutoksista.


Kirjoitin tätä ärsyyntyneenä, koska kulut yllättivät jälleen negatiivisesti. Indereksen foorumeilta sain hyvän näkökulman siitä, että yhtiö pelaa pitkää peliä. Varainhoitajana se tarkoittaa, että pitää kasvaa riittävän suureksi. Tervetullut näkökulma. Pitää pyöritellä lukuja ja excelissä tuloskauden jälkeen. Nyt tyydyn toteamaan että Capman jää salkkuun mutta harkitsen myymistä.
 
Coca-Cola
Tulos oli ok. Ei hyvä, ei huono. +1% kurssireaktio kertoo että kaikki oli odotuksissa. Liikevaihto nousi 3%, osakekohtainen tulos pysyi käytännössä ennallaan (1,29 vs. 1,30). Osingon payout ratio on 75%, eli rahaa jää investointeihin ja omien ostoon. Omistajalle arvoaluova voitonjako pitää minut tyytyväisenä omistajana.

ROIC on palannut noin 10% tuntumaan, jossa se on ollutkin 2020-2021. Välissä käytiin 11% paremmalla puolella. Hyvä yhtiö, mutta saturoitunut markkina pitää huolen ettei suurta kasvua tulla näkemään. Siihen nähden 26 EV/EBIT saa tämän vaikuttamaan kalliilta vaikka yhtiö antoikin hyvät näkymät. Olen jo hetken aikaa harmitellut kun en ostanut isommin silloin kun ostin, mutta 4,7% painotuksella tätä on kyllä ihan tarpeeksi salkussa. Coca-Cola on sellainen yhtiö, että haluaisin ostaa sitä kerralla paljon kun ostopaikka tulee, sitten istun kyydissä. Ostopaikat ovat harvassa.

Toivottavasti seuraavan tilaisuuden tullen on riittävästi pelimerkkejä ja uskallusta, koska ajattelin että ostan KO:n ylipainoon. Sen jälkeen annan painon hiljalleen laskea tankkaamalla muita yhtiöitä. Kuten olen aiemminkin todennut: Pieni downside ja pieni upside. Tällä ei rikastu paljon ja nopeasti, mutta voi rikastua tasaisesti ja turvallisesti.

Elisa
Liikevaihto kasvoi 0,3%. Alin rivi laski -3,6%. Tämä selittyy kokonaisuudessaan nousseilla korkokuluilla. Ohjeistuksen perusteella ei kannata odottaa tuloskasvua ja sitä myöden osakekurssissakaan ei lähivuosina ole suuresti nousuvaraa.

Miksi sitten myin Telian ja ostin tätä? Alla on Elisan ja Telian ROIC vuosilta 2021 - 2023:
            Elisa        Telia
2021    11,7           7,3
2022    12,5          -3,2
2023    12,6           3,8 

Elisan tasaisen tappava tahti tekee siitä turvallisen ja miellyttävän omistettavan myös isommilla summilla ja tarvittaessa velkavivulla. Teliaan en uskalla panostaa isosti, Elisaan uskallan. Jotta huomioni ei jakaudu liian laajalti, salkkuyhtiöiden pitää olla laadukkaita. Elisa epäilemättä on. Sampoa lainatakseni: Boring is good.

Fortum
Ihan ok tulos kun ottaa huomioon sähkön alhaisen hinnan. Kurssireaktio +2,6% jonka oletan liittyneen kohtuulliseen suojaustasoon loppuvuodelle. Investointitarpeita viilattiin alaspäin, joka voi myös selittää osan kurssireaktiosta. Vapaa kassavirta paranee, osinkoa voi odottaa enemmän. Olen tyytyväinen, että Fortum pystyy näinkin vaikeassa markkinassa tekemään näinkin hyvää tulosta. Uskon sähkömarkkinan tervehtyvän hiljalleen, kun kysyntä kasvaa ja käsitykseni mukaan valtiot ovat laajalti lopettaneet yltiöpäiset tuulivoiman tukemiset.

Näyttää siltä että osinkoa olisi varaa nostaa ensi vuonna, mutta vuosille 2024 - 2026 ennustettu 1 600 milj. investointitarpeet tarkoittavat sitä, että olisi turvallisempaa jättää osinko nostamatta. Uskon näin käyvän ja sitä markkinatkin hinnoittelevat. Nykyinen osinkoprosentti on 8% joka olisi itsessään jo hyvä tuotto. Yleensä näin korkea osinkotuotto tarkoittaa että sen odotetaan laskevan. Epäilen ensi vuonna osingon olevan 1€ tuntumassa.

H&R
Mielestäni pehmeä tulos useamman vahvan raportin jälkeen. Samoilla kiinteistoillä kasvua tuli edelleen joten oletan pehmeyden liittyvän taseen kierrättämiseen, kun heikommin tuottavista kiinteistöistä luovutaan ja uudet eivät tuottaneet tilikaudella tulosta. Osingon payout ratio on matala 49% joka tarkoittanee että osinkoa nostetaan taas ensi vuonna kun payout ration tavoite on 45 - 55%. Osinkoherkkua tulee joka kuukausi. Kurssi kyntää samalla kun tase paranee ja omia osakkeita ostetaan.

Jos tätä voisi ostaa lisää, harkitsisin sitä nyt. 3,7% painotuksella ei ole kiire. Toivotaan että Kanadalaisten REIT:ien ostaminen tulee vielä joskus mahdolliseksi Nordnetissä. Maailmassa olisi varmasti parempiakin kiinteistösijoitusyhtiöitä, mutta tämä on mielestäni vakaa ja turvallinen kassavirtakone. Ja tekemien vain paranee, kun tehostamistoimet purevat ja focus keskittyy paremmin tuottaviin kiinteistöihin. Toistaiseksi sijoitus ei ole ollut erityisen hyvä, position ollessa 2 200€ tappiolla. Olen saanut tästä ja divestoidusta Primariksesta osinkoa 1 200€. Primariksen myynnistä tuli 1 000€. Seitsemän vuoden omistuksen jälkeen olen vasta omillani.

Mandatum
Ajattelen että tulos oli neutraali. Eps nousi 46%. Kurssireaktio +3%. Kovin paljoa korkeampaa nousua ei kannata odottaa, koska sijoitusten käyvän arvon muutokset aiheuttivat tulosylityksen. Sen verran osasin tilinpäätöstä lukea, että taseessa on edelleen ylimääräistä jaettavaa varallisuutta. 500 milj. osinkotavoite 2024 - 2026 tuskin tulee olemaan ongelma. Se ei kuitenkaan ole kovin iso tuotto nykykurssilla ja osakemäärällä. Noin 1€ kolmen vuoden aikana tarkoittaa 23% tuottoa / 3v. Tästä kun ottaa verot pois niin osake ei kovinkaan kummoista tuottovaatimusta onnistu täyttämäään. Karkeasti 5,7% / vuosi. Ja tästä on jo 2024 osinko jaettu!

Kurssirakettia tästä ei saa ja mietin kyllä haluanko pitää tätä salkussa mörnijäosakkeena. Tokihan osinkokoneena sijoitus tulee varmasti toimimaan. Ei nyt vielä ole myyntiaikeita, mutta syksyn aikana pitäisi jaksaa vertailla tätä Capmanin kanssa ja pohtia kannattaako molemmat (tai kumpikaan) yhtiöistä jättää salkkuun.

Nordea
Markkina rankaisi tuloksesta -3% kurssilaskulla. Odotukset olivat korkealla. Kaikissa liiketoiminnoissa pientä parannusta, jonka seurauksena tulos kasvoi 4%. Eps kasvoi komean 10% omien osakkeiden oston seurauksena. Eikä tulosparannus tullut edes käyvän arvon muutoksista, päin vastoin ne olivat vertailukautta huonommalla tasolla.

Kirjoitushetken 10,5€ kurssi tarkoittaa 7,3 PE-kerrointa (En ole keksinyt finanssiyhtiöille parempaa arvostuskerrointa). 8% osinkotuotolla ajattelen ettei tästä saa näillä hinnoilla kovin huonoa sijoitusta, vaikkakin finanssiala on syklinen. Välillä se näyttää halvalta ja kohta kalliilta. Ehkä nyt ollaan syklin huipulla ja ostaminen ei ole kannata. Korkohuippu on takana ja liiketoimintaympäristö tulee vaikeutumaan. Kirjoitushetkellä osake on 8% painolla salkussa. Edellisessä tuloskausikirjoituksissa olen pohtinut, että odotellaan korkojen laskua ja ostetaan synkempiin näkymiin. Silloin pitää uskaltaa panostaa rohkeasti, jotta saa taas useamman vuoden istua kyydissä. Viimeisimmän ostoni Nordeaan tein 7/2022 eli on tässä jo istuttu käsien päällä.

Qualcomm
Tilikauden vuoksi nyt tarkastelussa Q3 tulos. Hyvä tulos. Q4:lle hyvät näkymät, eli 2024 tulee tulee olemaan hyvä vuosi. Markkinat tykkäsivät tuloksesta ja lopputulema +8% osakekurssiin. Seuraavana päivänä tultiin taas -5% alas, hapokasta on kurssiliikkeet. Kaikki muut segmentit kasvoivat kauniisti, mutta IoT laski -8%.

Liikevaihto +6,7%. Tulos +25,8%. Osakekohtainen tulos +25,3% johtuen hieman dilutoituneesta osakekannasta. 12kk liukuvana lukuna liikevaihto kasvoi 4% mutta operatiivinen tulos nousi, FCF nousi. ROIC on taas mukavalla 21% tasolla. Ainakin toistaiseksi näyttää siltä että yhtiö pysyy sellaisessa kasvuvauhdissa että ensimmäinen ostoni 190$ hintaan tulee todennäköisesti tuottamaan riittävästi, halvemmat ostot vielä paremmin.

Royal Unibrew
Ajatelen tuloksen olevan paluu normaaliin vaikeampien aikojen jälkeen. Orgaaninen kasvu 6%. Osakekohtainen tulos kasvoi 14% (9,8 → 11,2 DKK). Velka on tavoitetasossa ja yhtiö päätti maksaa osinkoa 14,5 DKK / osake. Eli sama osinko kuin viime vuonna. Näkymiä nostettiin ylöspäin. Yhtiön laatu tulee esiin. Olen tyytyväinen että ostin lisää 5/2023 vaikka ajoitus menikin pahasti pieleen. Odotan innolla miten yhtiö kehittyy: Vauhdikkain epäorgaaninen kasvu on saatu päätökseen eikä suurempia yritysostoja enää aiota tehdä.

Sampo
Kurssireaktio +2%, hyvä tulos. Sijoitustoiminnan tuotot selittävät osan, mutta kyllä pinnan alta löytyy hyvää kehitystä. Osakekohtainen tulos 1,3 vs. 1,13 eli +15%. Minusta Topdanmarkin osto on pitkällä aikavälillä hyvä asia ja uskon että tulevaisuudessakin tämä on tylsä ja hyvä. Sampo on edelleen niukasti salkkuni suurin omistus 9,3% painotuksella. Kirjoitushetkellä eroa toisena olevaan Visaan on noin 700€. Jatketaan tyytyväisenä omistaista, lisäystä ei kannattane harkita näin suurella painolla. Osake tuntuu olevan neutraalisti hinnoiteltu.

Telia
Tässä on sitä Teliaa, jota olen odottanut näkeväni. Päätökseni myydä osa positosta pois 2,41€ hintaan keäkuun alussa näyttää nyt entistä huonommalta. Kirjoitushetken kurssi on 2,63. Menetetty 15 snt osakkeelta tarkoittaa 100€ menetettyä tuottoa. Osake nousi +8% tuloksen jälkeen.

-Hyvää: Tv & Media paransi huomattavasti, eli se voisi kohta olla myyntikunnossa. Tase parani Tanskan liiketoimintojen myynnin seurauksena. Osakekohtainen tulos parani huomattavasti 0,28→0,51.

-Huonoa: Indereksen Joni Grönqvist summasi tilanteen ytimekkäästi 19.7. aamukatsauksessa. Yhteenvetoni Jonin tekstistä: "P/E- ja EV/EBIT-kertoimilla Telia on edelleen kallis kilpailijoihin verrattuna. 7% osinkotuotto  rajaa osin osakkeen laskuvaraa, mutta se ei vielä ole kestävällä pohjalla kassavirrallisesti. Pörssistä löytyy matalariskisempää tuottoa."

Tällä puheella luovuin Teliasta.

Tietoevry
Kurssireaktio oli laimea +1%. Myös raportti itsessään oli kädenlämpöinen. Liikevaihto nousi +1% mutta osakekohtainen tulos laski -10%. Suurin osa laskeneesta tuloksesta selittyy nousseilla korkokuluilla. Operatiivinen tulos ja ROIC nousivat hieman, eli kaipa tämä minunkin excelissäni kääntyy lopulta varovaisen positiiviseksi. Yhtiö ei antanut näkymissään mitään sellaista, joka lupaisi vuodesta 2025 yhtään parempaa. Tällä tuloksella yhtiö vaikuttaa kohtuullisen halvalta (12 x EV/EBIT), jos uskot markkinan parantunvan lähivuosina. 8% osinkotuoton lisäksi ei paljoa tarvita arvonnousua jotta tuotto-odotus on riittävä holdaamisen jatkamiseksi.

Samalla kun yritän keksiä lyhyen aikavälin ajureita ylös, jotta pääsen myymään tämän pois, mietin että voisiko divestoinneista jäljelle jäävä osuus olla omistettavan arvoinen yritys? Ehkä, mutta varmasti löytyy parempikin parkkipaikka rahoille. Mietin jokaisen yhtiön kohdalla, voisinko laittaa tähän 10 000€ ja nukkua silti yöni hyvin. Tietoevryn kohdalla vastaus on ei. Yritän pitää malttia salkun tyhjennysvimmassani, mutta huomaan miettiväni usein, että A) Mihin hintaan tästä kannattaa luopua? ja B) Onko rahoille tarjolla parempituottoinen yhtiö juuri nyt? Jos saan kumpaankaan yllä olevista kysymyksistä vastauksen joka puoltaa myyntiä, saatan myydä pois nopealla aikataululla. Siihen asti odotan että markkina tuo myötätuulta ja pääsen tästä eroon nykyistä korkeammalla hinnalla.

Haluan että minulla on korkeat kriteerit pitää osake salkussa, sen sijaan että jääräpäisesti omistan sellaisia yhtiöitä joita joskus ostin kun sijoittamista aloitin. Tietoevry on ensimmäisiä osakkeitani. Vaikka osinkoa on tullut kivasti matkan varrella, niin vuonna 2018 osakekohtainen tulos oli 1,66€. 2023 se oli 1,45€. Arvonluonti on yhtiölle vaikeaa.

Visa
Tilikauden vuoksi nyt tarkastelussa Q3 tulos. Tuttuun tapaan Visa toimittaa vahvasti. Liikevaihto kasvoi ja kasvu valui alariville asti. Ensireaktio -3,3%. Jonkun artikkelin mukaa kurssireaktion syynä oli "revenue miss." Minä olen ihan tyytyväinen 7% kasvuun. Hitaamman kasvun vaiheita on tullut aiemminkin ja toisaalta olen myös odottanut että nopea kasvu alkaa hyytymään. Raportoitu tulos kasvoi 14%. Omien oston ansiosta osakekohtaisessa tuloksessa kasvua 17%.

Seuranta-aikani paras ROIC kun sexcelissä näkyy 25%. Velkaa on noin yhden vuoden vapaan kassavirran verran. Koko vuoden ohjeistuksen perusteella Q4 ei odoteta olevan kovin vahva, se selittänee kurssilaskun. EV/EBIT kertoimen ollessa 20, visa näyttää halvalta verrattuna historialliseen tasoon. Toki jos kasvu hyytyy, niin hinta on kallis. Näillä kertoimilla pitää löytyä kasvua vielä useita vuosia. 8% painolla V on salkkuni toiseksi suurin omistus. Jään toistaiseksi istumaan nykyisen positioni päälle.

UPM
Markkinat eivät pitäneet tuloksesta. Kurssireaktio -3,4%. Minä olen näkevinäni tässä käännettä parempaan. Kannattavuus on hieman parempaan päin, vaikka liikevaihto laski. EPS nousi komeasti 0,48→0,56€. 12kk liukuvalla keskiarvolla laskettu vapaa kassavirta on pienesti laskenut.

Kirjoitushetken EV/EBIT on 35,6. Urugyan sellutehdas on käynnistynyt ja se tukee tulosta täysimääräisesti H2 aikana. Saksan Biojalostamo käynnistyy 2024 aikana, siitä tulee taas vetoapua tulokseen. UPM hoitaa kasvuinvestoinnit perusteellisesti ja harkiten. Hinta näyttää kalliilta, mutta sykliset välillä näyttävät. Ajattelen tämän olevan neutraalisti hinnoiteltu, ei halpa mutta hinta on perusteltavissa. Jatkan osto-ohjelmaani hiljalleen luottavaisin mielin.

Kirjoittaessa tätä työpäivän jälkeen, unohdin laittaa osakekurssin exceliin. Sen seurauksena jäi EV:stä market cap pois. Onneksi jokin hälytyskello soi kun kirjoitin että EV/EBIT on 5,5. Sen julkaisu olisi ollut niin noloa, että olisi varmaan pitänyt lopettaa bloggaaminen kokonaan :D Hyvä esimerkki miten näihin voi päästä typeriäkin virheitä, DYOR!

Kesko
Neutraali tulos, kurssireaktio -0,7%. Ajattelen että tulos ei ollut kummoinen mutta näkymät alkavat hiljalleen näyttämään paremmalta. Odotan edelleen sitä että Rakentaminen ja talotekniikka (R&T) alkaa tekemään tulosta syklin kääntyessä. EPS ja liikevaihto laskivat vertailukaudesta. Suurin lasku tuli autokaupassa, mutta laskua oli kaikissa segmenteissä. Kassavirta ei laskenut niin pahasti kuin tulos joten en ole huolissani. Keskohan uskaltaa myös laskea osinkoa, eli Teliamaiseen syöksykierteeseen ei pitäisi joutua.

EV/EBIT on 15 ja rakentamisen syklin kääntyessä tulos nousee sen verran, että ei tämä ainakaan kalliilta näytä. Ajattelen että velkaa myös lyhennetään nopeampaa tahtia lähiaikoina, velkaahan otettiin Davidsenin ostoon. Velan lyhentyminen tukee myös kurssia, eli ajattelen tässä olevan potentiaalia hyviin tuottoihin seuraavina vuosina.

Investor AB
Hyvä tulos, joka suureksi osin seurausta arvonmuutoksista. Kurssiheilahteluista siivottunakin tulos parani 22%. Yhtiö tehnyt lisäsijoituksen Ericssoniin, jolla näyttääkin olevan hyvä momentum. Investoria on vaikea arvioida, koska kulissien takana tapahtuu niin paljon. Yhtiöt kehittyivät ilmeisen hyvin pois lukien Atlas Antibodies, joka näyttää sekin raportoineen positiivisen tuloksen. Investorissa on minua pätevämmät ihmiset hallinnoimassa sijoituksia. Luotan heidän työhön ja jatkan osto-ohjelmaani hiljalleen.

Main street Capital
Ylin rivi reilusti ylös, mutta se ei valunut alimmalle riville asti. Osinkoa tulee joka kuukausi, nousee kovaa tahtia ja lisäosinkojakin maksetaan milteinpä joka kvartaali. Toistan itseäni toteamalla joka tuloskaudella saman: Tekeminen on hyvää ja yhtiö jää pienellä painolla salkkuun kunhan: A) Hälyttäviä vaikeuksia ei ilmene ja B) Yhtiön paino on sellainen, että se on millään muotoa merkityksellinen. Kirjoitushetkellä MAIN on 1,2% painolla salkussa joten pysynee mukana B-kriteerillä vielä muutaman vuoden.

Vaikeasti ymmärrettävästä liiketoiminnasta johtuen en ajatellut lisätä. Sijoitusten arvonmuutokset on helppo siivota pois tuloksesta, mutta muuten yhtiö on mustalaatikko, josta tulee rahaa ulos joka kuukausi. En osaa sanoa minkä tuloslaskelman tai taseen rivin pitää olla pielessä jotta huolestuisin ja toteaisin että nyt ei mene hyvin ja yhtiöstä kannattaa luopua. Eli yllä mainittu kohta A on mutua. Tiedän yhtiön olevan vaikeuksissa vasta kun kurssikäyrä kertoo että nyt jotain hälyttävää on tapahtunut, silloin on jo myöhäistä. Pienestä painosta johtuen en viitsi käyttää hirveästi aikaa yhtiön ymmärtämiseen. Muistan käyttäneeni joskus, mutta aina seuraavaan tilikauteen mennessä unohdan mitä 6kk sitten opin. Kun myyntiharkinta tulee ajankohtaiseksi, niin samalla täytyy miettiä olisiko kannattavampaa lisätä panostuksia tähän.

---

Yhteenveto
Olipas mielenkiintoinen tuloskausi. Ei siksi, että tuloksissa olisi jotain erityistä, vaan siksi että tällä kertaa myynti- tai ostopohdinta ei ollut pelkkää sanahelinää. Jokaisen yhtiön pitää todistaa olevansa salkkuun jäämisen arvoinen. Keväällä olen myynyt Primariksen, Solventumin ja Telian pois. Uutena on tullut Qualcomm ja Elisa. Tietoevry, Capman, Mandatum ja MAIN ovat myyntiharkinnassa.

3M teki mitä olen siltä odottanut. En pitänyt sitä turhaan laatuyhtiönä, vaikka välissä olikin vaikeita vuosia. AT&T on muuttunut velkaongelmista laadukkaaksi teleoperaattoriksi. Telia paransi mutta liian vähän liian myöhään. Tietoevry jatkaa tasaista aikaansaamattomuutta. Tuloskauden jälkeen olen varovainen optimisti. Uskon monien yhtiöiden parantavan seuraavien vuosien aikana.

3M on hyvä esimerkki siitä, miksi salkussa ei saa olla liikaa yhtiöitä. Osake on näyttänyt halvalta, mutta en ole uskaltanut ostaa koska moni muukin salkun yhtiö on näyttänyt halvalta. Pienemmällä osakemäärällä olisin todennäköisemmin pystynyt ostamaan, koska samaan aikaan ei tarvitse miettiä 17 muuta osaketta joista moni muukin on näyttänyt halvalta.

QEPM
Lopullista tulosta sai tällä kertaa jännittää loppuun asti. Nordea, Visa, Sampo ja Investor olivat kaikki niin lähellä toisiaan, että hinta muodostui ratkaisevaksi tekijäksi. Voittajaksi nousi Nordea jota saakin sopivasti ostettua ilman välityspalkkioita vielä 23.8. Nordnetin kampanjan vuoksi. Laitoin ostotoimeksiannon menemään markkinahintaan eli 88 kpl @ 10,59€.

Olen edelleen sitä mieltä, että Nordea näyttää halvalta koska kurssi ennakoi jo huonompia näkymiä ja mielelläni vielä odottaisin hetken. Aloitin QEPM systeemin sen takia, että minun ei tarvitse miettiä ajoitusta tai hintaa. Tätä sääntö aion noudattaa.

Kolmen kärki oli tällä kertaa tällainen:
1. Nordea
2. Visa
3. Sampo

QEPM systeemi ei ole täydellinen, eikä sitä sellaiseksi saa. Vaatinee vielä vähän säätämistä finanssiyhtiöiden EV ja EBIT osioissa. Nyt finanssiyhtiöt ovat sijoilla 3 - 5. Kuudentena on Qualcomm ja seitsemäs taas finanssiyhtiö. Katsotaan mitä keksin tälle, ei ole prioriteettilistalla korkeimmalla. Ehkä loppuvuodesta paneudun tähän jos vaan ajankäyttöni sen sallii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti