torstai 21. kesäkuuta 2018

Osakkeen realisoitumaton tuotto

Päätin kirjoittaa tästä aiheesta, kun jälleen kerran yksi oman elämänsä Warren Buffet vilkuili salkkuani, ja kertoi mitä olisi pitänyt tehdä.

Kyseinen henkilö katsoi salkkuani ja totesi, että minulla Nordnetin superrahasto suomi tuottanut parhaiten. Minun kannattaisi siis keskittyä sijoittamaan vain indeksirahastoihin. Häh?

Väännän nyt oikein rautalangasta, että miksi tuollainen kommentti on väärin. Tämä malli on erittäin yksinketaistettu, se ei ota huomioon veroja tai välityspalkkioita.
Esimerkki 1. Sijoitan 100€ indeksirahastoon. Vuoden päästä arvo on tippunut 10%, mutta olen saanut 10€ osinkoa. Rahastoni tuotto on 0%.
Esimerkki 2. Sijoitan 100€ osakkeeseen. Vuoden päästä arvo on tippunut 10%, mutta olen saanut 10€ osinkoa. Osakkeeni tuotto on -10%

Tämä yllämainittu esimerkki kun toistuu vuodesta toiseen, niin näyttää helposti siltä, että rahastot ovat tuottaneet hyvin, ja osakkeet ovat tuottaneet huonosti. Ne kun saattavat olla jopa tappiolla. Osakkeista tulleet osingot on laitettu kasvamaan korkoa korolle ja tuottamaan jatkossa entistä suurempia osinkoja, kun taas rahaston osingot on laskettu rahaston arvoon.

Ottaessa osingot huomioon, parhaiten minulla on tuottanut Fortumin osake, joka on osinkoina ja arvonnousuna tuottanut miltei 50%.

Pitkässä juoksussa rahastot toki tuottavat keskimääräisesti paremmin, koska verottaja ei ota siivuaan välistä. Osinkoja taas on mahdollista sijoittaa keskivertoa paremmin tuottaviin yrityksiin, jolloin ne selkeästi kasvattavat salkun tuottoa. Itsellä on osa sijoituksista osakkeissa nyt ja ikuisesti, koska pidän tasaisesti kilahtelevista osingoista. Saan näin myös ajallista hajautusta salkkuuni. Oma painotukseni rahastoissa on nyt tätä kirjoittaessa 10,6%. Enemmänkin toki saisi olla, jotta pääsen nopeammin vauhtiin korkoa korolle ilmiössä. Osinkojen suhteen on myös olemassa erilaisia verovähennyksiä, joita ei ymmärtääkseni ole saatavilla myyntivoitoista. Pitänee selvittää asia ja kirjoittaa tästä oma kirjoituksensa joskus. (Tämänkin knoppitiedon opin sharevillen keskustelupalstalta. Kyllä se vain on hyödyllinen verkosto.)

Tulevaisuudessa pyrin mielelläni pitämään painotuksen rahastoissa 30-70%. Nyt olen ollut ehkäpä jopa liian innokkaasti juoksemassa osinkojen perässä, mutta tiedostan että osingot ovat se juttu, joka motivoi minua sijoittamaan. Tokihan voisin myydä rahastoa aina välillä ja nostaa itselleni osinkoa mutta tämä tuntuu typerältä, koska laitan rahat kuitenkin takaisin pörssiin.

Ei kannata katsella liian tarkkaan nykyistä osakekurssia, ja kuvitella että olet tehnyt huono tai hyvän ostoksen, hetkellinen kurssi kun ei kerro kaikkea. Ottaessani huomioon omien osakkeiden voitto/tappio- laskelman sekä saadut osingot, olen ±0 tilanteessa. Toki osa tappioista on jo osingoilla tehtyjä sijoituksia, että todellisuudessa taidan olla hieman plussalla....

Noh, varmasti joudun tätä asiaa selittämään sukulaisille viimeistään huomenna juhannuksena. Hyvää juhannusta kaikille lukijoille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti