keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Ongelma osakkeiden painotuksessa

Olen ajautunut pattitilanteeseen: Minulle myönnettiin superluottoa, joten täytyy olla tarkkana ettei yhden osakkeen paino ylitä 15%. Pienessä salkussa tämä on ongelma, koska mikä tahansa kohtuullinen osto nostaa osakkeen painoa useita prosentteja.
En halua ostaa jatkuvasti uusia osakkeita. Tuolloin rakentaisin omaa indeksiä. Halvemmalla voisin ostaa suoraan indeksirahastoa. Tuntuu että omistamiani yrityksiä ei kannata juuri nyt tankata lisää, mutta uusiakaan en halua ostaa. Kovinkaa montaa yhtiötä en ehdi seuraamaan. Nytkin osan yhtiöiden seurannasta olen ulkoistanut analyytikoille. Kuluja vähentääkseni olen pitänyt Helsingin pörssissä minimi ostohintana 1 000€ ja USA:n pörssiin 3 000€.

Miten tämän tilanteen pääsisi purkamaan? Esimerkiksi AT&T on jo noin 9% painolla salkussa, ei voi ostaa lisää ainaakaan tuolla minimisummalla. Olen odottanut laskupäiviä, sillä Sampoa voisi tankata hyvillä mielin. Harmittaa että joulun alennusmyynti meni ohi käteisen puutteen takia. Sampo on ainoa yritys joka on salkussani haluamaani pienemmällä painotuksella. Vaikka Sampo joutuu tulevaisuudessa keksimään uusia keinoja tuloksen kasvattamiseen, niin tarkoitus on korvata Nordea Sampolla Top 5 yrityksissäni. Silloin suurimmat omistukseni olisivat AT&T, HR, Telia, Fortum ja Sampo. Pyrin tekemään painotusmuutoksen ostamalla lisää haluamiani osakkeita, sen sijaan että myisin pois jo nyt omistamiani. Mahdollisimman vähän kauppaa pitkän aikavälin sijoituksissa on edelleen tavoitteeni.

Otetaan esimerkiksi Investor's House: Firma maksaa 3,1% osinkoa ostohintaani nähden. Saisi laskettua keskihintaa ostamalla lisää. Osake on noin 6% miinuksella. Tämä helpottaisi osittain painotukseen liittyvää ongelmaani, mutta kannattaako ostaa firmaa, jossa tulevaisuuden tuotto on 3% tasolla? Osinko on ollut komeassa kasvussa viimeaikoina, mutta kurssirakettia en firmasta usko. Yhtiö on ylittänyt analyytikkojen ennusteet ja johto antoi positiivisen näkemyksen myös tulevaisuudesta. Epäilemättä salkussa pidettävä yhtiö, mutta haluanko sitoa paljon pääomaa sen tarjoamaan tuottoon? Tällä hetkellä en.

Toinen pienellä painotuksella oleva osake on Capman. Ostin yhtiötä elokuussa 2017 inderesin suosituksen ja hyvän osingon innoittamana. Yhtiö on kuitenkin tehnyt osinkoaan huonompaa tulosta vuosina 2014, 2015, 2017 ja 2018. En halua ostaa lisää, mutta (edelleen Inderekseen luottaen) tuloskäänteen odotetaan olevan aivan kulman takana.

Viimeisten kirjoitusten valossa olen pohtinut: Tieto tarjoaa hyvää tuottoa. Firma on pystynyt kasvattamaan osinkoaan useamman vuoden putkeen. Ford tarjoaisi nykyhinnalla parhaimman tuoton, mutta ei ole pystynyt osingon määrätietoitseen kasvattamiseen vuosittain. Sampo tarjoaa Tietoa paremman, mutta Fordia huonomman tämän hetkisen tuoton. Sampo on kuitenkin osoittanut pystyvänsä luomaan omistajalleen arvoa pitkällä aikavälillä.

Ostan joka kuukausi 15€:lla Handels Bankenin USA indeksiä tai Nordnet SMART:ia samalla, kun kasvatan käteisen painotusta hiljalleen kohti 10% tavoitetta. Sitten harkitsen taas Fordin lisäämistä 1 500€:lla. Täytyy vähän joustaa minimi ostosummastani. Juuri tänään Daimler antoi negatiivisen tulosvaroituksen, joten onko autoteollisuuden suhdanne nyt karhumainen? Ehkäpä nyt ei ole aika rynnätä auto-ostoksille.

Taidan sittenkin kääntää katseet kohti sampoa. Buffetin sanoin:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti