tiistai 20. elokuuta 2019

Q2 tuloskauden satoa

Suurin osa yrityksistä on julkistanut Q2 tuloksensa, joten voisin hieman vetää yhteen. Päätin kirjoittaa lyhyet kommentit muutamien yritysten Q2 tuloksesta. Aloitettuani tekstiä, mietin näyttääkö se siltä kuin poimisin rusinoita pullasta. Avoimuuden nimissä päätin kommentoida jokaisen omistuksen Q2 tulosta lyhyesti. Talouden noususuhdanne näyttää olevan lopussa, mutta tuloskaudella on silti vältytty suurilta pettymyksiltä. Kokonaisuutena omat tunnelmat ovat neutraalit.

Q2


Nordea
Nordean tulokselta ei paljoa odotettu, mutta se oli kuitenkin reilusti parempi mitä pelkäsin. Olin varautunut toiseen Q1 tasoiseen tulokseen. Konsensuksen odotuks oli 0,18, kun todellin tulos oli 0,17. Markkinat palkitsivat tuloksen noin -6% kurssilla. Toki tulos on surullinen vuoden 2018 Q2 verrattuna, jolloin EPS oli 0,28. Joka tapauksessa kertaeristä oikaistu tulos on 848 milj. EUR. Uskon, että tulos saadaan kasvamaan johdon vaihdoksen myötä sekä Nordean että Sammon osalta. En myy, en lisää.  Pidän salkussa, annan osinkojen juosta ja luotan yhtiön johtoon vaikka alhaiset korot syövätkin pankin tulosta. PS. toivon osingon laskua. Jos tulos ei riitä kasvattamaan tai ylläpitämään osinkoa, niin on mielestäni terveen yhtiön ja hyvän johdon merkki maksaa pienempää osinkoa. Mielummin jätetään raha firmaan sisään ja käytetään investointeihin, joiden avulla voidaan jatkossa nostaa osinkoa.

Telia
Inderes aloitti raportin kommentoinnin otsikolla "Q2-tulos oli heikohko, vaikkakin askel oikeaan suuntaan." Odotuksissa oli 0,55 kruunun tulos, kun todellisuus oli 0,38. Markkina tarjosi tuloksesta pientä nousua. Välillä pelottaa kilpailijoiden kova vire, samalla kun Telia on räpiköinyt paikoillaan.  En ole (vielä) huolissani hetkellisestä tuloksen tippumisesta, vaikka loppuvuoden odotettu tuloksen parantuminen ei tapahtuisikaan. Yritän tässäkin tapauksessa luottaa johtoon enkä tee hätäisiä päätöksiä.

Fortum
Fortumin tulos oli erittäin hyvä, sillä se sisälsi ensimmäistä kertaa Uniperin tuloksen. Uniperin raportoituun tulokseen liittyi huomattavasti kertaluonteisia eriä, joten jokaisen neljänneksen tulos ei tule jatkossa olemaan näin hyvä. Tasaisen vahvaa suorittamista joka tapauksessa. Kun tässä on laskumarkkinaa odotettu ja pelätty jo hetken, niin mielelläni hieman lisäisin Fortumin painoa salkussa. Hyvä defensiivinen osake.

Tieto
Tiedon tulos on jäljessä vuoden 2018 tasosta. Vertailukelpoisilla erillä korjattuna tulos on kuitenkin noin viimevuoden tasolla. Tieto tehostaa liiketoimintaaansa ja uskon tämän parantavan tulosta tulevaisuudessa. Digitalisaatio toimii ajurina yhtiölle joten uskon kakun kasvavan. Toki myös kilpailevat yhtiöt haluaisivat kasvattaa omaa kakkupalaansa.

AT&T
Tulos osui odotuksiin. Velkaa on lyhennetty ja johdon kommentit olivat positiivisia. Osa liiketoiminnasta näyttää tuottavan huonosti: Direc TV vaikuttaa olevan murheenkryyni, mutta uskon HBO:n pystyvän paikkaamaan tätä katoa tulevaisuudessa. Vakaata suorittamista.

Ford
Yhtiö on raportoinut tehostustoimista euroopassa pitkin alkuvuotta. Tämä on ollut välttämätöntä, jotta tulos saadaan kestävälle pohjalle. Johto toisti koko vuoden EPS ennusteen (1,2 - 1,35), joka olisi noin viimevuoden tasolla. Mielenkiintoista onkin nähdä, saako yhtiö myös muun maailman liiketoiminnan positiiviseksi, nythän valtaosa tuloksesta tulee pohjois-amerikasta. Kauppasota voi iskeä vielä rajustikin yhdysvaltalaiseen yritykseen, joka pyrkii parantamaan tulostaan kiinassa.

Sampo
Vahva tulos kiitos IF:in. Sampo ei suotta ole salkkuni suurin omistus. Defensiivinen yhtiö. Tulos tippui 16% vuoteen 2018 verrattuna. Lasku johtuu tietysti Nordeasta, mutta kuten yllä kirjoitin, antaa johdon tehdä työnsä.

Investor's House
Jatkuvien positiivisten tulosvaroitusten putki päättyi yhtiön antaessa negatiivisen tulosvaroítuksen kvartaalin aikana. Inderesin mukaan se ei vaikuta yhtiöön pitkässä kuvassa. Tulos on odotettua heikompi ja itseäni harmittaa päätös jakaa Ovaron osakkeet omistajille. Eipä siitä pitkä aika olekaan kun IH hankki omistusosuuden oravasta. Välillä olen miettinyt tästä luopumista. Saisin rahat paremmin tuottaviin yrityksiin. Toistaiseksi pysykööt salkussa, mutta seurataan tuloksen kehittymistä. 3,4% osinkotuotossa ei juuri ole varaa supistua.

Capman
Vertailukelpoinen liiketulos kasvoi 18%. Olisi pitänyt lisätä tätä kauan sitten, kun se oli vielä reilusti miinuksella. Tuskin vieläkään on myöhäistä, mutta uskon että jatkossa pysytään keskihinnan yläpuolella. Nämä on näitä, ei auta harmitella. Mielummin on hyvillä mielin siitä, että on alun perinkään lähtenyt mukaan oikeaan junaan, vaikkakin vain pienellä positiolla.

Annaly Capital management
Velka on kasvanut, mutta en tiedä onko se tässä korkoympäristössä välttämättä huono juttu. Q2 tulos 0,25 ja konsensus 0,26. Yhtiö jakaa osinkoa 0,25$, joten se oikeastaan tekee juuri sen miksi sitä ostinkin. Maksaa suurta osinkoa. Yhtiön esittelyssäkin luvattiin, että yhtiö pystyy maksamaan suurta osinkoa, koska se ei pyri kasvamaan ja käyttämään rahaa investointeihin jotka saattavat tuottaa tai olla tuottamatta. Se pystyy siis välttämään riskejä keskittymällä siihen mikä toimii. Toivottavasti sama resepti toimii jatkossakin. Lisää en uskalla ottaa, mutta annan firman tuottaa mukavia osinkoja nyt ja jatkossa. Toistaiseksi tämä on ollut minulle hyvä sijoitus.

Nokia
Nokian tulos lisäsi uskoa yhtiöön. Aiemmin suunnittelin myyväni vuoden lopulla osakkeet pois, tai viimeistaan vuosiraportin jälkeen. Nokia on puhunut vahvasta Q4 tuloksesta, joten samassa nosteessa suunnittelin myyväni lappuni pois pysyvästi. Nyt aloin empimään, josko kuitenkin kannattaisi pitää vielä muutama vuosi. Syklistä yhtiötä en lopulta halua omistaa kovinkaan suurella painolla, joten tällä hetkellä Nokia on ilman muuta ylipainotettu salkussani.

HR
Q2 ei vielä julkaistu.

Kemira
Kemiraa ei ole enää salkussani, mutta mainittakoon positiivinen tulos. Olisin saanut hieman paremman myyntihinnan odottelemalla 2 kuukautta myyntiä. Jos en olisi myynyt ennen Q2 tulosta, olisin varmsti jättänyt myymättä kokonaan.


💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶

Tulosten kääntyessä laskuun (tai ainakin alle odotusten), ensimmäinen ajatus on usein "Miksi olen tälläistä roskaa ikinä ostanut?" Nyt kun ensimmäinen varsinainen sijoitusurani laskusuhdanne saattaa olla alkamaisillaan, niin on mielenkiintoista katsoa miten pää kestää. Pitää vain malttaa istua käsien päällä ja antaa firmojen selvitä vaikeimpiempien aikojen yli.

Olen viime aikoina miettinyt, että tärkeämpää kuin jatkuvasti kasvava osinko, on kuitenkin jatkuva voitollinen liiketoiminta ja sitä myöden mahdollisuus maksaa osinkoa. Tämä ylläpitää lumipalloefektiä ja lopulta johtaa vaurauden kasvuun ja rikastumiseen. Toki odotan että osinkokin pääsee lopulta takaisin kasvu-uralle. Hyvin voiva yhtiö tarkoittaa myös hyvin voivaa omistajaa.

Olen harkinnut muutamia uusia sijoituksia, mutta ostopaikkaa ei ole tullut. Voisin esittää olevani kärsivällinen, mutta todellisuudessa rahat eivät ole riittäneet uusiin positioihin samalla kun olen kasvattanut vanhoja. Jälleen täytyy mainita myös ajankäyttö. Minulta meni useampi päivä käydä läpi 12 omistamanai yhtiön Q2 tulos. Olen miettinyt että max. 15 yhtiötä salkkuun, niin jaksan tutkia tulosjulkistuksia. Jatkan pohdiskelua lähiaikoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti