Viimeksi kirjoitin toimialoista täällä. Minulle selvisi, että Nasdaq käyttää eri luokitusta kuin pohjoismainen Nasdaq OMX Nordic, kaavioni ei ole kovinkaan hyvin verrannollinen edelliseen kirjoitukseen. Aikani taistelin eri toimialaluokituksen kanssa, kunnes huomasin että tämäkin mainio ominaisuus on excelissä. (Pitäisikö ostaa Microsoftin osakkeita, jotta voi hyvillä mielin maksaa tästä myös koulun päätyttyä, heh.) Lätkin siis toimialat suoraan excelistä, josta ne tulivat ameriikan englanniksi. En anna sen häiritä itseäni, tämä säästää minulta huomattavasti aikaa ja vaivaa.
Pidemmittä puheitta asiaan.
Viimeksi suurin toimialani oli tietoliikennepalvelut (telecommunication services) miltei 20% painotuksella. Nyt se on tippunut jaetulle kolmannelle sijalle. Suurimman painotuksen paikkaa pitää Residential & Commericial REIT, johon kuuluvat HR sekä NLY. Investor's house kuuluu luokkaan Real Estate Operations, koska se harjoittaa myös isännöintitoimintaa. Insurance eli vakuutustoiminta on toiseksi suurin toimiala 13% painotuksella. Insurance sisältää vain yhden yhtiön (Sampo), jonka tuloksesta toki osa tulee pankkitoiminnasta. En viitsi alkaa manuaalisesti korjaamaan tälläisiä päällekkäisyyksiä. Välillä toki arveluttaa onko järkevää pitää Nordeaa salkussa samalla kun Sampo on suurin omistus.
Indeksien osuuden soisin edelleen olevan korkeampi, 20 - 30%. Nyt indeksien osuus on tippunut vuoden takaisesta, jolloin Rahastot-ryhmä oli 11% painotuksella. Silloin ryhmään kuului Superrahastot Suomi, Ruotsi ja Norja. Nyt lisäksi on tullut Handels Bankin USA indeksi. Jahka saan maksettua nykyisen superluoton pois, niin pääsen taas ostoksille kk-suunnitelman mukaisesti.
"Hedge" sisältää vain Nordnet Smart 10 rahaston. En keksinyt sille parempaakaan luokitusta ja Excel ei sellaista tarjonnut. Indeksistä se ei aivan sovi. Koska kyseessä tarkoituksena on olla pääomasuojattu rahasto, niin olkoot hedge luokituksella.
Taloussanomista muuten mielenkiintoinen lista miten eri toimialat kestävät taantumaa:
Terveydenhuolto 24,4
Energia 13,9
Päivittäistavarat 10,4
Kulutustavarat ja -palvelut 4,8
Yhdyskuntapalvelut 3,7
Rahoitus 1,7
Teollisuustuotteet ja -palvelut -1,8
Perusteollisuus -2,1
Informaatioteknologia -2,4
Tietoliikennepalvelut -6,6
Maailman osakkeet 1,4
Lähde: Lähde: BCA Research
Olenkin harkinnut Fortumin lisäystä, suunnittelemani 1 500€ summa nostaisi sen Sammon kanssa salkun suurimmaksi omistukseksi. Noh, katsotaan nyt velka pois ensin ja muutaman kuukauden kk-säästöt perään. Ellei tule loistava ostopaikka ennen sitä... Vielä joku terveydenhuollon yhtiö salkkuun?
Mielestäni salkun hajautus on kunnossa, vaikka pieni viilaaminen ei olisi pahitteeksi. Salkustani puuttuu kulutustavaroita valmistava B2C yhtiö, muutamia olen harkinnut jo pidemmän aikaa. Harmi että ostettavaa on niin paljon, ja rahaa niin vähän.
ICB luokituksen määritelmät suomeksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti