torstai 12. maaliskuuta 2020

Laskettelua

Pörssissä on ollut melkoista kyytiä. Ihan hyvä päästä testaamaan miten oma pää kestää omaisuuden arvon alenemista, nyt kun sitä on toden teolla tullut. Salkussa on hävinnyt noin viikon aikana 10 000€. Ei mikään pikku summa minulle. Noh, mitä fiiliksiä laskusta on herännyt?


Myyntipanikointiin en ole lähtenyt mukaan. Nokian myin pois ihan muusta syystä kuin korona-virus. Tämä tapahtui onnekseni ennen varsinaista paniikkia. Oletin että minullahan pää kestää laskua vaikka kuinka. Ei se kuitenkaan ihan näin mennyt.

Ajattelin että en tee hätiköityjä ostoja. Mm. Fortumia olen kyttäillyt ostomielessä jo pidemmän aikaa. Vielä kun toimitusjohtaja vaihtuu, ja huonoon aikaan ottaen huomioon Uniper-tilanne, niin olin tyytyväinen etten ole hätiköinyt. Katsellaan rauhassa. Noh, kun kurssit laskivat niin että osinko on yli 6%, niin vanha osinkointo heräsi. En malttanut odotella, tankkasin positioon noin 20% lisää. Uniperin huono Q4 tulos ja toimitusjohtajan vaihto olisi ollut hyvä syy odotella vielä, mutta sinne meni. Mielestäni tein ostoksen liian impulsiivisesti, tulevaisuus toki näyttää oliko se hyvä vai huono sijoitus. Pitkällä tähtäimellä olen luottavainen Fortumiin, tämä ei ole muuttunut.

Osto sai endorfiinin virtaamaan aivoihini. Mielihyvä täytti mielen. Innostuin katsellessani punaisi kurssimuutoksia näytölläni. Meinasin aloittaa ison position pitkään harkinnassa olleeseen Investor AB:hen. Harkitsin myös maksimisijoituslainan nostamista ja ottaa samalla muihinkin osakkeisiin pientä lisäystä. Sampo näyttää naurettavan halvalta 32€ hintaan. Osinkoja! Onneksi kaverini huomautti, että Investorin hajautus on niin laaja, että tulos saattaa ottaa osumaa koronan vuoksi reilustikin. Hyvä huomio, kiitos tästä. En ollut ajatellut tätä. Päätin, etten tee enää yhtään ostoa tällä viikolla, kävi miten kävi. Ehdin vähän hengähtää ja miettiä siirtojani. Nyt mieli on jo rauhoittunut ja uskaltaisin ehkä luottaakkin arvostelukykyyni taas. Sijoittamisessa verkosto on tärkeä. Omat sokeat pisteet saattavat olla muille itsestäänselvyyksiä. Introverttinä verkostoituminen on ollut minulle aina vaikeaa. Pitänee alkaa työstämään tätä.

Minulla pää kestää kyllä holdailla osakkeita. Mutta se ei tahdo kestää käteispositiota. Täytyy alkaa harjoittelemaan tätäkin tietoisesti. Pitkään olenkin tavoitellut 10% käteispainoa, siihen ikinä pääsemättä.

Lasku sai aikaan myös muita mietteitä. Ford on kompuroinut jo ennen koronaa. Miten yhtiön käy nyt, kun koko maailman talous tökkii? Ford on ollut todellisissa taloudellisissa vaikeuksissa aiemmin ja selvinnyt niistä. Uusia uhkia voi aina ilmaantua, selviääkö yhtiö niistä? Muistan joskus lukeneeni, että Warren Buffet ei sijoita autoteollisuuteen, koska se sitoo niin paljon pääomaa ja tuotto on syklistä. Ymmärrän nyt mistä on kyse. En lähde myymään tässä myyntipaniikissa alhaisimpaan mahdolliseen hintaan, mutta asiaa täytyy miettiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti