sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Onko koronapaniikin pohjat jo nähty?

Kukaan ei tiedä. Facebookin sijoituskerhossa keskustelua seuratessani tekee mieli poistua koko ryhmästä. Joka päivä joku kertoo miten tänään noustaan tai lasketaan ja kuinka monta prosenttia. Samalla kerrotaan, että ne jotka eivät ymmärrä tänään myydään tai että eilen oltiin jo pohjilla ovat, idiootteja. Jos unohdetaan nämä lapselliset lällättelyt ja pyritään tekemään harkittu päätös perusteluineen. Kirjoitan tätä, kun pörssissä on 2 nousupäivää takana. Tämän ei ole tarkoitus olla kattava kirjallisuuskatsaus koronan talousvaikutuksiin, joten lähdevitteet tein laiskasti linkkeinä.

Kerron ensin mitä on tapahtunut tässä ajassa: Ostin Sampoa hintaan 28,7€, kun kirjoittaessa tätä tekstiä päivän päätöskurssi on 24,53€. Kurssihan on käynyt alle 22€. Päätin tehdä seuraavan oston 22:ssa riippumatta siitä miten suuri painotus yhtiöllä on jo valmiiksi, mutta myöhäistyin tästä. Fortumia ostin kurssiin 17,65€. Osake on sulkeutunut hintaan 12,97€, alhaisimmillaan se on käynyt 12,25€:ssä. Ford on ilmoittanut lakkauttavansa osingonmaksun. Olin jo etukäteen huolissani yhtiön kassasta, joten siinä mielessä tämä on varmasti yhtiön kannalla hyvä idea pitkällä tähtäimellä. Itse mietin edelleen haluanko omistaa firmaa.

Olen käyttänyt Nokiasta irronnutta käteistä nyt niin, että jäljellä on 2 000€. Ensimmäiset ostoni tein selvästi hieman liian hätäisesti. Nyt kahden päivän nousun jälkeen epäröin, teenkö seuraavat ostoni liian myöhään?
Lähde: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports Luettu 20.3.2020

WHO:n taulukon mukaan määrä on edelleen kasvussa, mutta näyttäisi siltä että Kiinassa epidemian leviäminen on tasaantunut. Ei siis laskenut, mutta kasvu ole enää exponentiaalista. Huolestuttavaa on Euroopan ja erityisesti USA:n tilanne, jossa uusien tapausten määrä on edelleen kasvamassa kovaa vauhtia. Salkkuni yhtiöt ovat suomalaisia, ruotsalaisia tai amerikkalaisia, joten en usko että taloudellisesta näkökulmasta pahinta on vielä nähty.

Lähde: https://www.bbc.com/news/business-51706225 Luettu 20.3.2020

Kuten Bloombergin kuvaajasta nähdään, osakkeet ovat laskeneet reilusti nopealla tahdilla. Näin nopeaan laskuun luulen vastareaktiona tulevan nopea nousu. Niitä on nyt nähtykin, ensin lasketellaan paljon ja sitten noustaan yhtä komeita prosentteja. Tästä syystä epäilen, että kun pohja on saavutettu niin ensimmäinen pomppu ylös on suhteellisen nopea. Mikäli lasku lähtee loivenemaan, niin uskon myös nousun tapahtuvan rauhallisemmin: Tällöin ostajien ostot jakautuvat ajallisesti eikä suurta pomppua ylöspäin tapahdu.

Kurssit tuppaavat ennustamaan tulevaa. Siinä vaiheessa kun reaalitalous on pohjilla, niin rahatalous lienee noussut jo 3 - 12 kk ajan. Vaikeaksi tämän tekee se, että kukaan ei tiedä milloin kursseihin aletaan hinnoittelemaan parempia aikoja. Itsehän aloitin sen jo, kun tein ostoni viikko sitte. Hinnoittelin paremman tulevaisuuden kurssiin ja ostin. Voisimpa sanoa että osto oli juurikin noin analyyttisesti mietitty. Voisi olla järkevää odotella tulosjulkistuksia Q1:ltä, mutta pahimmillaan silloin olen jo myöhässä, mikäli pandemia saadaan hallintaan nopealla aikataululla.

Lähde: https://www.eurojatalous.fi/fi/2020/artikkelit/maaliskuun-2020-talouskatsaus-suomen-talous-taantumaan-koronaviruksen-takia/ Luettu 20.3.2020

Ymmärtääkseni Kiinassa talous on alkanut jo elpymään, mutta, niin kuin kirjoitin, USA:ssa pahin saattaa olla vielä edessä. Suomen pankki on ennustanut suomen BKT:n laskevan 1,5 - 4%. Talouden odotetaan elpyvän vuoden 2020 toisella puoliskolla Kiinan ja maailmankaupan vetämänä. Ohessa suora lainaus Suomen Pankin julkaisusta:
Koronapandemia ja siihen liittyvät rajoitustoimet aiheuttavat vakavaa painetta yritysten kassavirralle, kun tuotannon rajoitteet ja kysynnän heikkeneminen supistavat yritysten tuloja samalla, kun niiden menot pysyvät ennallaan. Ellei yrityssektorin rahoitustarpeita onnistuta riittävästi turvaamaan jo pandemian alkuvaiheessa, kannattavatkin yritykset saattavat ajautua nopeasti maksukyvyttömiksi. Siinä tapauksessa taantuma uhkaa pitkittyä merkittävästi ja työllisyystilanne heikentyä entisestään.

Eri sektorit ottavat osumaa taantumasta eri tavalla. Päivittäistavarakauppa ei välttämättä kärsi taantumasta. Näin kävi ainakin 90-lamassa ja finanssikriisissä. Autokauppa taas on kärsinyt molemmissa lamoissa pahasti. Allaolevassa kuvassa on laman vaikutus suomalaisen kauppaan. Mitä alemmalla ala on taulukossa, sitä vakavampi vaikutus lamalla on ollut kulutukseen. Mitä pidempi palkki alalla on, sitä kauemmin kysynnän lasku on kestänyt. Lähde: Kulutuksen määrät ja tyylit talouden muutoksissa.

Lähde: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/152242/Kulutuksen_maarat_ja_tyylit_talouden_muutoksissa.pdf?sequence=1
Alla kuvakaappaus Nordean markkinakatsauksesta.

Lähde: https://www.nordea.com/fi/media/uutiset-ja-lehdistotiedotteet/press-releases/2020/03-12-11h00-nordean-talousennuste-suomi-sairastui---koronavirus-vie-suomen-taantumaan.html Luettu 20.3.2020

Nordean päästrategi kiteyttää omia ajatuksia, mutta paremmalla uskottavuudella kuin harrastelijabloggaaja. En usko että tässä mennään täysillä puuta päin. Valtiot ovat ottaneet käyttöön tukipaketteja yrityksille ja velkakin on halpaa juuri nyt. En silti vähättele taloudellisia riskejä, tokihan ne voivat konkretisoitua. Vaikka konkursseilta säästyttäisiin niin talouden hidastuminen tulee varmasti vaikuttamaan yritysten tulokseen.

Lähde: Yahoo Finance & Tradingview
Yllä on vasemmalla OMXH25 indeksi ja volyymi. Oikealla S&P500 indeksi ja volyymi. Suhteellisen korkea volyymi kertoo mielestäni sen, että nousut voivat edelleen olla spekulanttien aikaansaannosta. Kun volatiliteetti on korkealla, riittää myös ihmisiä jotka yrittävät hypätä sisään ja ulos oikeaan aikaan. Tämä luonnollisesti lisää kaupankäyntiä. Vaikka tekninen analyysi ei ole vedenpitävää tiedettä, niin sen verran haluaisin yllä olevia kuvia tulkita, että en usko tilanteen rauhoittuneen vielä. Maanantain avauksen suuntaa en uskalla ennustaa, mutta epäilen että muutos on suurehko.

On helppo kirjoitella että malttakaa nyt, kun itse on käyttänyt jo 1/3 sotakassasta. Pitäisi kirjoittaa postaus aina ennen kaupankäyntiä, niin tulee analysoitua tilanne tarkemmin. Katselen ensi viikolla pörssien suuntaa ja teen päätökset sen perusteella. En kuitenkan usko että hyvää ostopaikkaa voi tälläkään kertaa tietää kuin vasta jälkikäteen. Jos epäilyttää, niin kannattaa odotella Q1 tuloksia ja lukea tulevaisuuden näkymät erityisen tarkasti. Välttyisi turhilta riskeiltä, mutta mahdollisesti menettäisi nousun alun.

PS. Ostolistalla oleva Capman on tehnyt oivan koonnin eri kysymyksistä liittyen koronavirukseen. Inderestä seuraavat toki tietävät tämän jo, mutta mainostampa nyt silti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti