maanantai 10. elokuuta 2020

Millainen sijoittaja olen?

Lisäsin blogini sijoitusblogi Inssinosingot ylläpitämälle blogilistalle. Tätä varten jouduin vastaamaan muutamiin kysymyksiin, jotka kannustivat miettimään tarkemminkin omaa sijoitusfilosofiaa. En ole varma, olenko avannut ajatusmaailmaani blogissa, ainakaan tätä kirjoitusta enempää. Kirjoitin tuon yli 2 vuotta sitten, en pidä tuota enää täysin ajankohtaisena kirjoituksena.



Viime aikoina salkkuni on menestynyt niin huonosti, että en ole nähnyt syytä kertoa miten sijoitan ja miksi. Kuka tahansa saa salkun tuottamaan huonosti. Avaampa nyt ajatuksiani joka tapauksessa. Samalla tulee käytyä läpi erilaisia virheitä, joita on tullut tehtyä pelkästään omasta ajatusmaailmasta johtuen.

Aloitan kopioimalla vastaukseni inssin osingot blogilistalta. Heittomerkeissä on suora lainaus omista vastauksistani, alle olen täsmentänyt mitä tarkoitan.

Blogin kirjoittajasta
"Olen toista amk-tutkintoa suorittava työtön, joka on odottanu työelämään pääsyä yli 15 vuotta. Sijoittamisen aloitin keinona päästä eroon köyhyysloukusta. Halusin nähdä tulojen kasvavan, keinolla millä hyvänsä."

Keinolla millä hyvänsä tarkoittaa vain sitä, että olin epätoivoinen. Palkkatyön saaminen vaikutti epätodennäköiseltä ja yrittäjänä tein käytännössä nälkäpalkalla hommia. Tuntui että elämä seisoi paikoillaan, koska rahaa ei jäänyt yhtään ylimääräistä. Pystyin sijoittamaan vain siksi, että avopuoliso maksoi suurimman osan talouden kuluista. Tällä hetkellähän tuo elämäntilanne tuntuu olevan pelkkää pahaa unta

Mikä erottaa sinut muista sijoitusblogeista?
"Bloginin runko rakentuu kuukausi- ja kvartaalikatsausten ympärille. Tämän ympärille kirjoitan tuloskausiraportteja, yhtiöanalyysejä, kirjallisuuskatsauksia tai sen hetkisiä fiiliksiä. Blogissa löytyy raskaampaa ja kevyempää sisältöä."

Jouduin ihan miettimään, että mitäs sieltä blogista löytyy. Yhtiöanalyysit ovat viime aikoina jääneet vähemmälle. Useampaa olen aloittanut, mutta aina todennut ettei minulla ole riittävää osaamista arvioida yhtiötä niin hyvin, että kehtaisin siitä kirjoittaa jonkinlaista analyysia. Uskon, että aloittamani excel- seuranta yhtiöistä antaa minulle paremmin näkemystä siitä, mihin suuntaan yritys on kehittymässä. Ainakin se pakottaa paneutumaan tulosraportteihin pelkkää silmäilyä lähemmin. Joskus harkitsin, että tekisin Talousmentor tyyppistä seurantaa yrityksen tuloksista. Talousmentorhan lopetti, koska työmäärä kasvoi liian suureksi,. Voin todeta että tekemättä jättäminen oli oikea ratkaisu.

Mihin olet sijoittanut
"Olen osinkosijoittaja. Tärkeintä minulle on vakaa ja kasvava osinko. Olen pyrkinyt nopeuttamaan pääomatulojen kasvua ottamalla korkeamman riskin osakkeita mukaan salkkuun. Lisäksi olen hajauttanut indeksirahastoihin ja etf:n mahdollistamaan nopeamman pääoman kasvun ja verotehokkuuden."

Salkkuani katsomalla ei uskoisi, että olen pyrkinyt vakaaseen ja kasvavaan osinkoon. Nokia oli täysi farssi, tankkasin vielä lisää kuukausia ennen kuin päätin luopua osakkeesta kokonaan. Eli maksimoin tappiot. Lisäksi salkussa on Ford, josta olen pitkään ollut ristiriitaisissa fiiliksissä. Annaly Capital Managementtiä ostin sillä ajatuksella, että enemmän osinkoja tarkoittaa nopeampaa salkun kasvua. Periaatteessa näin. NLY on laskenut osinkoa kahdesti omistukseni aikana, joten en voine pitää sitä erityisen onnistuneena sijoituksena. Kaikkia näitä osakkeita olen ostanut osingonkiilto silmissä. Jälki on ollut rumaa. Koronan myötä myös salkkuni parhaimpiin osingonmaksajiin kuuluva HR reit on laskenut osinkoaan, mutta tästä en ole (vielä) huolissani. Muistan hyvin miksi valitsin näitä osakkeita salkkuun. Nytkin pelkkä ajatus sijoittaa 3% osinkotuotolla johonkin yhtiöön turhauttaa minua. Pienempi, varmempi ja hitaasti kasvava osinko pitäisi salkun osinkokäyrän noususuunnassa paremmin kuin suuri osinko, joka sitten laskeekin 20% vuoden päästä ostosta.

Kerro jotain sijoitusstrategiastasi?
"Strategiani on klassinen osta ja ”unohda.” En usko olevani markkinoita fiksumpi, joten pyrin käymään mahdollisimman vähän kauppaa. Tämä toimii sekä hyveenä että paheena: En panikoi kurssilaskuissa, mutta olisin säästänyt pääomaa tekemällä nopeamman päätöksen myydä huono sijoitus pois."

Enemmänkin osta ja älä stressaa. Mahdollisimman vähän kauppaa tarkoittaa käytännössä sitä, että myyn mahdollisimman harvoin. Juuri tämä kohta sai minut miettimään. Olen toisaalta ollut ylpeä siitä, että en ole panikoinut ja myynyt pohjilta vain siksi, että jokin huono uutinen tai huono kvartaali on laskenut kurssia hetkellisesti (esim. Nordea). Samasta syystä tuli otettua kunnolla takkiin Nokian kanssa. Fordikin on syönyt jo 50% sijoitetusta pääomasta ilman osinkoja. Nettona olen saanut osinkoja noin 11% sijoitetusta summasta, joten tällä hetkellä Fordiin sijoitetusta pääomasta on kadonnut noin 40%. Olisi kannattanut myydä pois heti, kun alkoi näyttää huonolta. Nokiastahan luovuin viimeinkin tämän vuoden aikana. Yli 10v omistamisen jälkeen. Fordin suhteen en ole vielä täysin varma, mitä minun kannattaa tehdä. Se on varma, että mikäli haluan käydä mahdollisimman vähän kauppaa, jatkossa osakkeet pitää seuloa tarkemmin. Aloittaessani sijoittamista myin liian herkästi osakkeen pois. Monesti totesin että pitämällä osake salkussa olisin saanut paremman tuoton. Mitä vähemmän teen peliliikkeitä, sitä vähemmän tulee tehtyä tyhmiä liikkeitä :D

Anna vinkki sijoittamisen aloittamiselle
"Sijoittaminen on oiva keino tehdä jotain oman tulevaisuuden eteen. Jos et ole tyytyväinen elämääsi, tämä on yksi väylä kulkea kohti haluamaasi suuntaa. Elämä, tai sijoittaminen, ei ole koskaan valmis. Siksi kannattaa kulkea hiljakseen sinne mihin haluat päästä. Matka on määränpäätä tärkeämpi."

Ellen olisi juuri kirjoittanut firetykseen liittyvää tekstiä, vastaus olisi ollut erilainen. Sijoittaminen antaa minulle tavoitteen ja määränpään. Mitä tekisin ilman sitä? Vaikka en ikinä saavuttaisi tavoitteitani, olen silti saanut tästä mielenrauhaa tiukoille vuosille. Esimerkiksi vuonna 2019 sain osinkoja nettona keskimäärin 130€/kk. Tuo ei ole suuri raha, mutta tiedän että tiukan paikan tullen se helpottaa taulouden rahatilannetta. En usko salkkuni olevan ikinä niin iso, että kokisin sen olevan valmis. Aina voisi elää vähän leveämmin. Siksi on tärkeää myös nauttia matkasta sen sijaan että keskittyisi sokeasti määränpäähän. Myönnän että olen välillä unohtanut nauttia elämästä. Onneksi asia muuttuu kun pääsen työelämään. Minulla ei ole tavoitteena nostaa säästöastetta mahdollisimman korkeaksi. Säännöllinen palkka tuo enemmän pelivaraa säästää tai tehdä jotain muuta. Se on varmaa, että kuukausittainen säästösumma tulee nousemaan nykyisestä huomattavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti