maanantai 24. elokuuta 2020

Aloitin treidaamisen opettelun. Taas!

Elokuussa olen jatkanut viimeksi kesken jäänyttä treidaamisen opettelua. Viimeksi laitoin treidaustilille 200€ ja nostin sieltä pois 160€. Sain siis tuhottua pääomaani 40€ edestä, jopa  20%. Silloin tein _todella_ typeriä virheitä. Nyt aion tehdä vain virheitä. Aika näyttää saanko nytkään mitään aikaiseksi, mutta aion yrittää.

Miksi treidata, kun historia sen suhteen on huono? Tutkimuksetkin osoittavan suuren osan treidaajista häviävän rahaa. Kollegani työpaikka siirrettiin organisaation uudelleen järjestelyssä 100km. Perheellinen ihminen vuokrasi asunnon läheltä työpaikkaa ja tekee kolmivuorotyötä. Ihmettelin tätä järjestelyä, lähempääkin saisi varmasti töitä. Vastaus oli yksinkertainen: "En ollut valmis luovuttamaan vielä." Kun puhutaan treidaamisesta, minun vastaukseni on sama. Siinä on potentiaalia jonka suhteen en ole valmis luovuttamaan.

Mennään hetkeksi kesään 2019. Aloitetaan virheistä joita tein viimeksi. Suurin tappio tuli kun kurssi reagoi nopeasti ja minä olin ottanut vastakkaista näkemystä. Katselin tuolloin hopean viivästettyjä graafeja enkä ollut tietoinen kurssiliikkeistä. Tyhmänä katsoin  kun ostotasot laskivat reilusti oman ostohintani alapuolelle tajuamatta mitä tapahtuu. Tämä tapahtui kun istuin koneen ääressä tuijottamassa ruutua. Töissä ollessani usein avasin position iltapäivällä töiden jälkeen ja seuraavana päivänä katsoin hinnan ensin aamutauolla noin 9.30 ja seuraavan kerran klo 13. Mitä kaikkea olisikaan ehtinyt tapahtua siinä välissä. Psyykkeenikin oli tuolloin huono. Muistan että aina kun avasin position, iski hirveä paniikki päälle. Ensimmäinen ajatus oli, että nousisi nyt sen verran että pääsen omilleni. Ihmekös se etten saanut voittoja aikaiseksi, kun yleensä olin tyytyväinen päästessäni omilleni. Totean vielä, että yli puolet treideistäni oli kyllä voitollisia tuolloin, mutta siinä missä voitollisissa treideissä voitin senttejä, niin tappiollisissa hävisin euroja. Viimeisessä jopa 30€.

Minulla ei ole tarkoitus tehdä suuria määriä rahaa treidaamalla. Tarkoitus on parantaa omaa kassavirtaa, jonka avulla saan nopeutettua pääsalkkuni kasvunopeutta. Osingot, ja tulevaisuudessa toivottavasti pääomatulot yleensä, näyttelisivät suurta roolia salkun kasvussa. Töihin päästyäni peruspalkkani tulee olemaan noin 2 450€, johon tulee vielä työpaikasta riippuen ilta-, yö-, ja viikonloppulisät. Tästä kun vähentää verot niin käteen jäävästä osasta ei liikene suurta summaa, jolla kasvattaisin salkkuni kokoa. Palkasta kun lyhentää lainaa ja yrittää kerätä 80 000€ tonttia ja autotallia varten, niin uskon että huumorintaju alkaa loppua kesken. Vielä pitäisi säästää ja sijoittaakin.

Vuoden aikana olen viettänyt paljon aikaa lukien ja opiskellen treidaamista. Kokemuksestakin on jotain hyötyä. Viime kesästä viisastuneena aion tehdä joitain asioita toisin. En tule tekemään treidiä 5 minuutin kynttilöillä ja luottamaan siihen että suunta pysyy oikeana koko yön. En treidaa vain koska vapaa päivänä ehdin. Mikäli aamulla näyttää siltä, ettei kannata yrittää, niin en edes yritä. Kun avaan position, niin pitää olla suhteellisen varma kurssin suunnasta. Enkä todellakaan tee ostopäätöksiä viivästetyillä graafeilla.

Sain Elokuussa noin 140€ osinkoja. Otin tämän 140€ treidauskassaan, jonka avulla olen ollut parhaimmillaan 2,7% voitolla. Ei mikään huipputulos eikä mitään huippu treidejä mutta olen oppinut rutkasti. Alla kuva päivittäisistä tuottoprosentista. Maanantai iltaan asti sain pidettyä kaikki päivät positiivisena. Maanantai alkoi huonosti: Ensimmäisessä treidissä jäin jo 0,5% tappiolle. Sain käännettyä sen lopulta 0,27% voitoksi ja ajattelin lopettavani siihen. Enkös illemmalla ajatellut vielä että parannetaan hieman päivän tuottoa, jolloin +0,27% muuttui -0,54%. Sain senkin käännettyä vielä +0,06% voitoksi. Melkoista vuoristorataa siis. Tässä vaiheessa voin jo todetta että psyykkeeni ei todellakaan ollut enää sellainen, että treidaamista olisi kannattanut jatkaa. Lopputuloksena ruma -1,12%, joka söi miltei kaiken saadun tuoton tähän mennessä. Huomasin päivän lopussa olevani lähes maaninen kun lätkin kauppoja menemään minuutin graafien perusteella. Jos longi ei napannut, niin myydään pois ja otetaan shortti heti perään. Ei näin. Lopputuloksena olen 1,25% plussalla elokuulta. Maanantai-iltaan asti olin erittäin hyvillä fiiliksillä tästä muutaman päivän kokeilusta. Nyt en enää ole. Pitikin viimeisenä päivänä pilata komeat tuottoprosentit. Huomenna laitan treidit exceliin ja mietin että mitähän hittoa sitä tuli tehtyä. Tekninen analyysini ei pettänyt, psyykkeeni petti. Ehkä on hyväkin että sain tappiopäivän tähän toiseen yritykseen. Palaudun maanpinnalle. Harmittaa vaan vietävästi, kun olisin halunnut raportoidan kivat tuotot näin julkisesti :D Haluaisin lopettaa treidit hyvään fiilikseen, jotta on kiva jatkaa kun saan treidauskassan taas kasaan. Yritän ajatella tätä positiivisen kautta: Tänään opin enemmän kuin minään muuna päivänä. Jatkossa treidaamista helpottaa myös se, ettei minulla ole vastaavaa deadlinea kuin nyt. Tänään on ollut viimeinen treidauspäivä, koska loppukuun työvuorot menevät niin etten ehdi juurikaan koneelle sellaiseen aikaan ku kauppaa voisi käydä. Kuun vaihteessa siirrän rahat takaisin pääsalkkuuni ja käytän ne viimeisen kk-säästöön jonka aion tehdä vähään aikaan.

Tuntuu typerältä iloita 0,6% päivävoitosta, mutta samalla se tarkoittaisi 3% viikossa. Kaukana summasta jolla voisi elää, mutta mukava lisä vauhdittamaan pääoman kasvua. Vertailuna voidaan todeta, että olen ostanut osakkeita vain koska ne tarjoavat 5% osinkotuoton vuodessa. Mikäli saan kuukaudessa vaikkapa 1% voittoa, se on silti paremmin kuin pelkkään osinkovirtaan tyytyminen. Tappioilta ei voi välttyä, mutta uskon että tasaisen varmalla tekemisellä voisi saada 1 - 3% tuoton kuukaudessa.

Pyrin välttämään sijoitussomettajan emosyntiä, jossa onnistumisia tuodaan esille kuin mikäkin ja epäonnistumiset unohdetaan vähin äänin. Syyskuun kuukausisäästön toteuduttua en tiedä milloin saan taas riittävän kassan kasaan, jotta pääsen jatkamaan päiväkaupan opettelua. Ei kannata odotella henkeään pidätellen, että milloin tulen raportoimaan voittoja tai tappioita treidauksen osalta. Ehkäpä laitan taas 200€ treidauskassaan. Sieltä siirrän joka kuun lopussa tienatut sentit säästötilille käteiseksi, näin pitkässä juoksussa pystyn toivottavasti vauhdittamaan käteisen kasvua suunnitelmani mukaan. Käytän pientä alkupääomaa siksi, että mikäli taas häviän kymmeniä prosentteja tuosta summasta, se ei tarkoita suurta takapakkia kokonaisvarallisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti