lauantai 3. huhtikuuta 2021

Q1 2021

 Aika vetää yhteen viimeiset kolme kuukautta. Salkku on noussut komeasti ja olen aloittanut työt. Toivottavasti tämä on viimeinen kvartaali kun täytyy raportoida näin huonoja palkkatuloja. Jopa keikkateyöläisenä olettaisin että 3 kuukauden aikana saisi tienattua vähintään 3 000.

Q1

Tuloja on kertynyt Q1:lla
1 438€
Yhteensä vuonna 2021
1 438€

Alku ei ole kovin kummoinen, mutta uskon että tästä vuodesta tulee tienestien osalta paras vuosi mitä minulla seuranta-ajalta on.

Menoja on tullut Q1:lla
3 056€
Yhteensä vuonna 2021
3 056€

Kun loppuvuonna tulot nousevat ja kulut oletettavasti laskevat, niin uskon että kulutuksenkin osalta tästä vuodesta tulee kohtuullinen.

Osinkoja Q1:lla
252€
Yhteensä vuonna 2021
252€

Q1 ajalta netto-osinkojen ja kulutuksen suhde on koko seuranta-ajan surkein. Osingot kattavat vain 5,76% kulutuksesta. Tämän vuoden tavoite on 15%, joten loppuvuonna on syytä parantaa.

Kaaviona osinkojen ja kulutuksen suhde näyttää tältä:


Näyttääpä pahalta kun kulutus suuntaa ylös ja osingot matelevat vaakasuoraan :( Uskon että kulutus tuosta taittuu, vaikka aivan kaavion alkupään lukemiin en tule pääsemään. Osingotkin, ennemmin tai myöhemmin, lähtevät lopulta kasvuun. Mielummin kyllä ennemmin kuin kovin paljon myöhemmin.

Olen välillä miettinyt että sijoittaminen olisi tavallaan mukavampaa jos ei seuraisi näin tarkasti. Tai ajattelisi asiaa oikeastaan yhtään. Kunhan ostelee osakkeita, 3 - 5 vuoden välein katsoo missä mennään. Siinä sitä kokisi rikastuneen kuin itsestään. Nyt jokainen tasainen kuukausi ja vuosi tuntuu todella pitkältä ajalta.

Alla oleva kaavio ei tässä vaiheessa vuotta kerro kovin paljoa. Paitsi sen, että on kiva verrata minkä verran olen saanut osinkoja 3 kuukauden aikana verrattuna aiempiin vuosiin. Uhosin jossain tekstissä että tästä saattaa tulla kaikkien aikojen paras osinkovuosi. Kasassa on vasta 10% 2019 osingoista eli vielä ei näytä kovin hyvältä. Q1 on ollut minulle aina huonoin neljännes, joten vauhti kiihtyy loppua kohden. Sitä en uskalla ennustaa, millainen koko vuodesta lopulta tulee. Telia on ollut hyvä osingonmaksaja, joka tiputti nyt osinkoaan reilusti.


Alla oleva kaavio elää vähän sen mukaan miten yhtiöt maksavat osinkojaan. Nyt vaikkapa Capman on siirtynyt maksamaan osinkoa kahdessa erässä. Minusta on mukavaa että saan joitain osinkoja ympäri vuoden, mutta kyllähän nuo huhtikuu 2019 tyyppiset kuukaudet tuntuvat nekin kivoilta. Selkeyden vuoksi pidän tässä vain 3 vuoden osinkoja. Ensi vuonna tuokin huippukuukausi tästä häviää.


Koronadropin vuosipäivä. 3/20 salkku oli tasan 30 000€ eli 12,5% tavoitteesta. Nyt salkulla on kokoa 47 935, eli 20% tavoitteesta. Nousu on tietenkin ollut komeaa, mutta täytyy muistaa että pudotuskin oli iso. Jos väittäisin rikastuneeni 18k vuoden aikana, niin se olisi totuuden kaunistelua. Sain vain hetkellisesti menettämäni varallisuuden takaisin. 


Välillä on ärsyttänyt katsoa salkun hidasta matelua. 1/2018 salkkuni oli 24k, 6/18 ylittyi 30k. 40k ylittyi 4/19 eli 10kk aikana. Siitä asti olen odotellut pääsyä viidennelle kymmenelle tuhannelle. Matka on kestänyt jo kuukautta vaille kahden vuoden ajan. Kaksi vuotta sitten uskoin että salkku voisi kasvaa 10k vuodessa ja pari vuotta se kasvoikin. Nyt asuntolainan kanssa täytyy todeta ettei onnistu.

Käteistä on edelleen tarkoitus kasata se 10%. Nyt sitä on 7,7%. Hitaasti mutta varmasti. Olen kyllä huomannut että tässä vaiheessa alkaa raha taas polttelemaan taskuissa. Sama ilmiö kävi viimeksi kun pääsin noin 4k käteiseen. Seuraavana kuukautena kaikki olikin jo mennyt. Nyt on mahdollinen velkavipu tukemassa käteistä, niin ei mene kaikki likviditeetti kerralla. Toistaiseksi tuntuu että pystyn pysymään suunnitelmassani. Kun käteistä on enemmän, ostoja voi tehdä matalammin kriteerein. Siihen asti olen olevinani kovinkin hintatietoinen sijoittaja.Lainaa on kohta maksettu 10k pois. Asuntolainaa on jäljellä 171 671€, mutta salkulla vähennettynä nettovelka enää "vain" 123 736€. Kun laina lyhenee hiljalleen ja salkku kasvaa reippaasti, niin tuntuu että lainan ja salkun erotus vähenee huimaa vauhtia.


Salkun koostumus on tällä hetkellä tämä. 50 000€ raja lähestyy taas hiljalleen. Se voisi olla jo juhlakahvin paikka. Eikä mitään Kulta Katriinaa, vaan oikeaa Presidenttiä! Pessimisti ei pety ja varmasti ehtii vielä romahtaa ennen kuin sinne asti pääsen.


Olen tyytyväinen salkun sisältöön. Investors House lähtee jos on lähteäkseen. 3M tulee jos on tullakseen. Jos en keksi mitään ostettavaa, aina voi ostaa indeksirahastoja lisää. Se olisi suotavaa jo senkin takia, että saan laskettua Sampon painotusta ja saan Nordnetistä maksimilainoitusarvon.

Vuoden 2021 tavoitteet:
Osinkoja bruttona: 252 / 2060€ (12,2% kasassa)
Uutta rahaa salkkuun: 600 / 2000 (30% kasassa)
Netto-osingot 15% kulutuksesta: 5,76 / 15%
Käteistä 10%: 7,7 / 10%

Mikään tavoite ei näytä vielä mahdottomalta, vaikkakin osinkojen ja kulutuksen suhde tulee tekemään tiukkaa. Eipä nuo vuosiosingotkaan ole helpolla tulossa. Mietin heti tavoitteiden kirjoittamisen jälkeen, että tuli ehkä liioiteltua näiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti