tiistai 27. huhtikuuta 2021

3M company analyysi: Ostin, mutta kalliimmalla kun olisin halunnut.

Yhtiö on pitkään ollut seurantalistallani. Osinkokuningas, jolla on kohtuullinen 70% payout ratio. Tätä ostaessa ei olisi kovin suurta pelkoa osingon yllättävästä laskusta, joten se sopii hyvin salkkuuni. Verrattuna muihin salkkuni osinkoaristokraatteihin tai -kuninkaisiin (AT&T ja Coca-Cola), tätä uskaltaisi omistaa levollisemmin mielin.

AT&T:n tarina on viime vuosina ollut suuri velka jonka korot ja lyhentämiset syö suuren osan voitoista. Täytyy jännittää, miten rahat riittävät osingon maksuun ja kasvattamiseen. Coca-Cola on ollut vakaa osingon kasvattaja, mutta viimeksi kun tarkistin niin payout ratio oli miltei 95%. Välillä osinko on ylittänytkin tuloksen. Mikäli osinko kasvaa nopeammin kuin liikevoitto, lopulta tulee ongelmia osingon kasvattamisen suhteen.

Ainakin siis toistaiseksi 3M company tuntuu turvalliselta yhtiöltä, jolla on varaa kasvattaa osinkoa useita vuosia, vaikka tulos ei kasvaisikaan. Hyvin hajautetun tuoteportfolion perusteella uskallan ennustaa liikevoittoon kasvua pitkällä aikavälillä myös tulevaisuuteen.

Yritin tiivistää yhtiön tuoteportfolion lyhyesti, mutta se ei ole mahdollista. Sen verran uskallan sanoa, että suuri osa tuotteista on ns. kulutustavaraa. Esimerkiksi teippejä käytetään jakuvasti, joten niitä myös ostetaan lisää tasaiseen tahtiin. Auton valmistaminen ja myyminen ei välttämättä ole yhtä hyvä bisness kuin autovahan myyminen. Näin yksinkertaistetusti.

Laskin tälle tuloskehityksen viimeisen 10v ajalta. Keskimääräinen kasvuvauhti on 2% vuodessa. Käytin tuota kahden prosentin kasvua ennustamaan neutraalia skenaariota, joka on oranssi linja alla olevassa kuvassa. Tein niin kuin Benjamin Graham kieltää tekemästä Intelligent investorissa.

Seuraavaksi laskin 10v ajalta liikevoiton keskihajonnan, joka on noin 8% viimeisen vuoden tuloksesta. Lasken positiivisen skenaarion niin että tuohon ennustettuun 2% kasvuun lisään vielä 8%. Negatiivisen skenaarion lasken niin että ennustetusta "trendilinjasta" otan 8% pois aina edellisen vuoden tuloksesta. Ylempi sininen viiva kuvaa positiivista skenaariota ja alempi negatiivista.


Tässä vaiheessa minulle olikin käynyt pieni virhe. Olin laskenut positiivisen skenaarion kunkin vuoden "normaali skenaario" ennuste tuloksesta. Sehän pitää laskea aina edellisen vuoden "positiivinen skenaario" tuloksesta. Olin siis laskenut kasvun lineaarisena, kun sen pitäisi, tietenkin, olla kiihtyvää. Kuten ylempi sinen viiva kuvassa selvästi on. Yllä näkyvä kuva on siis korjattu alkuperäisestä, jonka perusteella tein ensimmäiset laskelmani.

Näimpä alkuperäisessä laskelmissa positiivisen skenaarion mukainen käypä hinta on alakanttiin, joskin on myös negatiivisen skenaarion hinta oli reilusti yläkanttiin. Ikuisesti laskevalle tuloksellehan ei ole kovin mielekästä laskea arvonmääritystä, koska oikeastihan siitä ei kannattaisi maksaa mitään. Tässä olen laskenut käyvän arvon alarajan käyttämällä ennusteessaa 0% kasvua.

Alkuperäinen käyvän arvon laskelmani olivat välillä 162 - 190$. Korjattuani kaavani, uusi haarukka on 120 - 210$ tuntumassa. Lasken tuohon vielä 5% turvamarginaalin, joten hinnaksi muodostuu 114 - 200$.

Olen työstänyt yritysanalyysiä yli 2 kuukautta. Tuolloin päätin, että ostan 185$ hintaan. Kurssi pääsi kuitenkin karkaamaan, kun sopivaa ostohintaa haarukoidessani se oli 188$. Olisi pitänyt ostaa silloin. Ajattelin että tuo on liian lähellä 190$ hintahaarukkani ylärajaa, joka käytännössä tarkoittaa positiivisen skenaarion toteutumista. Nyt, korjattuani laskelmat, tuo olisi ollut todella hyvä hinta.

Arvonmäärityksen malleissa on ongelmana, että pienikin muutos jossain luvussa kuten kasvuvauhdissa tai diskonttauskertoimessa, saa aikaan suuren muutoksen käypään arvoon. Lasken oman diskonttauskertoimeni näin: tuotto-odotus + inflaatio (+ riskitön korko). Käytännössä tämä on nyt osunut välille 6 - 8%, mutta kokeilen myös eri arvoja välillä 5 - 10% ja peilaan sitä osakkeen nykyiseen hintaan. Jos osakkeen nykyhinta tuntuu fiksulta eri lukujen perusteella, se tukee ostopäätöstä.

Jos oma käypä-arvo asettuu kauas nykyhinnasta, niin silloin pitää miettiä mistä se johtuu. Odottaako markkinat minua parempaa tulosta, vai tyytyykö markkinat minua alhaisempaan tuottoon?

En pidä arvonmääritystäni absoluuttisena oikeana arvona, joka osakkeesta kannattaa maksaa. Positiivisen skenaarion toteutuessa uskon että osake voi hyvinkin olla kelpo sijoitus vaikka siitä maksaisi yli 200$.

Tässä vaiheessa haluan käyttää muutaman sanan eri skenaarioista. En yritäkään arvioida tarkasti eri skenaarioiden prosentuaalisia todennäköisyyksiä. Mutta arvioin suurimman todennäköisyyden osuvan johonkin "keskilinjan" tuntumaan. Eli alla olevassa kuvassa oranssi viiva. Mitä kauemmas mennään oranssista viivasta kohti sinisiä optimistista tai pessimististä skenaariota, sitä pienempi todennäköisyys niille on.


Alla olevaassa kuvassa on ennusteen toinen aspekti, eli aika. Menneisyys tiedetään 100% varmuudella. Nykyisyydestä, eli vaikkapa seuraavasta neljänneksestä, on helppo antaa valistuneita arvauksia vaikkapa  yhtiön oman ennusteen perusteella. Mutta mitä kauemmas mennään tulevaisuuteen, sitä huonompi ennustetarkkuus on. Huomisen sää on helpompi ennustaa kuin ensi viikon sää.Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kovin suurta arvoa ei kannata antaa sille pisteelle joka sijaitsee 10 vuoden päässä positiivisen skenaarion, eli ylemmän sinisen viivan lopussa. Ennustaminen noin kauas on vaikeaa ja lyhyemmälläkin aikavälillä antaisin erittäin positiiviselle skenaariolle pienen mahdollisuuden. Ellei sitten ole jotain syytä olettaa että tulos ottaa huiman loikan ylöspäin. 3M:n kohdalla en keksi sellaista syytä.

3M companya vastaan on nostettu joukkokanne liittyen viallisiin kuulosuojiin. Vuoden 2019 uutisen mukaan se voi rokottaa yhtiötä 9 miljoonan dollarin edestä, mutta kun laskin uutisten perusteella kanteen nostajien määrän ja spekuloidun suurimman korvauksen jokaiselle, niin pahimmassa tapauksessa yhtiö joutuu maksamaan korvauksia jopa 61 miljoonaa. Minusta tässä voisi olla ostopaikka. Summa on 10% liikevoitosta. Tämähän olisi kertaluonteinen korvaus, joten kurssin mahdollinen ylireagointi olisi hyvä ostopaikka.

Mutta nythän kävi niin etten malttanut odottaa hyvää ostopaikkaa. Minua on pitkään harmittanut kun en ostanut sillon 188€ hintaan. Kurssi kävi jossain 202$ tuntumassakin. Asetin Nordnetin kurssihälytyksen 190€$:iin. Kun sitten tämä taso saavutettiin, mielestäni hyvän, Q1 tuloksen jälkeen, en enää malttanut odotella. Ostin 20 kpl hintaan 194$. Yritin kalastella alhaisempaa hintaa, mutta sitten kyllästyin ja laitoin suoraan laitaan. 30min myöhemmin olisin saanut halvemmalla.

Uskon kuitenkin ostaneeni, jos ei hyvään niin ainakin kohtuulliseen hintaan. Position kooksi tuli 3 200€. Yhtiö on näin ollen 6,6% painolla salkussa. Toteutin oston kokonaan velkavivulla. Eli kunhan yhtiö tuottaa enemmän kuin 1% niin jään voitolle. Olisin halunnut edes jonkinlaista arvostustasojen laskua ennen velkavivun käyttöönottoa, mutta eiköhän tästäkin selvitä. Laskun varalle on nyt edelleen 8% käteispositio valmiina.

Jatkossa kasvatan käteistä hiljalleen, samalla kun makselen sijoituslainaa pois. Kiire ei ole, kurssien täytyy tippua noin 50% jotta menetän superluoton kultarajan. Voin siis nukkua yöni rauhassa. Vaikka en ole nukkunut, mutta se johtuu työstressistä. Stressi on varmasti yksi syy miksi pää ei kestänyt enää istua käsien päällä.

5 kommenttia:

 1. Itellä on fair value arvio 162-168 dollarin välissä, mitkä on 10% tuotto-odotuksella laskettu. 194 dollarin hintakin antaa 9,2% tuotto-odotuksen, jos pidän muut parametrit samana. Ihan kelpo osto varmasti!

  Itse luotan yrityksen vahvaan ja innovaatioihin panostavaan yrityskulttuuriin. Työntekijät voivat käyttää 15% työajasta omiin projekteihin. Lisäksi liikevaihdosta laitetaan merkittävä siivu tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

  Kaikki segmentit ovat tasaisen kannattavia eikä toisen voitoilla jouduta rahoittamaan tappiollista segmenttia. Tuollainen tilanne johtaisi ennen pitkää tuhoon, kun pääomaa ei allokoitaisi sinne missä on parhaat tuotot vaan sinne mihin on pakko. Toineen vastaava monialayhtiö on Illinois Toolworks, joka on tällä hetkellä kyllä hinnoiteltu pois ostolistalta 230 dollarin kurssilla. ITW:n fair value arvioni on 134-142 dollaria.

  VastaaPoista
 2. Aika aggressiivisesti hinnoittelet 3M:n. Oma haarukka tuli turhan leveäksi kun laskin arvonmääritystä eri skenaarioille, ehkä olisi kannattanut laskea se neutraalille olettamalle ja sitten arvioida että millä todennäköisyydellä tulevaisuus on neutraalia parempi.

  Itteä häirittee juuri tuo, että pienikin muutos tuotto-odotuksessa saa hinnan heittelemään todella paljon. Se on sitten vähän mutuilua että onko tuotto-odotuss 8% vai pitäisikö laskea se 7,5:n, jotta voin ostaa. DCF on kuitenkin fiksuin arvonmääritys mitä itsellä on tullut vastaan, mutta sen avulla voi kyllä perustella melkeempä minkä hinnan tahansa.

  VastaaPoista
 3. 3M:n arvostuksessa itelle tulee vastaan kasvun puute. 2007-2020 välillä liikevaihto kasvanut p.a. vain 2,1%, nettotulos samat 2,1% ja FCF 6,5%. Omien ostot (1,6% vuodessa) on näkynyt hieman parempana EPS:n kehittymisenä. Kun noihin peilaa FCF kasvuoletuksia, niin ei siitä hirveän korkeita kertoimia voi maksaa. Jos odottaa vauhdikkaampaa vuosikymmentä, niin sitten homma on eri.

  Itse käytän aina 10% tuottovaatimusta, niin saa turvamarginaalia. Olisin kuitenkin varsin tyytyväinen 5-7% vuotuiseen tuottoon. Toki jotkut tällä tavalla arvostaessa menee ohi, kun kyytiin ei voi hypätä mukamas liian kalliin hinnan takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut junat menee siis ohi;)

   Poista
  2. Joo, näinhän se on että jos haluaa kovin tiukat tuottovaatimukset pitää niin paljon jää hyviä ostoja tekemättä. En usko että 3M tulee kasvamaan kovin hurjasti, mutta luotan siihen että omien ostot jatkuu, EPS kasvaa ja osinko kasvaa tulevaisuudessakin.

   Ps. Tuosta yllä mainitusta joukkokanteesta tuli eilen pörssien sulkeuduttua ensimmäiset päätökset ja yhtiö maksaa kolmelle veteraanille yhteensä noin 6 milj. korvauksia. Kanteen nostajia on yhteensä yli 200 000 joten siitä saattaa tulla odottamaani isompikin lasku. Toisaalta kyseessä on silti kertaluonteinen maksu, joten se voinee edelleen tarjota ostopaikan. Olen valmis satsaamaan isomminkin, mikäli tässä nyt käy niin että lisää sakkoja tulee ja kurssi niiaa isommin.

   Poista