sunnuntai 18. huhtikuuta 2021

Capman tulosennakko: Positiota voisi vähän kasvattaa.

Olen taas pienessä ongelmatilanteessa osakkeideni painotuksen kanssa. Niitä, jotka ovat pienellä painolla, en välttämättä halua lisätä. Suurella painolla olevia yhtiöitä ei kannata lisätä: Se olisi riskienhallinnan kannalta typerää. Fiksuin ratkaisu ulos tästä tilanteesta on indeksien painotuksen lisääminen hiljalleen. Erityisesti osinkoa maksava eurooppa-etf on vain 2,5% painolla, kun se saisi olla lähemmäs 10%.

Vajaan 2 viikon kuluttua on kuitenkin tulossa Capmannin Q1 tulos. Yhtiö on tällä hetkellä 3,1% painolla salkussa joten lisääminen olisi mielekästä. Jatkan tässä nyt suoraan 2020 tulosanalyysiäni. Kun ajatustyö on tehty valmiiksi, on ostopäätöksen tekeminen tai tekemättä jättäminen paljon helpompaa. Sanomattakin on selvää ettei tekstiäni kannata ottaa sijoitussuosituksena.


Koska en ole ammattianalyytikko, en yritäkään tehdä mitään toimintaympäristöön ja verrokkeihin perustuvia tarkkoja ennusteita tulokselle. Katson millaista tulosta on aiemmin tullut ja odotan jotain samaa tasoa olevaa. Tekstin lähteenä on yhtiön tulosjulkistusraportit sekä toimitusjohtajan esitys yhtiökokoukseen 2021.

Edellisen vuoden vuosikertomuksessa yhtiö lupailee että Growth II ja Nordic Real Estate III rahastojen vaikutus näkyy täysimääräisenä hallinnointipalkkioissa vuoden 2021 aikana. Yhtiökokouksessa kerrottiin assets under management olevan 3,8 miljardia ja samalla all time high lukemissa. Odotan hallinnointipalkkioiden nousseen vertailukaudesta.

2020Q1 hallinnointipalkkioita tuli oli 6,9 miljoonaa. 2020Q4 ne oli 9,7 milj. Koska yhtiö laskee paljon hallinnointipalkkioiden varaan, haluaisin nähdä niiden olevan huomattavasti enemmän kuin vertailukauden, vaikka eivät aivan Q4 tasolle yltäisikään. Odotan hallinnointipalkkioiden olevan 7,5 - 8,5 miljoonan haarukassa. Tarkkaa ostokynnyksen ylittävää lukua en osaa sanoa, kokonaisuus ratkaisee.

Palveluiden myynti on yhtiölle merkittävä tulonlähde ja liiketoimintana se on hyvin kannattavaa. Yhtiökokouksen esityksen perusteella palveluiden myynti kattaa nyt 75% liikevoitosta. Yhtiö odottaa myös tällä liiketoiminnan osa-alueella kasvua. Tässä on nyt ollut sen verran vaihtelua, että mitään kovin hyvää ennustetta en osaa tälle antaa. 2020Q1 palveluiden myynti tuotti 5,0 milj. ja Q4 3,5 milj. 

Pörssin myönteisen kehityksen vuoksi uskaltaisin ennustaa sijoitusten käyvän arvon muutoksista tulevan hyvää tukea tulokselle. Tulosta nyt en uskalla ennustaa, koska siihen vaikuttaa niin moni tekijä. 

Noniin, pelkkä tulojen ynnääminen ei tietenkään riitä, vaan tärkeämpää on katsoa paljonko viivan alle jää. 2020Q1 EBIT oli -6,0 milj. Käyvän arvon muutoksilla korjattuna tämä on +2,5 milj. 2020Q4 tulos on 9,7 milj, joka tas käyvän arvon muutoksilla korjattuna on +2,7 milj. Toki käyvän arvon muutokset on tuloa siinä missä muutkin. Niitä ei voi vain jättää huomioimatta sillä ne ovat suuri osa yhtiön ansaintamallia. Haluan kuitenkin nähdä yhtiön tulospotentiaalin jatkuvassa ja paremmin ennustettavassa liiketoiminnassa. Sijoitusten käyvillä arvoilla korjattuna odotan EBIT tuloksen olevan vähintään 2,8 milj.

Yhtiön kulurakenne on omaan silmään turhan raskas. Vuonna 2020 liikevaihtoa tuli 43 milj. ja Työsuhde-etuuksista aiheutuvat kulut söivät tästä 24 milj. Liiketoiminnan muut kulut veivät 9,7 milj. Työsuhde etuja suunniteltaessa ei ole ollut osakkeenomistajan etu mielessä. Toivotaan että tähän tulisi muutosta. Tässähän olisi Benjamin Grahamin kuuluttaman omistaja-aktivismin paikka.

Odotan työsuhde-etuuksista aiheutuvien kulujen ja liiketoiminnan muiden kulujen olevan alle 9,5 milj. 2020Q1 ne olivat 9,1 milj. ja Q4 10,3 milj. Minusta Capman on tehokas kone jossa on huono hyötysuhde. Tuossa on paljon mistä leikata. Jatkuva kausiluonteisuuden hokeminen ei riitä.
 
Toimitusjohtajan mukana yksityiset sijoitukset ovat tuottaneet jopa 2 x paremmin kuin julkisesti listatut. Kysyntä on edelleen kasvussa. Kun katson nykyistä menoa pörssissä, niin minun on helppo uskoa että nyt voisi saada parempaa tuottoa sijoittamalla pörssin ulkopuolelle. Toimitusjohtajan esitys saa minut uskomaan yhtiöön. Uskon että listaamattomille kohteille on kysyntää sijoittajien joukossa.

Tiivistettynä kirjaan tähän checklist tyyppisesti kriteereitä joiden mukaan käännyn enemmän ostolaidalle:
Halinnointipalkkiot 7,5 - 8,5 milj.
Sijoitusten käyvän arvon muutoksilla oikaistu EBIT vähintään 2,7 milj.
Työsuhde-etuudet ja liiketoiminnan muut kulut alle 9,5 milj.
Osakkeiden lukumäärä enintään 156 milj.

Nämä kun toteutuu ja sijoitukset kehittyvät suotuisasti, niin EPS:n pitäisi asettua 4,2-4,5 snt haarukkaan. Neljä kvartaalia putkeen se tarkoittaisi että koko vuoden EPS on 16,8 - 18 snt. Tämä tarkoittaisi enintään 83% payout ratiota, joka on minulle sopiva luku. 2021 Q1 kun näyttää hyvältä, niin se valaa myös minuun uskoa yhtiön muutoksentekokykyyn ja pysyvästi parempaan tulostasoon.

Sitten ei ole enää kyse mistään muusta kuin siitä, paljonko osakkeesta kannattaa maksaa. Indereksen tavoitehinta on 2,8€. Omat laskelmani päätyvät noin suunnilleen samoihin lukuihin, vaikkakin olen tässä tapauksessa enemmän pessimisti. Nykyinen hinta on 2,58€. Eri arvonmääritystavoilla saan hintahaitariksi 2,4 - 3,05. Huomautan vielä tässä että kaikki nämä skenaariot on laskettu tuolla 16,8 snt EPS tuloksella. Arvonmääritykseni perustuu siis tulevaisuuden odotuksiin ja ennusteisiin. Tunnetustihan tulevaisuutta on kaikkein vaikein ennustaa.

Jos suunta on oikea, niin tätä voisi hyvinkin mielin ostaa nykyisellä hinnalla. Parasta olisi kun seuraavat 2 viikkoa nähtäisiin laskevia kurssejä jolloin saataisiin tämäkin hintahaarukan alarajalle. Nykyisellä käteisen määrällä minun olisi tarkoitus pitää tuottovaatimus edelleen sen verran korkealla, että en aio harkita ostoa mikäli hinta karkaa 2,8€ väärälle puolelle. Vaikka yllä listaamani vaatimukset täyttyisivätkin.

Suorista osakesijoituksistani Capman tarjoaa tällä hetkellä komeimmat tuottoprosentit, en haluaisi pilata niitä. Nouseviin kursseihin ostaminen tuntuu pahalta, vaikka se olisikin fiksumpaa kuin laskeviin ostaminen. Olen huomannut tämän ajatusharjan ennenkin, nyt yritetään oppia siitä eroon.

Suunnitelmissa on tehdä kohtuullinen noin 1 000€ osto, josta suurin osa tulee sijoituslainalla. Käteisen määrää pyrin edelleen kasvattamaan. Mikäli lähiaikoina nähdään isompaa korjausliikettä, siihen on paljon helpompi tarttua käteisellä kuin velalla.

Sektorina Financial Services on salkkuni suurin 33% painolla. Muita saman sektorin yrityksiä on Annaly Capital Management, Nordea, Sampo ja Main Street Capital. Nasdaqin luokittelun mukaanhan Sampo on Insurance toimialalla, mutta selvyyden vuoksi käytän pääasiallisesti allokoinnin seurannassa yksinkertaisempaa S&P:n käyttämää sektorijakoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti