tiistai 15. kesäkuuta 2021

Downshiftauksen aikataulu.

Minulla on kolmen viikon työvuorolistassa aina yksi arkivapaa. Tälläinen lyhyempi viikko tuntuu huomattavasti kevyemmältä kuin täysi viiden päivän työviikko. Koska ajatus tuntuu mukavalta niin ajattelinpa tehdä itselleni konkreettisen aikataulun, jolloin pystyisin siirtymään 80% työaikaan.

En sano että aloitan downshiftaamisen heti kun pystyn. Kun viimein saan pääoman tuottamaan mukavia summia, kannattaisi jatkaa entiseen malliin edes joitain vuosia. Korkoa korolle toimii vain ajan kanssa. Lasketaan nyt kuitenkin aikataulu ajatuksella "milloin voisin jos haluaisin."

Kriteerinä työajan lyhentämiselle on se, että pääomatuloja tulee nettona enemmän kuin häviän palkkatuloissa. Pienemmät palkkatulot laskevat veroprosenttiani, joten todellisuudessa jään hieman voitolle. Näissä laskelmissa en kuitenkaan ota veroprosentin vaikutusta huomioon.

Kriteerinä downshiftaamiselle on saada 475€ pääomatuloja kuukaudessa. Pyöristän luvun 500€:n. Jotta saisin 500€ kuukaudessa, minun pitäisi saada 6 000€ vuodessa nettona. Bruttona osinkoja pitäisi tulla 8 600€.

Uskallan laskea, että saisin säästettyä 3 000€ / vuosi ensi vuoden alusta lähtien. Lasken että saan 4% netto-osinkotuoton. Sijoittamalla osingot uudestaan sekä vuosittaisella 3 000€ sijoituksella saavuttaisin tavoitellun 8 600€ osingot vuonna 2042. Kts. taulukko alla.


Yllä oleva taulukko olettaa että sijoitan 4% netto-osinkoni sekä uuden pääoman uudestaan pörssiin ja saan niille edelleen 4% nettotuoton. Nettona 4% osinkoja on aika paljon, mutta pidän tätä mahdollisena aikatauluna, koska laskemani ei ota huomioon että _pyrin_ ostamaan yhtiöitä jotka nostavat osinkoaan. Eli sen minkä häviän reaalituotoissa verojen vuoksi, minun pitäisi voittaa nousevissa osingoissa. Nyt kun vedän mutkia suoriksi niin mainitaan sekin etten ota inflaatiota huomioon. Usean vuoden päästä nettopalkkani on noussut niin, että pitäisi saada myös enemmän pääomatuloja niiden kattamiseen.

Minusta yllä oleva tahti on realistinen. Se tarkoittaa että minun pitäisi tehdä töitä täysipäiväisesti 11 vuotta, ennen kun olen riittävän varakas jättämään yhden työpäivän pois viikosta. Yhden!

Alkuperäinen haihatteluni oli 35-eläkkeelle, joka tarkottaisi että minulla olisi 5 vuotta aikaa jättäytyä kokonaan pois töistä. Olen jo aiemmin todennut ettei tämä ole mahdollista enkä sitä aktiivisesti tavoittele. Mutta ajatus että paiskisin 11 vuotta määrätietoisesti töitä vain jotta voisin tehdä yhden päivän vähemmän töitä viikossa tuntuu typerältä. Vauhdin pitää olla kovempi. Vaihtoehtoina on saada rahoille parempaa tuottoa tai sijoittaa enemmän.

Olen oppinut että liian korkea tai liian kaukana oleva tavoite on masentavaa. Mielummin asetan maltillisemman tavoitteen ja lähemmäs. Pienemmät välitavoitteet ovat motivoivampia.

Yllä olevan tahdin mukaan saavuttaisin 3 173€ osingot vuoteen 2025 mennessä. Pyritään korkeammalle: Asetan rajan hieman korkeammalle, tasalukuun 4 000€. Tämä sattuu osumaan samoihin lukemiin kuin joitain vuosia sitten asettamani osinkotavoite, jossa osingot kasvavat 20% vuodessa vuoteen 2025 asti. Käytännössä minun pitäisi saada osinkoja 26% enemmän kuin tämän kirjoituksen alussa laskemalleni realistisella vauhdilla saisin. Alla tavoitteen kaavio.


Olen sanonut että pidän 5v osinkotavoitteeni ennallaan, vaikka tipahtaisin tahdista jossain vaiheessa. Tämän kirjoituksen myötä se tulee vahvistettua. Tavoite ei ole mahdollista saavuttaa laskemallani tuotolla ja suunnittelemallani säästösummalla. Nostetaan molempia.

Jotta saan säästösumman pidettyä edes jotenkin kohtuullisena, tuotto-odotus pitää nostaa 5%:n. Tämäkin vaatii 500€ kuukausittaista säästöä. Tarvitsen matkalle mukaan suotuisat markkinat, edes kohtuullista ajoittamista, hyviä osakepoimintoja mutta myös velkavipua ja riskinottoa.

Riskinotossa on se ongelma, että saatan joutua ojasta allikkoon. Sanonta kuuluu että slow and steady wins the race. Tietenkin tässä hommassa täytyy olla järki mukana, mutta jos ei tavoitteet ole korkealla, on turha kuvitella että kovin korkealta itseään ikinä löytää. Mikäli saavutan yllä olevan 5v suunnitelmani ja jatkan säästämistä kirjoituksen alussa esittelemälläni tahdilla niin saavutan 8 600€ tavoitteeni jo 2037. 5v tavoitteeni nopeuttaa alkuperäisiä laskelmiani 5 vuodella. Hauska yhteensattuma.

Nordnetin laskelmat ennustavat tälle vuodelle osinkoja  noin 2 100€. Se ei sisällä vielä vahvistamattomia osinkoja amerikkalaisyhtiöiltä. Uskon vuoden osinkokertymän päätyvän noin 2 300€ tuntumaan. Tämä kattaa miltei kokonaan vuoden 2022 osinkotavoitteeni. Minulla on melkein 2 vuoden etumatka saavuttaa asettamani osinkotavoite vuoteen 2025 mennessä. Helppoa se ei tule silti olemaan. 5 vuotta aikaa tuplata osingot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti