sunnuntai 3. lokakuuta 2021

Q3 2021

Aika vetää yhteen viimeiset kolme kuukautta. Q3 ei ollut samanlainen menestystarina kuin tämä vuosi on muutoin ollut. Olen tankkaillut osakkeita ja sen pitäisi näkyä taas ensi vuonna parempina osinkoina. Sijoituslaina on noussut vähän turhan korkeaksi, lyhennellään sitä pois ainakin alkuun hieman reippaammalla tahdilla.

Q3

Tuloja on kertynyt Q3:lla
6 990,09€
Yhteensä vuonna 2021
15 793€

Onpahan kannattanut painaa ylitöitä! Aivan parhaimpiin vuosituloihini en varmasti tule yltämään, kun 2017 tienasin 23k. Mutta 20k ylittyy helposti tänä vuonna. Ehkäpä ensi vuonna sitten uusi ennätyslukema?

Menoja on tullut Q3:lla
2 207,85€
Yhteensä vuonna 2021
7 877,87€

Jos tulot olivat hyvät niin on menotkin pysyneet hallinnassa! Ja mikä parasta, uskon että jatkossakin tämä on suunnilleen se taso mihin pystytään. Netti pitäisi päivittää ja siitä nyt tulee jokunen kymppi lisää menoja kuukauteen, mutta ehkä se on sellainen elämänlaadullinen asia että parempi antaa mennä vaan. Menot ovat 32% kulutuksesta! Käytännössähän loput rahat menevät säästöön, blogissahan raportoin vain ne säästöt jotka korvamerkitään sijoittamiseen. Ajan mittaa rahan kertyminen mille tahansa tilille tarkoittaa sitä että jossain vaiheessa voin sijoittaa taas entistä enemmän.

Osinkoja Q3:lla
267,3€
Yhteensä vuonna 2021
1 540,47€

Q3 ajalta netto-osingot kattavat 8,48% kulutuksesta. Koko vuoden osalta netto-osingot kattavat 13,7% kulutuksesta. Vuoden tavoitehan oli 15% joten näyttää siltä että tämä tavoite ei tule tänä vuonna onnistumaan.

Kaaviona osinkojen ja kulutuksen suhde näyttää tältä:


Q3 on perinteisestikin ollut suhteellisen heikko osinkoneljännes. Tietenkin koko vuoden osingot ovat tärkeämmät kuin yksittäisten kuukausien... Mutta kyllähän tuo Q2 2019 tilanne lisäsi motivaatiota kun osingot ensimmäistä kertaa ylittivät kulutuksen. Seuraavaa odotellessa. Tuolloin kulutus oli erittäin pientä ja muutamien sattumien kautta monet suurimmista omistuksistani maksoivat osingot samassa kvartaalissa. Eli ihan hetkeen ei tule vastaavaa tapahtumaan.

Alla vuosiosingot. Nordean osinkojen varmistuttua on nyt selvää, että osingot pääsevät jälleen kasvu-uralle. Yritän valmentaa itseäni siihen, etten tuijottaisi niin tarkasti peräkkäisiä vuosia. Lyhytjänteinen näkökulma kannustaa lyhytjänteiseen sijoittamiseen. Parempi vaihtoehto voisi olla vaikkapa tämä: Jokainen vuosi osingot ovat enemmän kuin edellisen 3 vuoden keskiarvo. Tämä kannustaisi tekemään hyvia sijoituksia pidemmällä tähtäimellä kuin "Pakko saada enemmän osinkoja kuin viime vuonna."Kuukausittaiset osingot jakaantuvat näin. Pääsisipä noista tammikuun ja heinäkuun surkeista kuukausionsingoista eroon. Ne ärsyttävät minua. Harkinnassa olevista yhtiöistä Pepsi taitaa maksaa osingon tammikuussa. Pepsi maksaa osingot myös kesäkuun viimeinen päivä eli ne ilmaantuisivat oletettavasti vasta heinäkuun puolella salkkuun :D Okei tämä on jo säälittävää.


Kylläpäs tämä syyskuun omasta mielestä kovinkin suuri pudotus näyttää mitättömältä kun sitä katsoo osana tätä käyrää. Noin pieni pudotus ja minun oli vaikea olla ostamatta kaikella liikenevällä käteisellä osakkeita. Vihjaisiko tämä nyt siitä, että kannattaa viimein tehdä konkreettinen suunnitelma laskun varalta. Ajatella kaikki ajatukset valmiiksi, etteivät ne sitten tilaisuuden tullen ole pelkkiä irrallisia mietteitä. Suunnitelmaa laatiessa pitää muistaa että oma pää tuottaa outoja päättelyketjuja ja tunteita kurssien laskiessa, eli suunnitelman pitää olla helposti noudatettava. Kiss! eli keep it simple, stupid!


Noniin. Ensin harmittelin kun kurssit "romahti." Sitten harmittelin kun tyhjensin "suuren osan käteisestä markkinoille aivan liian nopeasti." Ja taas kun katsoo alla olevaa käyrää, niin eipä tässä nyt kovin suurta vahinkoa ole vielä päässyt tapahtumaan. Likviditeettiä on todellakin paljon vähemmän kuin kuukausi sitten, koska sijoituslaina on milteinpä tapissa. Mutta on tuossa vielä käteistä millä mällätä jos tulee semmoinen olo että jotain pitäisi ostaa.


Tässä oli varmasti monta tekijää, minkä takia tuli itseä soimattua niin paljon. Muutenkin sattui huono hetki, sitten osakkeet laskivat ja ostot eivät osuneet tasan pohjille, niin tuli ruoskittua itseä vähän liikaa. Ehkäpä nyt on aika unohtaa syyskuu ja keskittyä tulevaisuuden askelmerkkeihin. Pelataan seuraavat siirrot jatkossa paremmin.

En malta odottaa että salkku ylittää velan määrän. Tällä hetkellä näiden erotus on - 114 950€ eli kyllä tässä vielä pitäisi hetki malttaa. Velka lyhenee tasaiseen tahtiin, salkun soisi kasvavan nopeammin.Salkun koostumus on tämä. Investor's House on edelleen myynnissä. Osingon toisesta erästä päätetään marraskuussa, uskon sen maksettavan jo marraskuun aikana. Odottelen ne ja myyn sitten laput pois.


Korjasin muuten salkun prosenttilukeman. Aiemmin siinä näkyi sekä velka että velalla ostetetut osakkeet prosenteissa, eli velan määrä tuli laskettua kahdesti. 5% velkaa tarkoitti että salkun kokonaispaino olisi ollut 110%. Nyt 5% velka tarkoittaa että salkun kokonaispaino on 105%. Niin kuin sen kuuluukin olla.

Vuoden 2021 tavoitteet:
Osinkoja bruttona: 1 540,47 / 2060€ (74,8% kasassa)
Uutta rahaa salkkuun: 2 243 / 2000 (112% kasassa)
Netto-osingot 15% kulutuksesta: 13,7 / 15%
Käteistä 10%: 7,4 / 10%

Yksi tavoitteista täytetty! Tämä kyllä olikin helpoin tavoite. Viime vuonna olen saanut salkkuun niin pienen summan, että kyllähän tämä 2 000€ ylittyminenkin jo tuntuu hyvältä. Ei tätä vauhtia vielä kuuhun mennä, mutta jos nyt edes kuuseen kurkottaisi.

Olen varovaisen optimistinen että osinkotavoite tulee täyteen. Helpostihan tuon laskisi mutta mitä sitten jännittää loppuvuoden? Käteisen suhteen en vielä uskalla luvata, riippuu paljonko jaksan ylitöitä tehdä ja paljonko haluan lyhentää velkavipua. En usko että osingot tulevat kattamaan 15% kulutuksesta, varsinkin kun viimeinen neljännes on kulutuksen suhteen yleensä huono. Joulu tarkoittaa hieman lisää kuluja.

Ei kommentteja: