Norja ei ymmärtääkseni kuulu tähän kulukattomarkkinaan. Norjalaisissa osakkeissa on myös tuplaverotus, kun ensin Norjan valtio perii liikaa veroja, sitten Suomen valtio perii liikaa veroja. Sama ongelma on tanskalaisissa osakkeissa. Tanskalaisten osinkojen takaisiperinnästä Osinkoinsinööri on kirjoittanu loistavat ohjeet!
Olen harkinnut Tanskasta yhtä yhtiötä, tuplaverotuksesta huolimatta. Mutta Nordean asiakaspalvelusta sain sen kuvan, että osinkojen periminen Nordean kautta tulee olemaan vaikeaa. Jotta saan perittyä osingot takaisin, minun pitää lähettää tapahtuma-ote tanskan verottajalle. Tämähän ei Nordean puolelta tietenkään onnistu niin että sen vain tulostaa, vaan saan sellaisen ilmaiseksi joka vuosi paperisena. Jos haluan toisen kappaleen, se maksaa ulkomuistista 10€. Nordnetistä saan tulostettua ko. lomakkeen milloin haluan ilman mitään kuluja. Tästä syystä tulen tekemään tämän tanskalaisen osakkeen suhteen ostot Nordnettiin, jos sitä joskus päädys ostamaan. Nyt katseet kääntyvät länsinaapurimme suuntaan.
Ruotsin pörssistä löytyykin paljon ostettavaa. Lukuihin perehtymättä luettelen mielenkiintoisia yrityksiä. Minua voisi kiinnostaa vaikkapa:
Makeisvalmistaja Cloetta
Kodinkonevalmistaja Electrolux
Informaatioteknologiayhtiö Ericsson
Perintätöimisto Intrum
Osakevälittäjä Nordnet
Lisäksi sieltä löytyy lukuisi yhtiöitä, joiden nimi ei kerro minulle mitään. Jotkut niistä varmasti tarjoaisivat hyvät kasvunäkymät ja mahdollisuuden suureen tuottoon. Minä kun en ole hyvä kasvusijoittaja, niin katson yhtiötä jonka voisi arvoyhtiöksi luokitella. Haluan että sillä on vakaa osinko ja kohtuullinen payout ratio.
Nordnet houkuttaisi, mutta toisaalta jos Nordnetillä menee hyvin niin uskoisin että myös kauppapaikka Nasdaqilla menee hyvin. Päädyn ostamaan salkkuuni Nasdaqia, Ericssonia ja Electroluxia. Eli yhtiötä joka omistaa näitä ja monia muita listattuja ja listaamattomia yhtiöitä. Kyseessä on tietenkin Investor Ab.
Tulipas pitkä teaser alkuun. Olen aiemminkin maininnut että haluan omistaa yhtiötä. En usko yhtiöstä kurssirakettia. Uskon sen tarjoavan hyvää ja vakaata tuottoa vuosiksi eteenpäin. Samalla saan hajautusta moneen toimialaan, moniin huippuyhtiöihin joilla on vahva ja pitkäjänteinen ankkuriomistaja.
Juuri tuo pitkäjänteisyys kiehtoo minua. Sen sijaan että hosutaan sinne tänne siinä toivossa, että saadaan myytyä yhtiö parempaan hintaan pois, Investor keskittyy kehittämään yhtiöitä pitkällä tähtäimellä. Yhtiöitä kehitetään digitalisaatio ja kestävä kehitys ajatuksella eteenpäin. Ja jälki on ollut hyvää. Tätä ei suotta kutsuta Tukholman pörssin kruununjalokiveksi.
Omistukset jaetaan 3 osaan. Listatut yhtiöt, Patricia industries ja EQT.
1) Listatut yhtiöt
68% kaikista Investorin sijoituksista. Näihin kuuluu yllämainittujen lisäksi sellaisia herkkuja kuin ABB, Wärtsilä, SAAB. En tiedä minkä verran voi kiittää yhtiöiden johtoa ja minkä verran ankkurisijoittajaa, mutta minun on helppo uskoa että Ericssonin ja Wärtsilän kaltaiset menestystarinat ovat ainakin osittain Investorin ansiota. Siinä missä Nokia haparoi strategian kanssa, Ericsson lähti heti keskittymään siihen 5g osa-alueeseen jossa se pärjää.
2) Patricia industries
21% kaikista Investorin sijoituksista. Nämä koostuu kokonaan Investorin omistaman Patricia industries-yhtiön omistuksista ja osaomistuksista. Tarkoituksena on sijoittaa listaamattomiin yhtiöihin kehitetään pitkällä aikavälillä. Tarpeen vaatiessa yhtiö ei kuitenkaan pelkää luopua niistä yrityksistä, joiden ei usko tuottavan hyvin. Omistuksiin kuuluu semmoinen timantti kuin Mölnlycke eli haavanhoitotuotteita valmistava yritys. Tuotteita kuluu paljon ja niitä pitää vaihtaa säännöllisesti, jokainen terveydenhoito-alalla työskentelevä tunnistaa yhtiön, jos yhtään on haavanhoitoa tehnyt.
3) EQT
12% kaikista Investin sijoituksista. Nopealla tutustumisella olen siinä uskossa että EQT:tä voisi luonnehtia business developer companyksi. Lisäksi sillä on rahastoja eli yhtiö tarjoaa myös varainhoitopalveluita. Sain sen kuvan, että yhtiö tekee globaalisti samaa, mitä Capman tekee pohjoismaissa. Investor on mukana EQT:n omistuksessa, mutta myös sijoittanut yhtiön rahastoihin.
Tuloksessa luonnollisesti on jonkin verran kausittaista vaihtelua, kun suuri osa omistuksista on pörssiyhtiöitä joiden arvo vaihtelee markkinoiden mukana. Yhtiön tase on huippukunnossa. Lyhytiaikaiset varat kattavat lyhytaikaiset velat yli kolminkertaisesti, eli velkojen takia yhtiön ei tarvitse myydä varoja joiden se uskoo tuottavan hyvin.
Kirjoittaessa tätä tekstiä, yhtiön osinkoprosentti on 1,8%. Payout ratio on huononakin vuonna ollut alle 50%. Yhtiön tavoitteena on jakaa pitkällä tähtäimellä nousevaa osinkoa. Luotan siihen että matala payout ratio, osingon nousu ja pitkäjänteiden omistaminen saa vuosien aikana hyvää tuottoa aikaiseksi.
Koska tuloksessa on paljon vaihtelua arvonnousun tai laskun vuoksi, eps itsessään on jokseenkin huono mittari tuloksen seurantaan. Normaalisti siirryn tässä vaiheessa katsomaan vaapata kassavirtaa, mutta uudet sijoitukset saavat kassavirran helposti negatiiviseksi. Hyvä ja helppo mittari yhtiön arvon seurantaan lienee osakekohtainen NAV. Tällä hetkellä Investoria vaihdetaan monialayhtiölle tyypillisesti hieman alle NAV:in. Jonkunlaista suuntaa pysyvästä tuloksentekokyvystä voisi ajatella saavan operatiivisen toiminnan kassavirrasta.
Jos tulosraporttinörtteily kiinnostaa, niin siihenkin on mahdollisuus: Yhtiö raportoi sisäiset osingot kustakin sijoitusluokasta.
Tätä laskutoimitusta varten tarvitsen osakemäärän, joka vuoden 2020 lopussa oli 767 175 030 osaketta. Toukokuussa tullut splitti nosti osakemäärän 3 068 700 120 osakkeeseen. Omia osakkeita yhtiö omistaa 5 663 228. Eli nopealla laskutoimituksella ulkona olevien osakkeiden lukumäärä on 3 063 036 892. Sitten vaan poimitaan luvut taulukosta ja lasketaan osakekohtainen sisäiset osingot. Taulukot poimittu Investorin 2020 tulosraportista.
Joka tapauksessa osakekohtaista kassavirtaa tulee noin 3,75 sek / osake. Osinkoa maksetaan splitti korjattanu 3,5 sek / osake. Eli valtaosa saadusta kassavirrasta. Yhtiöllä on toki muutakin sijoitustoimintaa kuin pelkkä holdailu joten uskallan luottaa tämän tuottavan edelleenkin kasvavaa osinkoa.
Monialayhtiön ei aina ole hyvä juttu. Alkuun tykkäsin siitä, sittemmin opin välttelemään sitä. Esimerkkinä toimii AT&T joka on saanut tuhottua paljon pääomaa rönsyilemällä pois omasta ydinliiketoiminnasta. Toinen esimerkki voisi olla Telia, jonka kannattamaton kasvu sai osakkeen matelemaan paikoillaan samalla kun kilpailija Elisa kiipesi vuosi toisensa jälkeen uusiin huippulukemiin. Mutta jos en omistaisi Investoria, osaisinko poimia listatuista yhtiöistä sen parhaiten tuottavan? En varmasti osaisi.
Investor on hyvä kapteeni moniin yhtiöihin. Pitkäjänteinen ja luotettava omistaja. Tämän kautta pääsen käsiksi yhtiöihin jotka muutoin olisivat saavuttamattomissa. Ikään kuin kaupan päälle saan hyvän hajautuksen pörssiyhtiöistä. Investorilla on laaja omistus eri yhtiöitä, mutta omistetuilla yhtiöllä on focusoitunut ja ydinliiketoimintaan keskittynyt liiketoimintamalli. En ole kovin tarkasti kaikkiin yhtiöihin tutustunut, mutta tässä uskossa minä olen.
Lokakuussa siis hyppäsin tämän junaan kyytiin. Aloitusposito on 4 kpl. Tankkaillaan lisää 3kk välein, välittämättä liikaa sen hetkisestä hinnasta.
Joku saattaa huomata että sektoreista finanssiala alkaa saada salkussa turhan suurta painoa. Nyt financial services kattaa jo 35% salkusta. Siinäpä aihetta seuraavaan kirjoitukseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti