torstai 8. syyskuuta 2022

EKP nosti ohjauskorkoa

Otsikossa se tärkein, eli EKP:n tasolla suurehko koron nosto. Ajattelin kirjoittaa satunnaisia ajatuksia aiheesta. Kun en juuri mistään mitään tiedä niin syy-seuraus-päättelyni voi olla väärä. Nordean ja Sammon osakkeet saivat EKP:n päätöksestä pienesti tuulta purjeisiin ja nousivat, muut osakkeet sitä vastoin laskivat. Molemmat hyötyvät korkojen noususta.


Vaikka inflaation todetaan johtuvan tarjonnan vähyydestä, korkoa odotetaan nostettavan vielä useassa kokouksessa. Luin jostain että tämä on ainoa työkalu jolla keskuspankki voi inflaatiota yrittää hillitä. Vuoden loppua kohdin talouskasvun odotetaan hidastuvan niin että 2023 euroalueen talous kasvaa 0,9% ja 2024 1,9%. Inflaation odotetaan olevan 8,1% vuonna 2022, 5,5% vuonna 2023 ja 2,3% vuonna 2024.

Twitterissä liikkuu kuvia, joissa raaka-aineiden (öljy, metallit ym.) hinnat ovat lähteneet laskuun ja sen seurauksena inflaation odotetaan hidastuvan huomattavasti. Nopeasti näyttäisi siltä että ECB commodity price index on tosiaan laskenut huipustaan noin 10%.

Lähde: ECB tietokanta

Euro jatkaa laskuaan suhteessa dollariin. Ymmärsin että tämä on inflaation lisäksi toinen syy nostaa korkoja. Alla olevassa kuvassa EUR/USD suhde. Nyt olisi hyvä hetki omistaa suuria määriä osakkeita yhdysvalloista. Osingoilla saa suuremman määrän euroja. Sitä en osaa sanoa kannattaako nyt ostaa näitä samoja yhtiöitä joita kannattaisi omistaa, valuuttakursseista voi tulla vastatuulta tulevaisuudessa?


Toivotaan että EKP:n ennuste inflaatiosta olisi jokseenkin oikea. Tuolla inflaatiolla palkkani ostovoima murenee kovaa vauhtia. Vuoden vaihteessa muuttuu sitten asuntolainani korkokin. Lienee turvallista olettaa että 0,5% korko jota olemme nyt maksaneet tulee ainakin tuplaantumaan, joka tarkottaisi noin 70€ lisää korkoja kuukaudessa. Euribor on noussut lainan nostohetken -0,5%:sta nykyiseen miltei 1,2%.

Korkea inflaatio, nousevat korot, energiakriisi. Tulevaisuus on uhkakuvia täynnä. Välillä tekisi mieli ahdistua. Sitten mietin miten korkeaa inflaatiota sekä raaka-aine-kriisejä on ollut ennenkin. Niistä on selvitty. Vanhempani kertovat miten asuntolainan korko oli 11%. Ehkä olen tottunut liian seesteiseen maailmaan ja sen takia ajatus nyt pelottaa. Ovathan korot olleet matalalla koko sen ajan, kun olen markkinoita seurannut.

Tästä voi seurata hyvääkin. Kun koroista alkaa saamaan tuottoa, osakkeiden arvostukset laskevat semmoiselle tasolle että niistä saa parempaa tuottoa. Esimerkiksi terveydenhuolto on laskenut seuranta-ajallani huipustaan, 36 P/E:stä nykyiseen noin 23. Tämä on huomattava lasku arvostuskertoimissa. Olisipa nyt sitä käteistä. Sijoituslainan olen melkein maksanut pois, mutta mielelläni hetken aikaa eläisin ilman sitä. Katsotaan pystynkö pitämään pääni ja välttämään ostot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti